你班家長可唔可以坦白啲

199 回覆
184 Like 492 Dislike
6 全糖
家醜不外傳,見到樓主揸揸手就知佢係唐仔。唔明有咩好隱瞞
我叫左去買個白汁 咁d飯有d雞皇 就$26蚊

條友問我要唔要加飲野黎飲 我唔洗講啦 就要百事 點知佢話百事有可樂

我都唔知佢up咩鳩 跟住我話唔要野飲 佢話30蚊 我話唔要 跟住佢話我係咪睇電視

屌佢老味 on99
樓主講嘅嘢有一部分係合理
但最大嘅問題係睇得出佢個世界係好細
仲要自己表達能力都未搞得掂
然後用佢有限嘅人生經驗高高在上咁走去幫啲細路分級
SEN係新興產業黎咋
長大後邊撚個仲有SEN?
咪又個個都社畜,唔通去庇護工場呀
四大廢老呢?
樓主都係唐仔,渣渣手就搵到同類
因為異性戀成日都生弱智仔
樓主覺得運動能力等同整體能力,然後SEN等同於能力低
基本上內向、運動無天份,但其他嘢正正常常嘅細路全部會俾樓主當係社會垃圾,問個家長點解唔坦白
然後佢自己智力偏低就係正常人
樓主係咪都係sen 都唔知你想講乜
1999睇完你成篇野都唔知點表達乜7
樓主你都係sen
戇鳩仔都可以做到運動教練睇完成篇野都唔明你講乜鳩
你講嘢都勁似似有SEN/亞氏保加症
同physical啲運動教練一鳩樣
too long didn't read
樓主啲文筆唔係sen都應該係ubove少少
兩樣嘢可以並存
可以同時IQ180自閉adhd
樓主係sen語障,唔好意思

我係一個主要教K1至小六嘅運動教練,教學16年。每次收生之前,我都會問家長細路有冇特殊學習需要(SEN),包括弱智、自閉症、ADHD、肢體障礙、唐氏綜合症、天使症、聽力障礙、視力障礙、同埋情緒問題等。呢個程序係必需嘅,因為了解學生嘅背景有助於設計合適嘅教學方法。

但喺香港,特別係啲準SEN學生嘅家長,往往好避忌透露仔女嘅情況,延續咗上一代「家醜不出外傳」嘅觀念,總係「收收埋埋」。但講真,作為一個有經驗嘅教練,睇學生嘅表現其實好快就知道佢嘅能力水平。見到學生嘅身形高矮肥瘦、握手感受佢嘅手握力、體溫同血液循環,再加上做一做體能測試,一切就表露無遺。

學生一般可以分成以下幾類:

1. 資優生:有啲K1-K3嘅學生已經可以同你講太陽系、地心吸力,身體協調能力非常好,細細個就已經開始返playgroup,呢類家長通常會話佢哋嘅小朋友讀St. Paul或者英皇等等。
2. 優秀生:呢類學生通常係父母本身身體素質遺傳好,身體素質比同齡人高。但如果唔加以鍛鍊,通常去到小四就會同普通人冇咩分別。
3. 一般學生:大多數學生都屬於呢類,凡人,包括我自己,只要價錢啱,父母擺心機,通常會長期跟住學。
4. 低於平均學生:呢類學生顯得遲鈍,理解力不足,成日驚驚地,自信心低,呢啲情況通常係由成長環境影響。
5. 擲界生:呢啲學生嘅測試分數低到或者高到未去到可以確診SEN,但同平均數有明顯距離。最理想係家長早啲講,因為擲界生好多時可以用SEN嘅教學方法幫到,但家長唔講就難以針對性處理,結果係會拖累全班嘅進度。
6. SEN學生:已經有專業診斷係SEN學生,無法隱瞞,呢類學生往往讀緊特殊學校。

以我嘅經驗,資優同SEN嘅家長會比較直接講出仔女嘅狀況,甚至會強調佢哋讀邊間名校。資優生嘅家長通常會好關心進度同成績,會問幾時有得比賽,一個暑假可唔可以學識。反之,低於平均水平嘅家長就對仔女嘅自信心不足,甚至會問教練係咪佢哋仔女真係好差。

最麻煩嘅係擲界生家長,唔講嘅情況下,教練要靠自己去判斷。其實教擲界生有方法,只要家長早啲講,教練可以提早制定訓練計劃。但如果家長唔講,班入面有個學習能力特別低嘅學生,往往會拖慢全班進度,教練需要花更多時間同精神去教,呢部分就好睇教練嘅功力同用心程度。

有啲興趣班會選擇放棄教導SEN學生,因為佢哋資源不足,通常只收高能力學生。對一個打工仔嚟講,教一個有困難嘅學生同教一個普通學生,收入一樣,但要花嘅時間同精神卻差好遠。所以有時學生或者家長見不到即時成果,會選擇放棄。

擲界生嘅教學模式通常以遊戲為主,讓學生喺玩中學。資優生可能會覺得低能唔想做,但最終佢哋學得快。教擲界生嘅合格標準會同普通學生唔同,家長應該大方承認仔女嘅狀況,因為你越早接受,先可以真正幫到佢。你如果自己都唔接受,仔女喺成長過程中會感到無助。
我就90 後band 2

一定係大家心目中係老屎忽

好彩遇到好既老師 雖然係band 2

但教預科既老師全部都係中/港大既專科人

即係中大物理就教返我地物理

以前我地個時邊有細分咁多種人又咩sen 乜又柒

佢地係講有教無類 邊會分種

醒既就講多小小你聽 成班豬蘿既話就自己執生

邊會好似宜家啲所謂「老師」

做得呢行就應該有返使命感

唔岩聽歡迎負皮我

最後我好慶幸係間band2 村屋學校遇到班好老師
我睇完淨係get到
樓主話開課前會問有冇SEN
結尾又話佢所謂既擲界仔唔一開始講定
你話佢有SEN,一開始呃你冇就話姐
有啲學習能力差既,你叫啲家長點樣一開始同你講定任何做老師教練既都會遇到能力好同能力差一班架啦,你咪自己調節囉。你自己日日對咁多學生就話一下就分到程度姐,人地啲家長日日淨係對住自己個仔,點知佢程度係會比同班低。
近豬者赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞