Madonna, Lady Gaga同Taylor Swift 邊個成就高啲

252 回覆
5 Like 67 Dislike
其實Madonna 隻you must love me 都拎左Oscars 不過佢只係負責唱所以無計
同一套戲拎埋金球影后
鬥pop點夠lady gaga bad romance poker face嗰啲
Ts喺folklore開始少咗好多口水歌
Taylor Swift係最撚廢嗰個

嗰陣時冇網絡嘅年代能夠全球都紅到爆炸,麥當娜係勁好撚柒多,根本另外嗰兩個都唔同級數
成就暫時都仲係M
才華就一定係gaga
唔明點解ts咁紅仲以為佢一早收左皮 但又彈返起上黎

同期果堆bruno mars已經唔知去左邊
果陣時佢都好正
介紹返,人地上個月先同lady gaga出咗新歌
https://youtu.be/kPa7bsKwL-c?si=sqFgH8_KOD2G7bS2
Artpopr嗰期俾Katy Perry壓死,不過依家Katy Perry flop得好勁
都可以係網絡唔通 競爭小左
2006-2012 最正
冇話邊個最紅
老中青都active
好多好歌

Madonna
Mariah Carey
Britney Spears
Christina Aquilera
Rihanna
Alicia Keys
Beyonce
Avril Lavigne
Lady Gaga
Katy Perry
Taylor Swift
...
呢段時間真係正 好熱鬧
Flop到簡直可以用慘烈黎形容
不過d新歌又真係好嘛嘛
Katy perry啲品味差到不得了,打歌打到成pat屎咁,上隻碟打兒歌smile都唔打never really over
今年嗰隻更加唔洗講,無論歌詞同編曲都極低水平
完全想像唔到佢出到teenage dream質素嘅album
yes
許冠杰
張學友
陳奕訊
乖,食埋屋企啲月餅做埋啲功課過幾日好返學喇
我覺得Lady Gaga係得頭兩隻碟好聽
打後啲歌都唔係好得
Madonna 係神台級
另外兩個都未有耐到
80年代D歌好好聽
自帶時代背景
Madonna = 杜麗莎
Gaga = 鄭秀文
Taylor = 容祖兒
Madonna地位同MJ一個level架,銷量同藝術性雙頂+真正為後世path the way嘅king&queen of pop
話TS大過佢咁都up得出口唔怪得見過有d弱智TS fans係到串柒話MJ都唔夠佢咁紅咁多fans
第一次知lady gaga就係果期903播緊just dance
嗰首垃圾煩膠歌 不停不停不停出現喺啲短片度
三件都係再造人,被控制的宣傳工具
佢套牛肉衫真係而家睇番都仲未get到
馬勒當拿最高
但你同madonna比
Lady Gaga同Taylor Swift係兩種唔同類型。TS嘅吸金能力同產量非常高,好似容祖兒咁,穩定推出作品同巡演保持住高曝光率同商業成功。佢嘅歌旋律易上口,主打戀愛同成長嘅歌,好容易吸引後生仔女。TS嘅流行音樂策略好聰明,但有啲人會覺得佢嘅音樂風格比較單一,冇太多創新,更多係依賴市場需求,不停推出作品去保持高銷量。

相比之下, Gaga嘅作品產量唔算多,但每次推出都會成為文化現象。Lady Gaga令電音,pop music起死回生。佢唱功一流,每次Live都冇咪咀,喺唱歌嘅同時跳高難度嘅舞(著十三吋高踭鞋跳唱,吊威也飛落街),氣都冇喘,突顯佢唱功(你試下聽Katy Perry個live,企係度都走音)。有集造星去拜師Gaga 排舞師,可知佢啲舞好難跳,好考體力。

佢2017年Super Bowl嘅表演亦被認為係近十年來最經典嘅half time show(好似大陸春晚咁重要既show,通常係一年邀請當年最紅既歌手,好多歌手會邀請嘉賓因為佢地唱唔晒個十二分鐘,但Gaga自己唱晒,首首經典)。Gaga舞台效果影響深遠,再睇下maroon 5, Bruno mars 或Katy Perry 個half time show …蔡依林都係咁抄Gaga 。唔單止pop,佢喺jazz方面驚豔咗好多人,吸引咗好多年長粉絲。佢喺唔同音樂範疇嘅才華同造詣,不愧為拔尖入NYU Tisch school of art 嘅alumni 。Gaga 係 Oscar 唱the sound of music 插曲,仲俾原唱Julie Andrews endorse,嗰場表演係佢自artpop沉寂後,再出現嘅大型表演,形起好大回響,令以前pop時代話佢唔識唱歌嘅人大跌眼鏡,自止升上神枱。

Gaga嘅影響力唔單止限於音樂,佢仲喺奧斯卡, European Game, Royal Variety Show,都展現咗佢嘅藝術同文化地位。佢靠少量但具突破性嘅作品,長期保持住高影響力,無論喺流行音樂、視覺藝術,定係表演層面上都展示出一個藝術家嘅多樣性同深度。

TS 同 Gaga 兩者都有佢嘅價值,但喺藝術同創新上,Gaga被認為係更加具深遠影響力嘅音樂人。

利申: old little monster + 鐘意聽 taytay既歌
佢咁嘅智商,食蠟燭算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞