你開始感受到真正經濟有斷崖式下跌既感覺未

399 回覆
618 Like 123 Dislike
內地唔掂, 香港好難掂
老實講真係未
因為好多人仲好賺錢

不過旅遊相關當然係慘
今次係慢慢跌
03 08有冇國安法,23條
吹大啲
我覺得係因為內地經濟唔掂, 香港好難掂. 你睇睇內地同香港經濟既關聯性有幾高.
再加上美帝打壓大陸之餘, 宜家打埋香港.
呢舖撐你呀豬元帥
班人才研究到乜野出黎?歐美有chatgpt, Gemini,支那起碼有文心一言
以前多遊客水魚咪養埋d廢舖lor
好老實執左果堆大部份我都無幫襯過
唔係新聞真係執左都唔知
斷崖感又未到,但係睇到陰乾緊

而家睇新聞唔同以前,如果每單都當個別事件你可能會覺得無事,但將零零碎碎嘅事件砌返埋就睇到個big picture
沙士既時候係有返工既人有影響,反而窮撚,綜援撚過得好爽,當年南亞海嘯有個綜援撚差啲俾水沖走
咁經濟現況係ok
中秋維園人山人海
又係呢啲社會loser cctoy post
呢班人好得意,住喺井底咁
好似只有所謂連登仔cctoy 講社會經濟有問題咁
美股ATH
沙士果時,我感受到吉野家$20牛肉飯喳
你真係好撚搞笑
日本經濟失落30 年 咁係咪全部日本人都要瞓街?
係咪全部都有係垃圾桶摷嘢食?

食飯仲要等位 係因為香港人多啫
假設之後中國經濟好番
點樣說服到人投資喺香港,而唔係上海或者其他城市?
商湯科技
天下一都搞緊影視AI
香港土壤問題
做to C既生意 玩大數據同鬥用戶都根本無得做
Hktvmall 就係例子 阿里巴巴用二三線城市既錢補貼香港輸錢吹咩
香港AI同IT根本上做To B生意
正如藍籌果堆創科股都係做to B生意
To C既生意應該係高端醫療果堆生物科技
咁岩香港醫科世界頂級
真心咩 金融物流都跌好多
正,攬炒,請繼續打壓
沙士果次試過係咁
你行過某d街,你真係會見到全條街執左一半以上,你就會望到
例如鴨記
珍,勁多五毛唱反調破壞討論
我身邊大部分人又真係冇乜特別話困難
幾乎個個有工開,又有跳槽繼續加薪
影響一定有但3%失業率,如果數據真實嘅實際又唔係好大影響
對比出面世界現況,3%叫係好靚仔
香港呢刻嘅消費降級應該係多人寧願做定期買債收息多過真係窮到冇錢消費
香港真係窮就唔會租一路升,因為班有錢L收息都夠對衝
減息減到2%左右應該會熱錢流通返D市面
覺得主要對未來局勢個氣氛同信心影響
中美對抗繼續升溫
同埋又有班走唔出社運後遺症嘅日日仇政惡意不留港消費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞