壽司郎再現「唔食飯」客人 壽司飯堆積如山網民批評

294 回覆
21 Like 119 Dislike
純粹係你叫之前已經知係壽司有飯,想食刺身咪去有刺身的地方食。

即係等於d小朋友好興蝦餃食蝦唔食皮,我自己果個一定唔會容許佢咁做,一係就唔好食。
其實不如整個 option 走飯啦
我想知佢地係咪真係會咁教小朋友。

不過咁,當主流價值觀同自己一向認知背道而馳的時候,就知自己已經變成廢老
話比咗錢理得人果啲真係十足十大陸人口吻
呢啲用個模夾出嚟嘅壽司飯 又真係幾難食 口感好怪
壽司郎係逐碟叫/可以揀少飯
係可以控制自己食幾多既情況下叫自己食唔晒既份量最後唔食啲飯 咁都唔叫浪費?
食飯唔食魚生又得唔得
又唔係明將 我俾撚咗錢食唔食關你撚事
有刺食唔嗌
去平價壽司舖食餸唔食舊飯嗰啲就最乞衣
傻閪先食壽司郎
你真人一定好乞人憎又唔知自己醜果d人
未來既糧食大失收 同 而家唔好浪費食物 有乜因果關係?

你今日慳住食 慳慳埋埋 可以係第時大失收果陣 攞返你今日慳左既份量出黎頂住等到全世界唔洗捱餓?
or
你今日冇衣食浪費食物 會導致未來糧食大失收?

第時糧食大失收既話 咁我今日浪唔浪費食物 係大失收果陣都係冇野食架啦
反正都冇野食既話 咁我今日點解要唔好浪費食物?

唔係紅字就有道理架
應該每款都要有走飯同少飯揀
否則唔覺得有問題
食壽司唔食飯做乜唔撚叫刺身?做乜撚嘢
問題係 浪費飯影響到乜野人先?
客人唔浪費果堆飯 店家夜晚賣唔哂 照樣係倒左佢

客人全部唔浪費D飯 > 店家就買少D米 >供應商向農夫買少D米 >農夫種少D米賺少D
係呢一連串因果之下 有乜人得到利益?又損害左咩人既利益?

你話浪費肉唔應該 我同意 因為佢地係一條生命
浪費飯 除非話植物都係生命呢D濕鳩野之外 我真係唔明有乜問題 成串供應鏈入面 根本每個人都話撚之你 鬼唔望需求愈多愈好 大家可以賺多D錢
一係你話浪費左食客既錢囉 但人地既錢自己浪費又關你鬼事
你做得好好 因為你身處幸福仲記得窮人
如果有埋行動就更加好
所以我哋唔好浪費食物
唔係單單因為「浪費」
仲因為要「珍惜」自己嘅福氣
老細叫你做嘢
你做完佢黎手掉落垃圾桶

你出足糧,所以你一定覺得無所謂,係咪?
你都痴線 有足夠既資源我咪浪費囉 人地資源貧乏關我鬼事咩 我又冇得寄D米比佢地解決貧乏

你呢堆說話等同於一個叫有錢人唔應該買別墅渡假 唔應該為左襯衫買多架跑車 因為呢個世界有堆買唔起車同樓既窮鬼

完全冇因果關係既野 夾硬拉埋黎講
講得出呢d 嘢班人自己都冇家教啦,冇後代都係好事。有d 連登仔好自豪自己冇下一代。
因為無走飯
打尖就話搞到你排隊慢左姐 咁佢唔食飯對你有咩影響?
個心唔舒服?
其實佢直頭所有壽司出埋刺身版
完全冇飯咪唔撚驚囉
個個都叫刺身唔要飯仲方便啲員工出餐仲快啲
已經有得揀少飯
自己比錢 又唔影響到人
我點食關你撚事咩
屌你老母
浪費食物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞