你班家長可唔可以坦白啲

199 回覆
184 Like 492 Dislike
搵學生教返我
有冇聽過:明嘅就明,不動明王

明而不動,不動而明
落左堂喇sir
可以做返正常人的
2024喇
邊個唔入大學讀完咪個個都一樣
決定前途好唔好,搵唔搵到錢,只有一個因素就係命運同父幹,而唔係有冇SEN
特別新一代果d好細的小朋友
我都幾肯定十幾廿年後因為小子化影響
人人保送學位,包括我個仔
以後學生讀唔到大學只有一個原因,就係佢自己唔想

當然你話而家父母資源多左,又小子化資源擺哂落一個小朋友到,會乜都查下搵野套落個仔到,好平常
不過係我個人唔鍾意咁樣標籤細路
特別成日話SEN係病,或者個小朋友冇咁乖
D老師就話佢有SEN,唔正常唔想教/怪家長唔掉佢去特殊教育,謹謹只係因為小朋友曳d/嘴多多/學得慢
有時我諗依個世界係想工業化飼養畜牲定做教育?
以前解決方法咪留班囉
冇野架
一年唔開竅就留多年
然後大個就做連登仔厭世
一係就做threads白痴仔連中三數都要貼出黎話好撚難
(成班on9以為一讀左文科唔駛再做數,點知讀商科一d in就訓左喺度,又話人理科屈9你)
連登仔:屌你老母乜撚野素質
無錯,當年的口號係 有教無類,孺子可教
千禧開始就融合教育

當年的主流學校,課堂上比人 Bully都常見
唔好講平輩,家長都會叫自己小朋友唔好同佢玩

一般常聽到的係讀寫障礙
例如佢地測驗考試多10~20mins
當成班都停晒手,催MISS收卷,
MISS堅持全班係一個齊體,要等埋第二個timer 響
成班就覺得佢一個阻著晒,阻放學阻放小息
真係睇間學校/老師有無資源處理

開多間房,派多個老師睇著,呢個都大機會唔會
除非學期考試,測驗理得你
一係個老師就彈性收卷,做完就走得
但都避免唔到time's up pens down要講兩次
要成個班習慣同適應

語障
成因好多(免唇, 口吃, 黐脷筋),呢個 bully佢重簡單,扮佢講野就得
哈哈哈哈哈哈佛大學畢業
雙雙雙雙雙雙碩士學位

所以當年的『通識』科 (唔記得咩名,改過幾次,改完又改)
會講吓融合教育、同理心、團隊精神
成班去玩吓繩網,歷奇訓練 etc.
依類咪就係屋企教得差,先比人話係SEN
本身個家長有問題,個細路自然都有問題
你會唔會想講6萬?60k?

真心想知你想講乜,係想講600萬?6M? 定係真係6m
太多覆唔切

有個回覆已講咗係6萬

另一個角度思考,人通常係追求自己無的野

邊個打工的資產無 10,000

所以見到 m 都會諗成係 1,000,000
呀sir都係演員,一日未嗌 C~U~T

一日都唔會 ooc

條女係精神病患者黎

當時係連登引起好大回響

我都想睇返,你搵到比埋我THANKS BRO
打字快咪咁同埋速成係咁唔識倉頡無計

BTW-🙃🫡😊你咁撚搶口
第一次就屌人
所以我決定封鎖左你條陷家產完全

咁你就唔洗睇到錯誤字
幫緊你幫緊你
你封鎖佢佢都會睇到㗎喎
係,最緊要我睇唔撚到

無眼屎乾淨埋

最鍾意連登呢個設定

我封鎖左對方條弱智
對方激到生蝦咁跳
但我地又睇唔到佢地嬲乜
笑撚左

取碼錯字都要笑鳩人
佢咁撚完美根本唔應該係地球
應該返火星

BTW你咁講你都唔明我想做乜
最主要係我唔想見到佢

唔係要智見唔到我

明未
你講得好啱
所以樓主明顯係唔識英文
Blah blah blah可以變成bar bar bar
咁唔識m=million 都好正常

下次可以直接打中文唔使煩
人哋有冇打機都唔關你事啦
上網都要講資格
你估係你啲班咩
你個思維跳左少少步,SEN會影響佢讀書,但唔代表必定跟唔上(只係要花多少少力),更唔代表入唔到U。
不過呢度就唔玩文字遊戲,畢竟SEN既直接impact就係入U係現階段相對較難

的確,未來入U只會更簡單,由其依加香港U都多左咁多間,且連強U都開始出現online degree既時候。但現階段(至少呢幾年)香港入U都依然競爭強勁(其實現時直入U比例都係3x%左右)。
你個仔如果得幾歲,咁十幾年後超易入U好正常阿,但現階段都有好多人讀書比其他人吃力。而SEN既原意,就係要照顧呢班人。

同埋更重要既係,唔理入唔入U都好,書都係要讀
而當年唔少人讀得異常辛苦,正正就係冇人理解過佢有咩困難
所以今日先得出SEN呢個concept,就係為左令呢班人唔會被環境排除於體制外。
實際上,SEN呢樣野好平常,亦都唔係病,只係需要特別方法去教

當然,理論係好,但點都一定有位比人abuse
(就好似你咁講,總有老師覺得個細佬百厭,就笑鳩佢SEN)
所以有冇SEN就唔應該由個老師去睇,反而應該由專家驗
但呢個都只係execution既問題

同埋實際上,開始有SEN呢類融合教育既concept,先至係將小朋友當番做人。否則永遠將佢放係一般教室用一般方法,就有如以單爬樹能力將動物評等。
冇錯,我都同意
只係要搵岩方法啫,否則對學生嚟講,只會令小朋友有如西西弗斯一樣,永遠在努力,但都一直徒勞無功
你弱智記得同家長講聲
坦白啲唔好呃人
算啦
其實香港已經開始玩左依套野,都返唔到轉頭
一黎已經係巨大產業
二黎正如你所講,現代人資源都多左,父母有更充裕的條件去培育細路,我只能講無可厚非

只係有時標籤依樣野令我有d唔舒服姐,我亦唔知個小朋友俾大人話佢所謂唔正常後,受到特別照顧,會點樣睇自己/建立人格
例如連登之前有個post,講好多家長生SEN細路,然後就鬧人劣質基因都生仔,我就係到諗,幾時SEN變左同病/弱智一樣要咁俾人歧視?唔通以前的人有SEN,就代表佢人生唔正常?睇返個社會,又唔係丫,人人長大後咪都有自己崗位,唔同人格。

亦返去樓主個post,樓主教興趣班,有人叻d,有人慢d。我睇法好直觀,咪就係慢果d根本揀錯興趣,讀書其實都係,咁實有人對讀書冇興趣,讀得辛苦,但家長又要逼佢一定要讀得好,咪辛苦囉
好嬲好嬲
讀寫障礙係慘啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞