國泰椅背風波專訪|事主提三大訴求促再道歉, 已向中國民航局投訴

517 回覆
29 Like 339 Dislike
支那狗真係得寸進尺所以話對住佢地根本唔應該示弱
錯喇國泰有好關鍵嘅角色
第一,佢培訓出嚟嘅空中服務員冇能力解決到呢件事
第二,佢選擇咗去跪低

點會唔關國泰事
一掌握流量密碼 事情就會去到盡
兩老洗定八月十五都得喇
有無睇片
空姐一開波係叫條女唔好挨後
又話無位換,到廢老比成機人屌先突然有位換比佢
我都覺認為國泰唔直接關事
不過你員工柒左就梗係公司硬食
係上面樣樣都禁,唯有落黎香港揾食
她認為,在這次事件中,空姐並不需負主要責任,主要責任還是在於國泰的規章制度有缺失,包括對於機組人員的培訓等。她認為類似事情一而再,再而三的發生,所以她特別希望國泰能夠給一個回應。

她指出,像去年已經有過一次回應(指國泰空中服務員歧視非英語乘客風波),國泰當時表示會提升服務水平,「但是好像就是效果並不是特別的顯著」。

在去年5月,內地有網民指控國泰航空的空中服務員歧視非英語乘客。涉事的31秒錄音曝光,顯示有空姐嘲諷乘客將「blanket」(毛毯)誤說成「carpet」(地毯)。事件在全國引起軒然大波,《人民日報》海外版旗下公眾號也批評國泰航空的空姐公然歧視祖國和內地同胞,國泰航空就事件多次道歉。

國泰的回應只把重心放在「拉黑了乘客上面」

對於國泰在事後公開表示「拒絕此事件中二位滋擾他人的顧客未來乘搭任何國泰集團的航班」,並就事件致歉,金小姐雖然滿意國泰對該對夫婦的處理,但認為國泰的回應有缺失,只把重心放在「拉黑了乘客上面」,仍未回應到她的疑問和訴求,包括國泰處理類似情況的規章制度、換座位的流程和準則、作為消費者要如何爭取自己的權益、機組人員培訓的問題等。

金小姐稱:「就是如果遇到了類似的情況,有沒有專門負責這種類似的案件的人員,然後有相應的處理的規章制度啊之類的。」

小妹妹好似好老練咁,講到咁多教科書terms,呢d字眼通常出現係d公司培訓教材/指引上,一般人投訴點會講得出咁多呢d字眼
係咪報紙老寫出黎嫁
有風駛盡艃 前車可鑒知道CX實跪,唔係唔屈到盡下話
佢直接破產都唔掂
乜鳩都歧視下次我又講普通話求其搵個鬼佬屈先
呢個係基本思辨能力黎㗎喎
等於間諜都會係用記者/遊客身份做掩飾
攞正牌週圍影週圍望
国秦賣盤息怒囉
賠返十億八億唔少得啦
好快會被人約談
跪低嘅下場
唔會理佢啦 根本呢單野係大陸都冇乜人理
同埋主要大陸飛美國仲係少航班 佢地都要經香港飛北美
國泰真係柒喎
如果當時處理得好d點會搞到咁大鑊
國泰硬件同軟件都頻頻出事 其實憑咩收咁貴
其實國泰有咩咁貴
国泰衰係直播雞手上
連登仔撐佢搞大件事
解散国泰
對住公安城管嗰陣咪死狗咁
大陸人喺香港永遠覺得人歧視佢

見過有大陸人喺地鐵
一程車講咗幾十次「呢度係中國嘅土地」
話邊過邊個對佢地唔禮貌
話人扮唔識普通話
最多國泰都係出返封道歉信,但係賠償一定唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞