咁嘅事都做得出, 真係正仆街

365 回覆
449 Like 71 Dislike
醒目女 發展新生活
從來無人唔支持佢走 / 唔照顧佢地
而家係講緊佢夾帶私逃 偷曬d錢佢, which 佢地可以因為無錢而死
仲要屋都唔幫手搞埋先走
咁都支持?
建議安樂死合法化
個細女唔想理可以理解

但一個人呑哂份遺產同袋哂佢家姐份人工玩失踪
都係仆街㗎啦
做人唔使咁絕嘅
日日畀良心譴責
自己都唔好過啦
Sor
如果巴打你係玩假膠
佢老豆擺明為求有閪屌就連智障都中出啦
而家仲要唔知去左邊
咁嘅事都做得出 真係正仆街!
一家5口, 4個智障, 即係個老豆都係智障?
其實做得幾好

當你要人生一拖四你只會想佢地快啲死

咪阻撚住曬

一啲用都無 仲要有咩事都要幫手同社工搞
智障都生到一個正常
唔使睇內容
聽到呢啲咁嘅句子都覺得好諷刺
一路好走
就係智障先生咁多
有啲人係冇良心,唔會難過
佢由出世開始都從來都無人同佢講良心,佢老豆有良心就唔會生佢,有良心就唔會由細寄宿,有良心就唔會要佢1個拖4件
唔係話佢做得岩,不過理解佢點解咁做
老豆一定好有紀律
就係有良心先放佢去寄宿 知佢要同智障屋企人一齊住會拖累佢
同埋從來佢老豆都無要佢1個拖4個
你睇清楚先好發表偉論啦
你估寄縮真係咩野都唔洗理咩
支持佢唔養
但唔支持佢間接殺人
無人要你做乖女
但連屋企人基本尊嚴都唔俾人
單單一句點解要生你出來
唔係一個理由俾你去殺人
唔係咩都唔洗理
不過你講既野就完全唔成立囉
佢老豆都做左佢可以做既野
起碼個老豆都肯放佢去正常少少既家庭
唔係唔洗理
起碼佢童年少年唔洗一打四先
其他唔講,送佢去寄宿點會冇良心,唔通要佢由細到大同班弱智一齊住咩?
發佈日期:2024-09-11 13:59
更新日期:2024-09-11 15:29

一位智障媽媽劉女士生下四個女兒,其中三個都有智障,需要於庇護工場上班,而智力正常的四囡,則自5歲起便被送往寄養家庭。雖然四囡作為該家庭唯一合法委託人,需要到了18歲之後,承擔起分配父親遺產、家庭財產、照顧屋企人的責任,但事實上,早就成年的她卻並沒有選擇回家,甚至甚少出現,與家人關係疏離。劉女士妹妹(三姨)無奈找到節目組求助,她表示,這麼多年都是自己在照顧姐姐和三個姪女,但是

七年前自己生病,身體大不如前,不可能時常再上門進行照顧,所以希望四囡盡快可以回家處理事務,否則家裡衛生情況極其糟糕之外,姐姐和三個姪女還曾試過因過於飢餓而落街求助,生活非常淒慘。

其實,劉女士一家並不是真的這麼「窮」,據劉女士妹妹稱,家中銀行基金、現金加起來有兩百多萬,除了自住屋之外,還有兩棟收租的舊樓,但是劉女士去世的老公留下來的遺產。自劉女士的丈夫離世後,由於原本的居所遭地產商重建,她與三名女兒被安置在大角咀一幢舊樓單位生活,但由於缺人照顧,劉女士妹妹曾為她們申請入住政府院舍服務,惟後來得知申請已被取消。而當節目組陪同劉女士妹妹去收租舊樓了解情況時,才知曉原來在六、七年前,房子就被四囡賣掉了。
老竇留咗資產俾佢4個 可以自給自足
係細女一次過攞走哂
依家無錢無樓飯都無得開
阿姨仲會唔會真金白銀貼錢去照顧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞