咁嘅事都做得出, 真係正仆街

365 回覆
449 Like 71 Dislike
你咪智障在覺得個細女拎同唔拎對佢佢哋嚟講冇分別囉..
祝福佢做乜鳩 我都祝福你早登極樂🙏
又係女人
我就問緊人 要人比較吓
唔拎 細女會點 屋企人會點
拎咗 細女會點 屋又會點

兩個行為嘅後果有咩唔同
我從來無講過拎唔拎無分別
傷殘津貼&庇護工場人工唔應該係貪,貪都要有啲人性
你睇返你自己D reply似係問緊人咩
心照啦上連登都上到咁肉酸

你知唔知社署係可以幫手託管錢銀野同照顧
如果細女唔管,社署係可以用社署署長名義託管存款,有社工照顧哂四個人,包括安排急緊住宿等等,直到終老
係唔會出現俾街外人呃錢嘅情況
因為醫生證明左佢地係MIP,佢地所簽嘅文件根本唔成立
佢地有遺產可能社工仲有錢可以買返零食俾佢地

細女呃哂所有野,班人就真係慘過地底泥啦

呢D野日日都發生緊,係無新聞爆出黎咁解
唔識唔緊要,但唔好幻想太多

一條女呃屋企人錢都幻想到國仇家恨,呢班人本身都好多心理問題
香港臭閪心地係咁唔好架啦 賣左層樓都算 明知人地無錢會瞓街 連人地既津貼都吞撚埋 佢係人泥咩
老竇係KENNY?
係政府迫佢收, 因為佢係唯一合法監護人, 想甩都甩唔到
取消宿舍原因都係因為咁, 因為宿舍需要擔保人, 冇宿舍就少一個責任
站係細女角度來睇, 由細到大, 一D親情都冇
呢班人對於佢來講只係陌生人
將心比己, 你會唔會幫呢班陌生人做監護人/ 擔保人?
層樓就當係佢老豆對佢由細到大的心靈補償
樓&錢對智障來講冇用, 佢地真正需要機構幫助
呢4個唔係因為冇錢食飯好可憐, 佢地有錢都唔識去買飯, 係因為冇人照顧好可憐
旁觀者只睇到錢, 社會上唔係所有野都可以用錢解決到, 就好似呢件事咁
未經他人苦,或勸他人善
要怪就怪佢死鬼老竇
東張有講,佢可以放棄監護人權利俾返社署但佢唔放喎仲話逼佢收錢,而家係佢專登咁做嚟偷埋人哋啲津貼,去左宿舍津貼又少左袋少左落袋
俾我都走佬,點養
弱智都食到咁撚肥
依家連生活都成問題,仲打官司
你可以話佢仆街,但我理解
如果可以揸乾一個陌生人或者一個你唔中意既人既所有價值,我相信冇人會猶豫
正常既就兩個世界黎,全家正常可能啱啱過完中秋,一齊食月餅玩燈籠
良心值幾錢
俾你一個選擇,你可以揸乾一個你唔識既陌生人或者一個你唔中意既人佢所有既價值,仲要佢唔識反抗,完事拍拍屎忽走,我相信有99.9%既人會選擇揸乾佢
我會做果0.01%
除非我自己就餓死
唔係我唔會搶啲可能會餓死嘅人嘅嘢
你話誠哥比幾球我拎我就會拎嘅
沒有中國文化愚孝,超乎常人嘅理智決定,睇嚟佢三個家姐嘅智商落曬落佢度
都唔知係咪高登仔經手
陌生人/你憎嘅人已經好大分別啦
同埋而家唔係榨乾人哋價值咁簡單,係講緊為咗一萬幾千直接推人去死
你有呢啲諗法都幾危險
你同大陸嗰啲為咗幾千蚊去斬人有咩分別
監護人唔履行職責
社署會幫拖
無迫呢回事
掉返轉佢係用監護人身份監守自盜
你仲on99咁幫佢
驗腦啦
因為監護人有權可以動用佢地嘅銀行戶口
方便偷錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞