壽司郎再現「唔食飯」客人 壽司飯堆積如山網民批評

294 回覆
21 Like 119 Dislike
果下我都好爭扎食唔食埋佢好。
所以我先講你老闆......真係好撚難食。我中過伏,短期內大家樂亦唔會再食。

但係你壽司d飯,你真係唔知。一舊都算。你明知伏都要不斷咁去食,唔要舊飯都係唔好囉。
咁上面嘅「浪費」 傷害咗邊個? 「唔浪費」又拯救咗邊個?
講嚟講去 你之係用「浪費」呢個詞 去加個罪行入呢個行為
實質佢嘅「浪費」喺邊?
我就諗到其中一個 就係佢製造咗更多廚餘要人清理 而個食客係唔使畀更多嘅廚餘清理費

但顯然你唔係咁諗 只係直觀 覺得咁係浪費
窮人無嘢食 你就喺度浪費
我話比你聽 另一種浪費 有班人食完嘢 然後就去話減肥啊
你又見唔見到 班要減肥嘅人幾乞衣

你話喺非洲某個窮國 鋪頭街口出面有班人就餓死
你想救佢地 就可以將剩飯送畀人 我就非常支持
我屌你老母個時都有畀錢
你都可以 快d死撚左去
我:project已交理撚得你
呢個TOPIC其實我完全無諗唔浪費 就可以比更多人有野食呢樣高尚野
純粹個人品格 家教問題
大把野都無傷害人 但都唔係一個好行為啦
算啦,呢啲純粹價值觀問題講真。

講多都無謂,教好自己果個就算。
佢地影響到人呀嘛
反而唔係太明點解咁食
我當嗌一個刺身六片
咁樣即係六舊壽司
會平啲定點?

利申真係唔明先問
冇任何特別意思
因為若果真係六舊壽司
平得過六片刺身
咁又係另一個問題
搵到未
等咗你半日
咁應該食咩?
用晒紅色大字就以為自己好有道理惡到
2024年仲講乜鳩粒粒皆辛苦
已經證明你冇獨立思考能力
而家咪就係傾緊點解你口中既「浪費」唔係一個好行為囉
有D人話非洲D人冇野食 上面已經駁左
有D人話粒粒皆辛苦 上面又駁左
有D人話未來糧食危機到時冇得食 上面又駁左

你呢D成日認為浪費糧食係唔岩既人 都攞唔到個有說服力既point出黎 淨係一味係度話 浪費食物唔岩 浪費食物冇家教 但又唔可以完完整整 論點論證論據咁黎證明點樣冇家教點樣唔岩

就好似D耶撚咁 成日話耶穌好偉大 外人要佢一步一步咁論述耶穌點偉大 佢又up唔出 淨係識話總之耶穌係偉大啦 咁姐係證明佢根本冇用過腦思考 淨係人講乜佢講乜 要佢用腦思考果陣先發現個腦根本冇相關既理據支持
死基佬講緊壽司郎都扯去呢度
啲女人真係麻撚煩
講真呢啲topic 拗嚟都哂氣,每個人價值觀都唔同。

正如食煙火車頭、搭車大聲講電話播歌、排隊打尖etc…其實你都係奈佢唔何㗎。屌佢都無用,反而惡撚過你添。同樣情況,班人覺得俾足錢食唔食都係佢哋自己選擇,吹佢唔漲。只不過係個人修養問題啫。
排隊打尖點會耐佢唔何啊
只要夠厚面皮&賴皮嘅話,真係無得解。大多數人唔會咁做係因為有自我認知,公德心。但總有人係無。
如果你覺得啱既 請問你平時係咪都會咁做?

準時呢啲最基本野都比人講到on9
我真係脫節
我就唔信屌人嗰啲無食剩過嘢或者有嘢唔啱食唔食某d配料
例如溝咗d三色豆
浪費只係直觀?食唔食飯involve嘅資源得包米?

一包米由運輸到煲飯每一個步驟都要用燃油要用電
最後結果啲飯無人食就係浪費咗地球資源
無論係商家造成定係個客造成
人類無用得其所嘅習慣只會令地球愈黎愈多資源用喺啲無必要嘅地方
因為一舊無人食嘅飯晒咗燃油運輸同電去煲飯
咁都唔算浪費資源?
只係農作物由拎嚟食 變咗做餐盤上嘅裝飾
當自己種緊無人願意放入口嘅玫瑰花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞