你班家長可唔可以坦白啲

199 回覆
184 Like 492 Dislike
好撚長,有本事就睇晒去

本身係運動教練
主力教k1-k3, p1-p6

收生之前循例都會問吓小朋友係咪SEN
即係咪弱智,自閉症譜系,ADHD,身體協調障礙,肢體障礙,唐仔,天使病,聽障,視障,情緒問題 個堆啦

簽生死狀就緊架啦

但係香港班家長
特別係準特殊細路的
全部都收收埋埋
重行緊上一輩,家醜不出外傳,隱惡揚善

講真,教咗咁耐,你細路咩水平
望一望 高矮肥瘦,係咪骨格精奇
渣渣手(我指握手) ,感受下,手握力睇到上肢肌力,溫度睇到體溫,血🩸液循環

最重要做一做體能,即刻表露無遺啦

通常班細路 分幾種
1. 資優
k1-k3 識得同你講 太陽系,地心吸力
身體控制非常好

肯定細細個開始返playgroup

2. Above average
父母本身遺傳,身體素質比同齡小朋友高
呢種狀態唔加鍛練通常小四就同一般人無異

3. 一般人
凡人,包括我自己

4. Below average
比較遲鈍,理解力不足,好驚,無自信
通常係成長環境影響

5.擲界
即係做測試個分又低到/高到未可以診斷係sen仔/女
但就同平均數有距離

6.Sen
已經有專業人士診斷係中邊一類/邊幾類SEN

以我經驗 16,最直接,
1一個直球射埋嚟,省中面
會講 佢讀 St Paul,二仔同大仔都讀英皇 bar bar bar

6已經讀緊sen學校,同埋一睇就知,無得隱瞞

12 都會好關心進度成績,幾時有得比賽🏟️
一個暑期可唔可以學識
有無比賽可以報

3 可能無嘜目標🎯,但只要你價錢啱,擺個心出嚟,如無意外長跟

4 都會好關心學習進度,有時會chok下你
問佢仔女係咪即係好差
家長對仔女自信心都唔高,教育出問題,惡性循環

5 通常單靠傾計唔會知真身
但個家長又唔講,最討厭就係咁
因為 有好多 教sen的方法其實可以apply落擲界仔女
最理想係及早識別,計劃,訓練
係佢唔講的前設之下
呢部分就好睇 教練功力,同幾有心教

因為班入面有個學習能力特別低的學生,
通常都會拖累全班進度
教練一般要花更多時間教,學生掌握一個技能都要比一般人多的時間,教學同練習要拆開更加細,因執行能力有限

而資源不足的情況之下,出面好多興趣班
有機會會放棄嗰個學生,
環境所限資源不足,高水平訓練只收高能力的學生,好現實,出到比賽打得贏對教練同背後的團隊含金量先高

如果係打工仔,不如簡簡單單
教個有困難學生教得識,同教個一般學生
你都係收咁多錢,點解要額外用咁多精神時間

或學生自已放棄,因為見個個做緊第10步,自己重學緊第4
或家長等唔到成果放棄

所以唔該你班家長早講,同小巴落車一樣,早講啦屌,過晒燈位先出聲
又要馬兒好又要馬兒不吃草😩

擲畀仔的課堂模式多以遊戲作練習
玩咗=學咗

呢個時候資優最多埋怨下,好低能唔想做
但資優唔會學唔識

同埋對擲界仔的合格線都會唔同
唔該你哋大方啲直接認咗佢,你要接受先係真正幫到佢
你自己仔女都唔接受,佢個成長環境一定好無助
香港生仔唔駛考牌
仲有兩萬蚊收
小學不知幾想收啲sen 用嚟水政府俾錢
你做教練都搵下呢啲資助
話唔定發達
奉勸大家 量力而為
家庭月入 6m up 先覺得安全 可以任報興趣班
同請過有經驗的教練
去R下社署funding, 不過要攪個堆文件都要時間精神. R兩年, 可能會好中意接SEN.
月入要6百萬
粗估 6萬 夠啦

<= 20000 供樓差餉水電煤
20000 養條化骨龍
大概每禮拜 5000
當一堂一個鐘 5舊,一星期 學6種野都夠玩死佢啦

10000 比老婆
10000 買figure 比自己

啱啱好
唔夠就扣老婆家用
6m... 素質... 樓主先係唐仔
樓豬自己都係咁講 6嗰款係一睇就知無得隱瞞
一睇就知佢老母支那做雞俾佢老豆睇中左生左個智障仔出黎,無得隱瞞
TLDR, 我估都係想帶出 窮生仆
大阻膠時代係咁,明明handicap,都要夾硬話一視同人,要當全部正常人咁看待,否則就變歧視,結果反而得唔到更多適當既照顧
反而想知道你地係用歲數定係程度分來教?
好似有D K1 已經開始學同P1先開始到相同歲數程度已經唔同
有時P1再加埋P2P3同一班本身程度唔夠會唔會要求家長自己再私下幫佢
睇吓佢開啲post,你都知佢唔係正常人啦
素你老母質
如果有資源,多教練多助教
一般都係按能力分開A/B/C隊

C 隊練緊 C1,C2,C3
B 隊練緊 B1,B2,B3 但好有可能要做到 B1 ,需要 C1基本功,所以差好多唔會升班。

一個班有個別,特別需要照顧,會影響成個班的進度,兩邊同學都唔好受
能力低唔代表個心感受唔到,大家都等緊,做極都做唔到,會好大壓力,會自卑,咁就唔肯試,唔肯練=game over

叻嗰批會悶,家長又會覺得蝕左,你花好多時間教落後嗰個

除非係教學校體育堂,就迫著一班一班咁教
好似你咁講,能力可以好參差,起碼都分 AB隊
能力高的教練,照分ABC隊,因為要諗3組唔同訓練計劃
所以工作💼量係3倍,得1個教練,未必有資源(時間)做到

學校以外
先唔講錢,想認真教識佢,會私底下 同家長溝通
睇吓點幫佢,
有能力有時間直接加私鐘,見唔少教練有啲野只會在私鐘先教,小組同大班一定唔講
留堂
派簡單的練習自己練,當然要教識個學生同家長點自己練
拍片係最理想

很多方法,最重要係大家傾
一般我都有需要就同家長傾

當然都有好多會 chur 著問佢學成點
屌你打字打到一嚿嚿,你都似係弱智
唔滿意可以唔做教練, 你人工包埋, 唔通你係運動碩士畢業? 睇怕又咪鳩考個教練牌以為自己乜撚都識嗰啲人
1一個直球射埋嚟,省中面
會講 佢讀 St Paul,二仔同大仔都讀英皇 bar bar bar

係咪我睇漏左乜 唔get
即係神仙B
資質差直頭唔收唔好曬資源
正常唔係會有選拔咩
有條財路等緊你
睇完成篇淨係想講一句,素你老母質呀
條數佢都化到9唔搭8啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞