【動畫】BLEACH 千年血戰篇 [12] 聚於此地的眾人、以刀劍兵戎相見

402 回覆
17 Like 2 Dislike
小說劇透注意
漫畫冇講,基本上都係本後續小說先有補齊
本身世界冇死亡呢樣嘢,冇生死之別
結果啲虛越嚟越多,移去會不斷吞食靈體,最終世界會剩返超級大虛,停滯不前

靈王本身係有滅卻能力,可以消滅虛
但係治標唔治本,咁樣消滅落去,靈魂嘅數量會越嚟越少
然之後靈魂本身嘅存在太勁,五大貴族嘅人都好驚佢
所以五大貴族,決定用靈王做人柱,分開三界,有在生嘅現世、死後嘅屍魂界、同埋虛圈
人死後靈魂會流去屍魂界,魂魄會俾虛吞食,而死,神就會淨化虛,令魂魄可以投胎
於是乎靈魂先有流動

靈王就係見到未來,知道佢要犧牲先至會有穩定,所以就甘心俾人分屍

滅卻師唔會淨化虛,係會消滅虛,令到靈魂冇得投胎,破壞平衡,所以五大貴族利用靈魂整三界,就冇預位置比滅卻師

友哈巴哈啲目的,係想世界恢復原狀,冇生死嘅流動

冇記錯藍染,雖然都想取代靈王,但係佢想世界係進步,唔想三界變返以前無生死之別、停滯不前嘅狀態,所以會主動迎擊友哈巴哈

至於友哈巴哈係咪真係靈王生理上嘅仔,定只係靈王力量嘅碎片,印象中漫畫小說從來都冇解釋過
姐係靈王為左保持三界平衡而比人做活祭品,但係平衡完嘅三界到滅卻師又係一個游離於規則外嘅存在所以比人趕盡殺絕?

優哈巴哈係想幫滅卻師報仇同埋創造一個滅卻師都可以生存嘅新世界先殺靈王?

漫畫太耐之前睇唔記得d設定有冇講到咁詳細

之後會唔會講埋點解冇啦啦要整個三界出黎,點解當初整三界又冇留個位比滅卻師優哈巴哈真係靈王個仔?定好似優哈巴哈話所有滅卻師都係佢仔女咁,所有人都係靈王後代?
漫畫冇講,基本上都係本後續小說先有補齊
本身世界冇死亡呢樣嘢,冇生死之別
結果啲虛越嚟越多,而虛會不斷吞食靈體,最終世界會剩返超級大虛,停滯不前

靈王本身係有滅卻能力,可以消滅虛
但係治標唔治本,咁樣消滅落去,靈魂嘅數量會越嚟越少
然之後靈王本身嘅存在太勁,五大貴族嘅人都好驚佢
所以五大貴族,決定用靈王做人柱,分開三界,有在生嘅現世、死後嘅屍魂界、同埋虛圈
人死後靈魂會流去屍魂界,魂魄會俾虛吞食,而死神就會淨化虛,令魂魄可以投胎
於是乎靈魂先有流動

靈王就係見到未來,知道佢要犧牲先至會有穩定,所以就甘心俾人分屍

滅卻師唔會淨化虛,係會消滅虛,令到靈魂冇得投胎,破壞平衡,所以五大貴族利用靈魂整三界,就冇預位置比滅卻師

友哈巴哈啲目的,係想世界恢復原狀,冇生死嘅流動

冇記錯藍染,雖然都想取代靈王,但係佢想世界係進步,唔想三界變返以前無生死之別、停滯不前嘅狀態,所以會主動迎擊友哈巴哈

至於友哈巴哈係咪真係靈王生理上嘅仔,定只係靈王力量嘅碎片,印象中漫畫小說從來都冇解釋過
無改過設定

早起屍魂界篇已經提過 露琪亞家姐就係病死
覺唔覺友哈巴哈真係完全唔型
似係中東耶穌+johnny depp
今集你見佢好似飛簾腳閃左去一護後面
但實際係佢直接將佢想要嘅未來搬到去嗰一刻
姐係佢想要嘅未來=一護打唔中佢 咁一護就係打唔中
不過佢係閹割版 佢全知全能嘅priority冇靈王咁高
所以靈王睇到嘅未來佢全部都睇唔到
https://kknews.cc/zh-hk/comic/mmx8kg9.amp唔知係咪尻噏,但應該係有考究過聖經
講到靈王上帝咁

完全無解釋過點黎
究竟地獄個定位會係乜
魂魄流動完全唔關事
其實班滅卻師死咗
係咪會去返屍魂界?
如果佢會出地獄篇可能會講
不過好大可能同虛一樣係同靈王同時出現或者比靈王更早已經存在嘅野
FF緊下季最後一集就係漫畫二十週年果話
希望成個千年血戰篇收益可觀比機會佢出埋地獄篇
因胡鬚大叔既形象相較之前堆boss實在太唔型,仲記得有人叫過佢做鼻毛哥
我先唔駁故
但如果滅卻師一直都理解靈王既想法
我一直都唔明點解滅卻師要咁堅持要行佢地條路 搞串個part
純粹條氣唔順?????
滅卻師繼續殺虛 對人類 對死神 都係無好處
千年前血戰又唔夠死神打
咁繼續打係到底為乜??

屌,VIZ又搞先行上映會
仲要係第29集,難怪森田飛過去
第29集 情報
主要以文戲為主
大部份劇情集中喺技術開發局個研究室
冇劍八戲份

前半基本上係浮竹同靈王右手相遇嘅經歷
有追加對話

後半織姬嘗試醫好一分為二既靈王但失敗告終
靈王右手登場

最後有藍染
有確認到咩?仲以為就咁坐喺到
地獄篇係睇久保出唔出根本唔駛理動畫
動畫幾乎肯定唔會點賺到錢
死神個IP收益主要始終係遊戲
比較可能係除左友哈根本唔撚知
友哈都有可能唔知
就算知根本似係自把自為為淡氣
不轉太殺陵
我只知人死去屍魂界應該冇晒人類時記憶

所以有時覺得都係一個空間寫吓呢批死神既「前世」點

至少原創種一開始就屍魂界出現既就算了

而且睇總隊長過去回憶仲有太陽同天空
真心唔想再想太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞