【十月新番】嘆息的亡靈想隱退 ~最弱獵人的最強隊伍育成術~

276 回覆
12 Like 8 Dislike
幾時有比人追殺
幾好睇
睇小說
一定要web版
呢套小說好睇
但覺得好唔好笑好睇個人
文庫版打白狼之巢果兩章加筆真係無意義咁加長,搞到悶左
Web版係咪咩沙兔研,鳩好撚多
小說同漫改到唔知做乜咁
漫跟文庫,無法,頭兩章少悶,但之後越來越好睇
好多作者上文庫版都大改
轉生史萊姆又係
明明web版好地地係都要大改
可唔可以解釋下啲term
成日都跟唔到
你有咩想知
頭幾集都係build up緊個世界觀
帝王引擎

個名好撚正。但king 冇料到呢個位好笑
嘆息亡靈係小隊?
仲有足跡係咩?
光頭黑人係咪公會會長?
一開始係小隊招人場所?
主角朋友嘅徒弟做咩喺招人場所?明明咁勁,又有識咁多人
我見中文小說出得3集⋯對上1集仲要係1年前出⋯係咪唔應該入坑
超簡略介紹啲terms
寶物殿=迷宮
魔力源=exp
嘆息亡靈 聖靈=party名 master係嘆靈隊長
戰團=複數party組成嘅公會
帝都有幾個戰團 master就係足跡嘅會長
光頭係獵人協會帝都支部嘅支部長 計階級就係協會>戰團>party

故事開頭就係因為嘆靈太耐無招過人 master 9up話招結果訓過龍
蒂諾雖然係master隊友嘅弟子 但一直都係solo 聽到嘆靈話招人先會過嚟
因為青文社 啲譯名有啲垃圾+暫時文庫改動冇咁好睇 要睇建議去返上面睇web 基本上文庫出單行之前會有更新
商業考慮 我見有啲作品根本同web一樣 只係多三四篇ss 只可以話有機會係編輯要求
起始的足跡只係帝國其中一個獵人公會
公會入面有各種加盟小隊
黑金十字 星之聖雷etc.
你當一班人夾份租個hall咁
得個名 無乜用 會長(克萊伊)亦都無乜實權
副會長先係幫人接job&同其他公會交涉
嘆息的亡靈係主角同佢班青梅小隊

光頭黑人係探索者協會帝國支部分部長
負責派獵人任務 評級

一開始只係個唔關事既酒吧入面招人
唔係公會入面

蒂諾只係入左足跡呢個公會
無加入其他小隊 屬於solo獵人
但因為唔夠勁 佢師傅覺得未夠班加入
事實上佢實力最多都係得lv5
另外主角小隊攻略緊lv8寶物殿
Esj一定要註冊
註冊完仲要去水樓留言先會激活到帳號
除此之外 港台以外ip係search唔到呢套野
比站長特別保護左
階級又唔可以咁分嘅,基本上無上下關係,探協本身類似職業介紹所,加幫手做交易買賣,然後係獵人純利度抽成,出名嘅獵人自有人主動揾佢,而戰團本身又有包探協供能,所以呢兩類人都唔會係探協名下,費事交會費,男主個戰團其實係探協最強戰力來
唔知用咩字形容好 但基本上計規模就係咁
前面有個回覆都幾易明
加埋大家回覆
我只睇動畫大概明到下
主角 覺得自己廢 怕死
所以離開小隊
開個戰團 聯合幾個小隊 從而轉居幕後
咁就唔洗自己落場 又有著數
光頭 等同公會會長 公會比人接job?收素材?

反而想問動畫係慢慢講之後嘅事
再穿插舊時等大家知佢運氣max?

佢個腦都癲 可以聯合到小隊合作
正路每個小隊非必要都想沖第一岀名
佢反其道咁整個戰團
小說無乜點講以前既事,不過你啲問題之後多少都會提到吓,一兩句啦
想了解master係個咩人可以睇漫畫第二卷SS講佢內心獨白
長文注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞