壽司郎再現「唔食飯」客人 壽司飯堆積如山網民批評

294 回覆
21 Like 119 Dislike
俾足錢你理得人係咪浪費咩
咁樣樣推出全新「無飯套餐」囉
塊魚份量一樣但走飯,收同樣價錢,賺死了
成班有爺生冇乸教既公屋仔以為有錢大哂
可以留番比下一手食
你既諗法同D 保守派好似
唔岩係純粹因為傳統觀念上話唔岩所以就係唔岩 又講唔出點解係唔岩
商業農場種野無以前辛苦咁多
同埋你食少左米 餐廳入少左米 受損既一定係米農
農作物既收益好受供需影響 聽過有時大收D果農會將部分收成放爛令個價唔好跌落去
討論食物浪費既道德既話我覺得農夫唔係一個VALID既CONCERN
食刺身就食刺身 又要慳過十幾蚊 寒酸到
你講呢啲影響緊人 有人受害
唔食舊飯 冇人受害
唔算
因為資本主義底下電同燃油都只係錢
而核電風電水電熱電太陽能都係綠色能源
油就用極都仲有 而冇晒油只係推高個油價
係唔會世界毁滅,得你班傻鳩仲係度講環保
要慳你返去中國冇飯開既社會主義啦
on9仔以為有錢大哂
Ching嬲到
俾足錢冇問題
好支那種吖腥香港人
老實講你呢啲諗法仲似大陸人
即管睇下你立場喺強國定西方社會易啲搵到知音
或者我講得再直白啲。如果過到自己無話唔得嘅。始終都係個人選擇。拗嚟無意思

同埋最後值得思考嘅係:無人受害係咪代表嗰樣野可以接受呢。「己所不欲·勿施於人」就算唔係當事人,都好應該諗下嗰樣野係唔係正確先
我平時食野會就住自己份量 有時叫多左食唔哂就唔會勉強自己食 直接扔左佢

好唔鍾意見到d人為左唔好浪費 明明飽都夾硬食落肚 食完又飽到好辛苦咁
呢d 道理3024年都適用
腦細俾足人工你,但你辛辛苦苦做嘅research / report 佢睇都唔睇就掉咗去,你心好唔好受?
你食譚仔肯定係飲埋湯底果啲人黎
嗰班柒頭,有撚小朋友咩
得喇叻喇屌你老母
點解壽司郎唔整刺身?
都見過個戴眼鏡老女人咁做

成件事好肉酸,加埋佢個閪樣,好難頂
上面成班人係到用利益計算都好笑
無人受害都講得出
個個都係咁做 俾左錢食剩就大撚曬
執枱洗碗個啲咪做死 一堆多餘垃圾倒落垃圾桶
垃圾桶咪會變重 洗碗又用多水洗潔精
餐廳成本咪會加重囉

不過你地實話一舊飯點會咁大影響
反正你班友仔角度俾左錢 無野唔得
做個個又唔係你 理撚得佢死
依個講法都係講緊利益/對他人影響
我覺得依個話題已經去到食貓狗咁
係人文歷史問題
我話唔會,你會唔會嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞