[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (85)

629 回覆
4 Like 1 Dislike
多謝支持安迪大哥。
米屈
你控制唔到你腦袋
咁即係真心有𠹌病了
友誼賽就係自己搵球證? 無delegate?
請澳門球證夠平
叫佢做鴨算啦
搵次請英超泰萊吸下街客屌佢
一晚要開咩價先貼到佢條數
就算有delegate,最後都要睇錢嫁
泡狗碌鳩咁細點做
係咪唔會再睇到手榴彈
睇番西木出黎講野 佳同費蘭度笑到
西木:睇我點串你們班仆街
要轉到身 捉到後上timing 箍到波 對手反擊盡快Cover遮線
難踢到仆街
everton去到閘位清波
不過琴日好少界外球,唔係好睇到
Football analyst

友誼賽港隊對柬埔寨 (24/10/15) 賽後短評:

1. 對比起之前只係漫無目的地長傳、只靠手榴彈運球上前,港隊喺buildup繼續展現好大嘅進步,尤其上半場能夠多次利用猜傳進入final third,再喺生球製造威脅,呢兩點都係近年港隊少見嘅元素,但去到最後一兩腳嘅處理仍有改善空間

2. 進攻上仍好依賴艾華頓同祖連奴嘅個人質素,整個前場只得佢地有將皮球帶一段嘅能力;安永佳雖有入球但整體發揮依舊令人失望,優柔寡斷加上欠缺走動令唔少攻勢斷纜,正前鋒同左翼位置遠比其他位置嘅替代人選更值得擔心

3. 防守時嘅4-4-2 block理論上係穩妥,尤其逼搶時唔會好似以往咁比對手輕易透過兩閘出球;但缺乏正宗防中下今場嘅中場防守非常薄弱,陳肇鈞同余在言都未有踢雙中場所需嘅覆蓋範圍同跑動能力,中路太容易被劏穿

4. 韋斯活都見到問題所在,半場趁史堤芬彭利拿傷出換入顏卓彬應對;人選好左但效果都只係一般,根源在於球員需要太多時間由進攻陣式轉回防守陣式;由攻轉守嘅transition做得唔好,令場上每次斷纜都變得好危險

5. 幸好今場有表現超班嘅陳晉一同鍾樂安多次及時救駕,尤其前者回追速度非常快;但面對質素更高更clinical嘅對手就未必能夠亡羊補牢,呢啲情況可能需要起用一隻防守參與度更高嘅翼鋒,填補中場中壓前至10號位後嘅空缺

6. 領先兩球後部分球員戰意減弱,加上陸續用上唔同球員試陣,下半場形勢不及上半場;費蘭度被換出後,由周緣德頂替佢由中堅推上中場嘅角色,雖然時間唔多難以判斷效果,但由此可見費蘭度嘅角色絕非不可替代

7. 幾位後備兵當中以茹子楠表現最為搶眼,但3-4-3 box midfield嘅陣式實在未有適合佢嘅位置,令佢嘅處境頗為尷尬;米高嘅狀態非常令人擔心,某程度上亦解釋左點解安永佳表現平平仍能長居正選

8. 總括黎講新帥嘅新戰術有利亦有弊,利大還是弊大則需要繼續觀察,特別係球隊喺正賽嘅表現;但如上場賽後所講,呢支港隊面對同級或較弱嘅對手時肯定比去年嗰隊更值得期待,而從韋斯活用人亦見到佢對球員嘅特性其實有充分了解
邊撚個寫㗎,茹子梅州踢喺343嗰陣啲防守數據仲好睇咗
慈英
U隊數據分析師
上年喺U23做
而家頂體能教練嗰個都好似係做U23嘅
知唔知Mathew Pears 去邊?
識波安拿列屎
東方又輸廣島
要全能到仆街
搵個零缺點既好難
費老已經係最岩 缺點係唔夠高同冇打開中堅

大丁-打開中堅 但係唔夠靈活同技術
茹子-技術夠 但係太矮
一仔-未夠火喉 比唔到安心感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞