Nikon 討論/貼圖區 (30) 萬眾期待 Z6iii登場

201 回覆
4 Like 0 Dislike
想請教下, 機就必定要買
追哂上一個 post 之後 1516
Z8 vs Z9
我以前有做影相野個陣係用 D3s, 用落真係好爽手, 所有正常影相要用到既 function 都有掣㩒到, 呢個係用 D700 既時候無既 feeling, 到後尾唔做影相野加有小朋友, 就冇玩 Nikon, 用個富士 XT10 定 30, 但係用得好唔慣就放左, 再之後買左部 Sony a7c, 拍片 ok 但影相都係唔 o岩 feel

本身我都係想買 Z9 多,但見到其實除左個直倒/電量/用既卡(我正常係用唔爆 buffer),好似無咩大分別? 見 cmos 一樣, 又係用 expeed 7, 可唔可以講佢地 image quality 冇分別? 為左上面個 3 樣野比多 1 皮又好似有少少過唔到自己, 但又怕 Z8 手感麻麻 (我冇機會試機)

Btw 而家係唔係仲有間唔中甩焦呢個問題? 我D3s 既時候已經有, 我初初仲以為係自己問題唔識 set 見上個 post 有2-3 個人講我先知屌我是無辜的

p.s. 拎返部 D3s 出黎, 竟然仲用到 , 3 粒電只係死左一粒, 大大話話 12,3 年, CLS
唔該巴打
好似講到得佢一間公司上太空
今年得NASA上到太空咩? 你認真?
D鏡一出就頂到十年 所以唔明點解成日見人問幾時出第2代
罪大就係識玩 上一代出唔完美 下一代再大改進 咁咪睇落好抵買咁
呢D就係所謂既marketing
唔得 真係笑左
真係無機會試機
人唔係香港
online 買送貨
有冇人用買機送嗰個CF Express lexar card reader,入相落電腦load得慢仲要hang機?
反而直接相機駁去電腦/普通SD card完全冇問題,又順又快
咁其他用咩機?
利申:真心想知
同你一樣
第一次用type B卡仲以為咁係正常
我而家Z8長插battery grip,後悔當初冇買Z9.
Z8+battery grip仲大部過Z9。

btw,我N年前嘅D100同D70s仲100%正常,除咗啲膠變咗之外
頂, 比你講一講
我D3s 都係嫌佢 iso 已經屌唔住同唔夠 crop
想請教下
最近諗住換用咗好多年嘅D5600上FF

1. 而家心大心細 Zf 定Z63
本身無話拍好多片 影開landscape同街拍 最多都係業餘幫朋友拍下非專業嘅片

2. 鏡嘅話如果買Zf就會買埋支40/F2 SE 係長焦糾結緊 24-200定係28-400 睇過好多評測話28-400雖然光圈細咗但係推高啲ISO都頂得住???

3. 因為買完之後好快返外國,所以想問下香港買水貨穩唔穩陣 反正保養都用唔到
Nikon機我追前面post同埋reddit好似睇落QC都還好 唔使好似sony咁驚部機易壞

唔該咁多位巴打
z6ii 果陣送用到而家都無事
1. zf賣點係外形 你鐘意就買zf
睇重性能就買z63

2. 鏡頭配搭十分主觀 好睇你嘅個人需求
點取捨視乎你想影咩 對質素要求有幾高 預算幾多

3. z63搞緊promo 扣除贈品嘅價值 行貨都係貴水貨小小 好接近嘅價格 唔洗考慮水貨住
送嘅贈品應該啱你用
屌拿星,支鏡甩mount成支跌落地下
裝返上機對焦好似無咩問題,但個鏡筒就爆左
呢個情況有無得整?
2. 28-400個焦段太屈 同埋都係700幾g 我係zf + grip 度用得好順手 甚至支鏡唔伸太長用28/35單手影都得
缺點真係只做到日光鏡 唔太暗既室內影都可以 我初初買係for 去旅行 發覺夜晚點都要加多支2.8變焦/1.8定焦
利申 玩左幾個月既新手 同埋長期用auto iso上限6400
咁應該係買Z9
申:用緊Z8
要街拍一定係zf + 40 SE
部機細部又似玩具會引少好多路人注意
你拎部z6iii + 28400出嚟對住人肯定即刻比人發現
有冇拎過上手
Zf 真係唔係個個頂得順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞