Nikon 討論/貼圖區 (30) 萬眾期待 Z6iii登場

201 回覆
4 Like 0 Dislike
兩支20比
505G VS 380G
畫質俾面打平
呼吸效應Z20嬴
摩打SONY 20羸

24就應該唔駛比啦

用Z就用14-30或者14-24
20同24呢兩支俾有屎三島買多幾支
我承認Sony嗰支20特別好
但Nikon嗰支20都有啲位好出色
其實你有冇實際用過呢兩支鏡?
所以話你呢件死大陸仔飲地溝油飲撚壞腦真係無講錯㗎

就算SONY 支20G/24GM點好都無可能叫人哋Nikon 用家學你咁弱智要買接環仲要對焦效果打折扣嚟玩鳩自己

支Z1430/1424有冇f1.8光圈先
人哋如果要f1.8係低光環境用到,想買20/24 1.8唔得㗎?

一定要跟你買變變焦?人哋識得睇自身要求去作出選擇變焦或定焦,你連鏡都無就收皮啦太監學人屌閪,人唔笑狗都吠,死窮閪大陸仔

你喺SONY 版俾成班罪大巴打笑已經夠樣衰啦估唔到柒到埋嚟Nikon 版,連小次郎巴都頂你唔撚順
呢件死大陸仔佢連鏡都無就好心收皮啦九唔搭八仲係度死撐,太監學人屌閪小次郎巴你唔使咁好心應佢,直接屌爆佢
呢件死大陸仔不撚都雙重標準
佢係SONY 版屌人帶大三元去旅行好重好戇鳩,但佢自己帶兩機三鏡去旅行就話唔撚重俾我哋成班SONY 巴打都屌柒佢
結論
三狗買多幾支
東西好是好的
價格至少減一千才合理
要不然和用canon的三狗有何分別?
要知道14-24先萬幾呀
而且14-24先650克
當然三狗買幾十支20咁冚家富貴鏟都唔阻佢
就算Nikon 唔肯減一仟蚊,就要逼人買E-mount 鏡再額外使錢買接環嚟用呀?咁樣價錢又變咗唔差得遠,換嚟打折扣嘅對焦表現

仲有,我用SONY 嘅,唔使老屈我用奸狼我貼A7R5同一大咋GM鏡出嚟嘅話,你係咪表演食屎先?

死大陸仔
叫人嘥錢買接環用E-mount 鏡
換嚟嘅係對Z-mount 機對焦有影響
變焦鏡同定焦鏡嘅光圈分別又唔睇

結論
死大陸仔你係弱智同跣鳩Nikon用家
香港水貨你最好問清楚有國際版,到時你返返去鄉下有乜病痛嗰邊都可以幫你整
已經講咗要f1.8要低光表現人哋會揀20 1.8
要方便要多焦段範圍人哋會揀1424
人哋買鏡係睇自身用途去決定
唔係好似你呢件大陸狗咁睇價錢緊要過用途
人哋要一支定焦夠用,或一支變焦方便,或兩支都要晒,都輪唔到你呢啲大陸賤種去管啦傻閪
啲point係上面一早講咗出嚟,你淨係識俾負皮後再當睇唔到,你幾撚樣衰呀死大陸仔 reganlam/三島八狗甩賓州#296028
黎緊去日本睇紅葉
各位覺得有無需要用到14-30? 定24夠做
想請教下咁多位巴打 買Zf 同24-200 水貨靠唔靠得住
24-200行同水差 500 想買行但係今日問咗好多間都話24-200行貨冇貨
反而Zf 價差先~2100 所以想買水貨
因為好快返外國所以保養唔係問題 最緊要係怕部機同鏡頭水貨本身QC唔得
你覺得香港貨會勁D?
保養唔係問題咁就唔係問題啦
行貨主要都係買個保

水貨如果有問題都可以比錢去整

你買嗰陣開著部機試清楚就ok

鏡有冇問過肥花or成成
正常日本旅行用middle range會方便啲

姐係24-70/24-120

除左上觀景台影景 都好少會用到ultra wide

反而tele小小可以影下特寫
係帶支24120同100400出去玩啊
只係諗緊會唔會遇到24唔夠用的景
sor平時無跟開post
咩係肥花同成成
肥花即係Dcfever(星際3樓梳化佬對面)
成成即係永成攝影器材
Zf 40kit 好似做緊 $14680
部分水貨刷左中文版會冇保養
唔好搏而且依家qc差左好多
咁想問淨係鏡頭買水貨有冇問題?

定QC都係差D
我影神社/建築先用到20
如果唔影呢d 其實24應該都夠哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞