你開始感受到真正經濟有斷崖式下跌既感覺未

507 回覆
718 Like 134 Dislike
樓主呢類就係活係自己世界既踩港撚

上連登話 成條街無哂人, 好似死城咁
但現實去餐廳食野都要排隊

上網話 周街都失業
但現實返工時間 逼到仆街
恆指升又唔見我受惠
恆指跌就講到我死得咁
其實都係咁洗錢,只係唔喺香港洗錢ja ma, 上外國網買野,直接外國買野食野
2003年沙士果陣 直情無人敢去日本旅行
擔心去完旅行 第二日無錢開飯

當時 的士佬 接到客 會好開心,好有禮貌
因為可能全日先得一兩個客

根本好多連登中學生無經歷過沙士, 就話家陣差過沙士
好多執笠係自己做得差, 唔識做生意

港英時代夠大把餐廳 做得差執笠啦
我既消費模式從來無變過
一直都係去旅行豪洗
係香港就乞食
問題就係中共宣傳好成功

搞到啲人以為香港好靠旅遊業
就算旅遊客歸零冇人去香港旅遊,根本都不大影響
其實全世除左啲冇生產力嘅垃圾國家,例如埃及,要靠旅遊業養,根本大部份都唔洗驚冇旅客
舊年已經感覺到 一通關公司生意差到hihi
最搞笑係
中國既外資, 有超過七成都係港資

即係現實世界是 中國要靠香港照顧, 而唔係香港靠中國照顧
事實真係經濟唔差
自由行主要係搶貴哂d租所以有金執遮
冇樓冇鋪,唔係做特定行業的人唔會feel到好

同理現在經濟下行
冇樓冇鋪唔係做特定行業的人唔會feel到差
其實政府輿論一定話好經濟
因為當大家共識經濟差,只會消費減少降級
經濟會惡性循環,但紙包唔住火.
政府連外勞都暫停申請,就知就業市場真係差左好多
做FMCG
縮撚到好誇張
今年係COVID時期既30% performance 都唔知有無
似全部都係你地踩港隊
你睇幾多人反你地先啦
有時真係分唔到究竟係佢地真心覺得由治及興緊定其實廢到乜板斧都無
當年8000蚊請文員都排哂長龍見
話而家經濟差班柒頭,果時係邊?
大把負生產力高官
去返工啦傻閪
經濟差對你無影響
ok..then
咁你有冇唔去旅行,留番個錢係袋呀?
根本由97年10月就一路衰
幾個月冇事 條on9真係未出世
我自己feel到
但見個社會風氣好大轉變
好多人仲係吃喝玩樂
可能時代變左呱,今朝有酒今朝醉
係咪得你係咁? 個個放假有錢去旅行,今日落雨好多人排隊坐的士
即係細過考試份卷好難全班一齊唔合格
同全班都話好易個個8-90分但你完全唔識做日日係度講盛事同Xx中心同條條囡都要追

當時白領個個爭住ot扮勤力啦,仲敢亂放假咁風騷
無錢ot 都係咁發明出黎
年年政府2000幾億負數係咪繁榮既象徵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞