爆料者稱Concord 星鳴特攻耗資達四億美金

197 回覆
266 Like 3 Dislike
以下鳩估

Sony 心雄,可能仲準備搞concord 聯賽,搞esport
Ps pro 條片都快快手剪走concord 片段
你睇任天堂 其實差唔多全部內部升上去
嚟緊仲有隻LGBT大作啊
取消文化令歐美冇人講真話開發人員講兩句都會比人炒喇,一意孤行,自食其果
你件產品一見街就見真章
靠嚇威脅又唔會令人買你,concord 班友仲串串貢,自我感覺良好鬧消費者
日本仔咪做咗隻機械人囉
Sony真係開善堂
唔怪得ps5咁進取
印象SIE都無空降嗰喎 箱就有
400m美金夠整隻gta出黎啦wor
sony自家 ps5 game(spiderman2, tlou 2,地平線)連開發費+marketing都係200-300m,係咪流料咋?
醒目的會開發中途中止,太爛不如丟去垃圾桶
咁都入日本人數
Bty, 你鄉音都幾重
其實而家服務型遊戲已經成熟階段
sony先後知後覺想入場分一塊蛋糕 太天真 以為咁易有鬥陣/apex個d爆款咩
十年都無一隻
班有“才華”既執笠專家
老黃,伊龍馬係企業founder, 佢地對自己企業有嘅技術同定位都好熟悉先掂。而家好多上市大企業都請堆廢人空降,班人cut cut cut咁做2-3年,所謂整靚盤數然後襯未爆前就跳走。 正如當年Apple咁,好彩請得返 Steve Jobs。佢先知道蘋果係賣乜嘢,你睇依家條契弟咁多年嚟淨係食老本,再請個名牌總監,品牌可能可以食老本食多10-20年,但到咁上下就俾人唾棄。
4億可以買起四分一個 ubi
東升西降
老實講隻game 排除d左膠角色 都係垃圾黎
英雄fps 對抗遊戲呢幾年大家都玩到厭
呢單外國講得都幾勁
啱啱走個個衰在大幅度減人同全力玩e commence 唔要啲艇仔
而家過咗幾年先返返轉頭玩返門市
同埋呢幾年啲生產唔知搞乜一係翻炒一係玩飢餓營銷
再者加價加到傻
完全唔記得咗自己做緊乜咁
佢on9
唔計人事 ?
除咗訂閱開發引擎/素材之外,啲錢要洗去邊度
最初集資開發用2億搞左舊屎出黎, Sony收購後俾2億外包再搞過
所以係開發失敗, 回爐重做過既總成本
而gta 6我覺得成本好可能會唔止4億
有好多無料既人為咗證明自己既存在價值
就會不停無嘢做搵嘢嚟改
改到閪曬就898
其實無8年, 間studio 2018-19先成立
仲要初期得好少人
https://www.threads.net/@skillupyt/post/DAKdmUWyuM3
真正開發4年到, 8年係講緊計埋初期構思
其實果時英雄fps(Overwatch果啲)出咗1年半左右因為撞正咗食雞熱潮(PUBG Fortnite APEX果啲)所以咪搞到快過氣
UBI 而家問題唔係淨係識做罐頭
係連罐頭都做唔好
鳩估遲啲就會變返正常。
DEI其實係ESG嘅延伸概念
而ESG係一種投資概念/選擇。
無論係DEI同ESG,佢哋都係adjective, investment 係noun。
無論係玩DEI玩到天花龍鳳咁,你個項目唔賺錢/蝕錢就唔會有人投資。
你睇返EA就知Battlefield V 唔尊重歷史,夾硬加啲女權嘅入去攪到銷售唔好,2042俾正常返。
我鳩估拉大啲咁睇,娛樂事業玩DEI概念玩到自己蝕錢,例如Disney,驚奇隊長2同Deadpool and Wolverine 票房一個地一個天,D+套星戰同授權 俾Ubisoft嘅星戰game都仆街,你係高層都知市場俾咗signal你之後條路點行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞