你班家長可唔可以坦白啲

199 回覆
184 Like 492 Dislike
台灣好似都唔用m
係咪樓主自創
揀客屌客???

可能根本都唔知咩叫SEN

MM咪做狙集SEN老母勁瘦都生狙好似十幾個但刪除左
月入600萬唔港生仔

可以去叫雞
因為識得水正常人就得
樓主似精神分裂
睇樓主打字可能有少少讀寫障礙
細個係咪有啲咩不愉快經歷
例如父母無正視佢學習問題
所以更加介意啲家長唔坦白

但睇得出佢有心教小朋友先咁用心分析同講出個問題
加油
十足threads上面班傻閪台狗又係未見過就當支語
用m嚟當萬擺到明係廣東話發音啦
打機網絡用語都廿年歷史
支語點睇都用w掛
佢講緊 1號種類同埋6號種類嘅小朋友嘅家長會好直接,
直接到好似一個直波省落你塊面咁直
笑死 個個理解到既都有分別
好過用w
其實唔識英文可以打翻中文,冇人會怪你
但普世價值m係等於百萬
唔係個個都有打online game
Blah blah blah變咗bar bar bar
唔知點講好
仆街笑撚死我
哈,呢個咪典型既幸存者謬誤
佢可以係有SEN既情況下順利成長,唔代表其他人都得,更多有SEN既人可能係學習早期已經因為太廢而被堆屍體

同埋SEN都可以有好多種,最多人有既就係讀寫障礙/ADHD
實際上,唔少band 3而又好努力既人,好多時就係衰係呢兩樣野
而ADHD就更有趣,幾乎唔少既學校"壞學生",都有少少呢個問題
當然,唔係話入band 3就人生已完,但至少可以肯定,佢地係中學時期幾乎算係被社會放棄左

冇錯,以前冇講過SEN阿
一來呢個範疇近來先成熟
因為當年個套,係purely玩緊適者生存嘛
而且當年d老豆老母基本上對個仔就天生天養,邊會諗"讀書辛苦"既背後原因?(除非你覺得個d乜鳩"唔夠努力",貪玩係真正既原因啦)
不過今日大家條件好左,老豆老母知識水平高左,就自己會開始想尋根究底,認真思考個仔到底衰乜架啦
素你老母質
香港對智商嘅教育較為缺乏
對高智商嘅體現唔係好清楚
真係會以為一街都係110或以上

又或者自己仔女表現差
會瀨落懶/群叻人會升返啲IQ
成個post淨係睇到有條撚樣有讀寫障礙
然後又話啲家長無錢唔好學 乜乜柒柒

自己連基本表達都有問題
仲以為自己好有料
邊個家長咁好彩比錢跟佢學野真心害撚左個細路
弱智仔就同 同性戀垃圾🚮一樣

係進化既末路

物種既殘缺品

根本就要拉哂入青山。
速成: 大一 = 左

點你可以一次過打錯兩次?
你都讀寫障礙?

嗰啲咩直必膠 豬柳強 其實一樣
唔係個個都有上高登有打速成
唔關普唔普世價值事
網上用語留返網上討論區用再適合不過
Ching啊呢啲term都係照用
只係唔知點解有班人一見到m做萬就m到
我認同佢講喎
個小朋友有冇問題,個家長或多或少知
宜家上網咁多資訊,又多家長group 比較
會唔知自己個仔懷疑係咪Sen?
有d 家長成日‘唔係咁既,我個仔冇事,佢好叻既’
係度自欺欺人,真係見唔少
咁咪搞到個老師focus 哂 d 落後學生
班正常學生咪無癮,減低學習興趣
諗都諗到

不過好多連登仔現實都係loser
上網一有位就入下位屌到人跪地先得
一係佢地就係果d 家長

咁都俾你解得通(尤加利葉樹熊🐨)

世事都被你看透
有集咁啲咩,想睇,backup?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞