咁嘅事都做得出, 真係正仆街

365 回覆
449 Like 71 Dislike
走都唔留返一筆比人,賣樓自己袋哂自己走
佢老豆咪最多錢方面,最折磨係精神/精力上
得返細女,差唔多佢地4個有咩事又係搵細女
唔好話智障,就好似照顧一個老人痴呆嘅老人家都好大壓力架,有老人院,有咩事都時不時搵你。
細女笠哂,有咩問題
個女接受訪問都唔識解釋就cut咗線,擺明自己都說服唔到自己

賣樓一走了之唔係唔得,個老豆都欠佢唔少,但點都要畀返d津貼屋企人同申請宿舍
即係無端端畀人叫佢養四個弱智一個老人
唔想出世 好多人選擇終結自己
而佢選擇終結人哋
係,其實個正常女已經唔係當佢哋親人係咁簡單
甚至都唔係陌生人
而係當佢哋係仇人
最慘係之前其他人、其他親戚、甚至政府仲想用血緣、親人呢啲講法去綁佢
迫佢做唯一合法監護人,要求佢去照顧4個弱智
老老實實,如果正常女唔係做到咁仆街拎晒d錢,根本永遠唔會甩到身
可能而家仲係比社署講緊「家庭是社會的基本單位」「鼓勵家庭成員互相扶持和互相幫助」繼續迫佢照顧4個弱智

一個女仔由細細個(5歲?)已經俾人掉去寄養家庭--當時阿姨冇講過話親人血濃於水要照顧佢架
而家大個咗就話親人血濃於水所以正常女要犧牲自己人生去照顧4個弱智"家人"
會唔會太撚荒謬呀

我覺得賣咗層樓、拎晒死鬼老竇遺產只可以算係對細女不幸人生嘅補償
呢筆錢完全係細女應得嘅
細女cut佢4個"家人"嘅宿舍申請同埋拎走佢哋四個d錢,除咗係佢嘅報復,亦都反映咗社署嘅仆街荒謬之處
我係完全唔會責怪細女,只會祝福佢以後好好善用舊錢,好好過自己嘅人生
但可以的話,希望佢諗清楚之後會還返4個"家人"嘅應得薪水,然後永遠割席唔好回頭
否則咁樣報復,其實隨時會賠埋自己嘅人生落去...
大家都知 所以先叫佢簽名放棄做佢地委託人既權利
俾佢地排宿舍 攞返佢地返工既錢同埋津貼
而家個細女就仆街到咩都唔理之餘
仲食住佢地返工既錢同津貼
一句唔想講就大撚晒
社署應該用酌情權取消返個細女果個資格
應該係個啲諗住生個正常 到時照顧到其他智陣個啲
老竇留咗資產俾佢4個
淨係留比細女咋?
我見東張話細女係遺產承辦人
就咁走同拎曬人地野再走係兩回事
報應呢家野 唔好唔信
佢窮到要食埋佢地啲資助
相信都敗晒啲身家
唔計死鳩咗嘅老豆

不過老豆唔係智障,都係一個大仆街
咁我咪一早講左無話佢做得岩囉,剩係講理解咁做。
我從來無講過咁做係wo
唔係咩都唔洗理
不過你講既野就完全唔成立囉
佢老豆都做左佢可以做既野
佢老豆咪最多錢方面,最折磨係精神/精力上
得返細女,差唔多佢地4個有咩事又係搵細女
唔好話智障,就好似照顧一個老人痴呆嘅老人家都好大壓力架,有老人院,有咩事都時不時搵你。
大家都知 所以先叫佢簽名放棄做佢地委託人既權利
俾佢地排宿舍 攞返佢地返工既錢同埋津貼
而家個細女就仆街到咩都唔理之餘
仲食住佢地返工既錢同津貼
一句唔想講就大撚晒
社署應該用酌情權取消返個細女果個資格
咁我咪一早講左無話佢做得岩囉,剩係講理解咁做。
我從來無講過咁做係啱wo
人間悲劇
佢老豆有間屋收租做佢哋生活費 佢賣左間屋啵
迫佢做唯一合法監護人

其實迫唔到 政府奈佢唔何

報唔報復 都只不過見錢開眼
何必去合理化
咁撚識玩
呢d背景嘅小朋友
大個之後有咩奇怪嘢都唔出奇
由細到大冇人愛冇家庭溫暖
如果有個男仔走出嚟話愛佢想同佢建立一個幸福嘅家
咁佢俾人呃幾百萬有咩咁奇?
由細到大冇人教理財又冇人俾零用錢一直自卑,一朝有錢就亂洗錢有咩咁奇?
其實我都覺得佢好大機會剩唔到錢
但如果你想講報應
咁而家細女拎晒d錢就係佢老竇、佢成家人嘅報應
細女真心聰明
智障怕咩 政府實養
一家四個發過豬頭
呢個世界係要人做窮人,要人做有錢人一樣道理
老豆要生個正常既女去養哂咁多個人
比我都走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞