「董之英中學足球隊事件」有冇人覺得抵死同要企硬唔比酌情?

267 回覆
1093 Like 36 Dislike
你係咁啫傻鳩 唔好以為人人都同你一樣咁閪啦
你由中小學到大學讀書一定冇試過犯錯然後有人比機會你啦 社會垃圾
最理想既世界係點?

人人對人人善意。
有時人有無心既小錯,會包容。
他人有小錯,自己會包容他人。
自己有小錯,他人會包容自己。

反而對惡意先零容忍。

仲有諗返件事既價值係咩,做一 d 最發揮件事既價值既決定。
譬如,足球比賽既價值係咩?
俾機會球技好既人展現人類球技既美好。
令有水準既人可以有更多機會同相對既強者對戰中學習,同激發追求更高卓越既熱情。
咁你對住學生同老師,以至成間學校嘅標準唔會一樣加嘛,正如你對幼稚園學生同中學生都唔同啦
平時中學執校規又唔見咁寬鬆?
如果今次比過,係唔係之後所有比賽deadline都可以無視,香港原本應該係法治同守規社會,就係而家越嚟越多特權特例出嚟
他的上司沒有跟進嗎?
而家係求情失敗後開記招搞大件事
你果到唔寛鬆啫 我果到好寬鬆喎 唔係太over/犯幾次有幾何真係比人罰 邊個未犯過校規 不過睇得出連登仔心底都係好同意犯法就係犯法 支持政府
你思想係唔係扭曲?
照你咁講,所有野都可以寬鬆處理,以後deadline,規矩可以視而無物?
你知唔知以前試過9月1 打八號波
成堆老師返唔到學校login報名,然後體育會全部拒絕通融

平時啲教畜唔係好威咩,頭髮過眉5mm都要剪,冇機會比
殘奧選手扶一扶個領跑員,都冇左獎牌
國際社會都係講規矩,就係人治社會唔係
學校係一個教育嘅地方,今次咪好好教育下啲老細上司知道,要善待快離職同事
----------------------------------------------------------

P.S.

係咩???
我一早handover左password佢
係咪佢改左之後唔記得左ja?
佢唔記得左都可以去申請reset password ga
我一早提左佢要deadline前搞掂ga la

下!? 哩D咁機密的野當然唔可能白紙黑字啦
我都叫左佢盡快試, IT policy都叫唔好寫低D password

咁我handover左之後就盡責任在自己個腦delete左ga la
點可能仲記得?

我依家連自己坐邊都唔記得埋啦, 唔好話我偷你機密
就係咁
攞班學生出嚟賣同情,「你唔好搞我啲學生!搞我地好啦」 但叫佢地唔撈,又靜哂
呢舖撐你 我都支持學校老師同警察嚴正執法
原來賣慘就得
第時全部都唔洗交報名表啦,識得開記者會就得
唔比呀,過咗期就係過咗,係小朋友唔關事,咁都係學校行政問題,個個都酌情,唔使有deadline啦
做教育係應該以身作則,唔係話賣同情,
下次先計,今次冇事

其實國際賽事都係咁,今次會唔會反而係好機會俾學生同學校上一課呢?
咁都冇話唔比佢參加、下屆準時啲
第時啲學生就學識、開記者會賣慘就可以
犯錯咪要接受而家個結果
冇唔比機會呀,下屆準時囉
仲記得細個學界個撚屌miss帶隊但話唔俾早放 係都要放學先俾走
結果塞車遲撚曬大到 咁就輸左場波
呢班垃圾學生第時都係撈偏,排公屋嘅MK仔女啦
讀咩大學
而家就係要好好教育下,咩叫規矩、人情還人情
其實我覺得冇問題架 規則寫咗 酌情比佢係人情 唔比係道理

不過見好多傻閪鍵盤戰士小題大做啫 見人地做錯野就落井下石 自己做錯野時就唔係咁講 求下情都唔比
佢上司,月入接受十萬,諗緊放暑假去邊度旅行
而家出事驚冇咗份工
下一步就係帶班學生出嚟,喊大聲啲,有咁慘得咁慘
記得搵下,有冇學生屋企係 坎坷貧窮嘅、跟住就利用呢啲放大佢嚟講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞