你開始感受到真正經濟有斷崖式下跌既感覺未

530 回覆
744 Like 135 Dislike
樓豬匿喺屋企打飛機
係咪又要貼圖比你睇沙士果時連續幾多年財赤?
why not both

兩樣無衝突
沙士個陣政府手上仲有好多資產可以賣

現在已經玩到發債嚟當財政收入喎
點下跌都樓主都應該冇咩feel
你要唔要睇依家連續幾年財赤
我仲有好幾隻ac,你起多d但就唔好拉錯人啦,佢地d ac收5舊水唔好要人地食死貓啦
訓左冇睇,8月失業率升左好多?定又想講失業率滯後?滯後左兩年啦喎 冇保就業D老細又冇生意但仲咁好人養住班7頭,真厲害,經濟好撚差當然,簡單d可以話港共假數據
商場整咗 嘢都唔買
咁仲有咩做到姐
咪係要個保安科去諗經濟
内文係講條清盤佬既觀察,都係D factual野,但樓豬覺得係危言聳聽
上年派少左30萬份稅表但係失業率維持係3%?
咁樣叫唔叫無升?
覺唔覺得你堆人好搞笑,每次諗到一個tone就全部ac一個tone j失業率無升荒死人唔知你地同一套train出黎咁
真係好搞笑,你講得啱
咁請問走左30萬份稅表
失業率企定係3%
咁樣失業率算有定無上升
事實上失落30年仲係屌打大部分國家有邊個去旅行唔係去日本
數據出左,香港遊日人均仲洗得少過台灣
港人多數洗在住宿同交通
台灣多數洗在食飯同娛樂
邊個對經濟樂觀啲真係有眼睇
Unemployment rate = Unemployed person/ labor force

稅表跌左30萬,即labor force跌30萬。呢30萬人如果本身都有工開,其實即係unemployed person冇變,分母跌但分子不變其實失業率係會升。

反之,呢走左既30萬人入面既失業率如果高過全港失業率,咁失業率先會跌。For example當原本400萬labor force,3% 失業率即係12萬人。走左30萬人,如果呢30萬人既失業率係4%,咁新既失業率係 (120000-300000x4%)/(4000000-300000)=2.9% (低左)

而家走左30萬人但失業率不變,即係呢30萬人既失業率都係同大圍labor force一樣。
我捉到你冇加大個餐但係加咗個麥旋風
https://www.youtube.com/watch?v=UCG9opuWfik

仲量聯行主席都話香港經濟差到嚇死人,反駁隊同志們係咪仲熟經濟過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞