iPhone 16/plus/pro/pro max手機殼&mon 貼討論區(5)

962 回覆
1 Like 2 Dislike
幾十蚊做到嘅野,點解要比158
邊隻做到完全冇遮
特好拉,連痴兩部,兩部都無遮
Touch問題又無
俾得百幾蚊就3D hoda 熱彎啦
用咩鬼康寧玻璃呀 都唔知真唔真
收到 邊款好 我見增透款貴double
試試先
Thanks Ching
其實有冇人真係會貼鏡頭貼
有無咩好介紹
唔會
垃圾野
有啦
遮邊都咁多人買
我上面有講銳舞ok
$38
Ching 你用 康寧貼 定 玻璃?

另外 AR 同普通有咩方別?
斷觸發生情況比較少
Belkin Mon貼個保養係咪唔洗登記保養?
上去官網搵唔到保養登記嗰頁
唔洗......有問題上英文Belkin官網登記claim 返張 要單同mon貼S/N
我7號登記同我講無貨. Claim得來不如出去貼個張好過
嘥氣
想要個薄得嚟又跌到幾下
平衡少少嘅殼
有冇推介
spigen hybird t
如果唔變黃 佢係最好的
美馬個價係好抵屌
買左
好滿意
左右完全無遮
頂部微微遮左少少
但都見到發光位

呢個價錢可接受
16pm試咗綠聯同閃魔無邊,兩隻都過到黑邊測試,綠聯無邊唔遮聽筒,貼完冇白邊,閃魔無邊遮聽筒,可能因為咁所以聽筒位有少少白邊,同埋明顯閃魔滑過綠聯,本身跌爆咗閃魔,就試下綠聯,一日即刻換翻閃魔
有冇人用過ar增透
係咪智商稅
有冇link
呢d 分享好好。search 同試左一輪,等我都概括一下我理解

點解16咁煩
- 16pm 個mon 邊緣有curve,又好full screen (both 好事黎)
- 所以mon貼要有黑邊,否則prism effect 會出光邊
- 但條黑邊太粗會遮screen
- 白邊係另一樣嘢,指d 膠水痴唔實,因為個mon curve 左落去

斷觸
- 大家好多都係憑感覺。應該要define 好同test 到
- 一開始 iOS 18 斷觸災情係trigger 後某個area 無反應,18.0.1 fix 左
- 如果係指某個位膠水或其他問題會有一下sense 唔到,咁開個google map drag 下成個screen 就試到
- 我試既每一張帖都無以上問題
- 我感覺只係keyboard 打字無以前咁順,會miss 左一兩下keystroke 咁既斷觸
- 可以download "TouchScreenCheck" 呢個app 試,我見佢咩data 都無collect試,應該安全
- 呢個似係iOS behaviour 多d。可以試下兩隻手指公不停左右左右 touch 模擬打字
- 如果㩒得夠快,會發現佢無register 到一邊既click. 但睇返x-y coordinate,其實果下touch OS 有record 到
- 用舊iphone 祼機試過,一樣behavior, 唔關貼事

有以上理解,就可以講唔同貼既分別

平面 (2.5D etc) vs 熱彎3D:
3D 完勝。coverage full screen 條邊少d 痴塵。scroll 唔𠝹手

0.16 vs 0.33
我理解大家主要係因為斷觸先想薄d 反應好d。但我keyboard 個case覺得唔關貼事。我覺得0.33 係完勝,0.33質感係玻璃,順d。我塊0.16 可以blend, 似一塊膠膜咁既質感

最後個人preference,一定揀AR block 下d 反光。不過可能會令d 色無咁高清,個人取捨。

寫咁多希望幫到同樣強迫症既巴打。最最後利申,淘咁多塊,一塊都無退過。無論自己手殘又好,唔鐘意塊貼又好。如果唔係明昆或defect,大家明買明賣,用得iphone pro 都窮唔得去邊,show 返d 香港人質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞