如果我遇到既事都係神既考驗

119 回覆
32 Like 3 Dislike
如果有上帝,上帝都唔係三位一體
佢死拗話上帝係三位一體又話聖經有講
唔知幾大罪

https://youtu.be/yN1IOay6N78?si=MD1qF5vPRXw3UJIE
是党的考验!
感谢党!
偷錢保羅徒黎乜乜又用返工時間上連登播毒
佢呢啲半耶撚 返工見唔少 平時工利又玻璃心 童話故事當係寶 耶穌重要過佢老母
將耶穌以外既人當做解經既最高權威,係踐踏緊耶穌。我勸你唔好。
多謝你呢一刻講左呢句比我肯定到神係度。不過我仍然係勸你唔好亂黎。
笑死 原來係信主信到曚撚咗嘅白卡佬
其實自殺都係神既安排
goodest logic
點解你哋會覺得人寫既聖經係完全正確記錄舊約經過咁多手,當係故事書睇吓無妨。新約係公元三百幾年,皇帝諗住政教合一方便統治人民整合出黎,點解你哋唔會去挑戰下新約真假? 當時仲有好多福音
得一個人格上到
佢聽到三位一體假神同佢講嘢
巴打問得好好。

簡單黎講,聖經可信係因為神為聖經做證,而且同一位神今日仲係度繼續同屬佢既人一齊。

(1)呢條問題同時反映左文化思想上既差異。我地習慣既諗法係希臘哲學,認為符合客觀事實既就可以接受。之但係,聖經係猶太人既文獻,係猶太人寫,猶太人(或者至少係熟悉猶太文化既人)睇,歷史既處境都係圍繞以色列地。既然聖經係咁猶太,當我地唔知頭唔知路走去用希臘既思維去睇,甚至去批判,就完全脫離左聖經既猶太性質,只有一個結果,就係唔明。

猶太人寫野,唔係要「留低準確記錄」,而係要訊息入心,佢地用好多好生動既語言,用好多好圖像化既解釋,並且容許好大程度既張力。
聖經既目的唔係歷史記錄,聖經係神要話比人聽神係邊個,同埋人係神面前應該要點樣行事為人,點樣諗。

你可以去認識下希伯來聖經(舊約聖經)係點樣流傳,其中文士對神既尊重同對聖經既認真,係今日既我地好難想像得到。佢地諗左好多方法去確定抄得啱,例如數下百幾萬個字母既最中間果個等等。你可以去比較下唔同古抄本,基本上同一個傳統抄出黎唔同既位都係color vs colour。

希伯來聖經,特別係摩西五經,係全本聖經既根基。耶穌都係教導希伯來聖經,呢個係公認既權威。冇人可以確認到最早記載既事係咪符合客觀歷史,但係由聖經既文本當中係可以清楚咁見到作者要表達既訊息。神既啟示,可以係講故仔,更加可以係plot twist 當時既人耳熟能詳既故仔。神用既例子,係當時既人習慣既事。個問題唔係當時發生左咩事,而係神教人應該點樣做人。

(2)至於新約聖經,內容係皇帝最唔中意最唔想聽到既野,扭曲聖經既人(例如唔少youtuber)係唔會理,亦都唔會提。

約翰福音12:30-32
//30 耶穌說:“這聲音不是為了我,而是為了你們發出的。
31 現在是這世界受審判的時候了,現在這世界的王要被趕出去。
32 而我,當我從地上被舉起來的時候,就要吸引萬人歸向我。”//

當時邊個係世界既王?羅馬皇帝都算喎。邊個皇帝想有萬人吸引走左去?唔驚作反?「聖經為左統治」,係一個完全偏離事實既陰謀論。

「當時」,最早成書既福音,就只有而家係聖經正典入面既四福音,都係第一世紀(或者去到盡都係第二世紀初)。新約聖經既抄本,最早有早到去第二世紀。
同期,希臘哲學入面既諾斯底主義(Gnosticism)開始興起,佢地借左耶穌門徒既名黎寫書,最早最早都係第二世紀末。入面既內容,冇任何歷史敍述,只有一條又一條既說話記載。呢個哲學思想,聲稱要追求神秘知識(gnosis),係新約聖經清楚反對既。(約翰一書5:18-21)
呢D諾斯底主義福音書,入面既內容完全唔猶太,中心思想完全違反希伯來聖經,冇資格成為猶太拉比耶穌既權威記錄。

不妨打開睇下兩類福音書,除左個名都係叫福音之外,有幾大分別:
聖經:
https://wwbible.org/環球聖經譯本-4
諾斯底文獻:
http://www.gnosis.org/naghamm/nhl.html

最後,都係果句,用黎挑戰新約聖經既方法,都正正係無視左新約聖經係猶太既文獻(例如去數 馬太福音1:1-17 既「14」)。新約聖經用左猶太人慣用既方法,明示暗示耶穌係耶和華神。
老實講

一開始唔知巴打仔真膠定假膠想黑化基督徒

但見你咁認真答 估你應該都唔係假膠

但你呢種解析方式 連已信嘅人都唔知你up乜春啦

何況不信者

先莫講你呢個reply又長又難睇

你連之前啲回覆 都係恐嚇式叫人唔好亂講野

拋番啲經文出黎話上帝會懲罰你

不信嘅人就係不信聖經 你唔拋聖經出黎托咩

人地咪只會當你傻仔 更加確信自己唔信係啱

因為見到信親嘅都似你咁九唔答八
你咁講,係咪當神冇到?

你唔想睇,冇問題,要睇既人睇到就得。

人當神冇到,活着既神睇住,係有必然後果。只有當神冇到既人先會覺得冇後果,一廂情願信冇事唔代表神唔會顯出佢既榮耀。

我勸你唔好當神冇到。
將聖經去分真假根本無意思
如果你真係全知你存在嘅世界係點樣嘅運作,你就可以去分
你又知 d 又唔知 d
聖經講嘅嘢又咁廣泛
你揪住佢一 d 你覺得佢有問題嘅嘢, 就話佢係全本錯, 又唔係好啱邏輯
既然無人可以確認到真假,點解=係真?以你邏輯,山海經都係真嘅。咁多文明既書,都係真既,咁產生問題係呢個世界咁多神,邊個係真?

就唔同維度既睇法,例如螞蟻生活係第二維度,睇唔到我地(第三維度),會唔會所謂既神(外星人)係第四五維度既生物? 我接受到我地能力只係停留係第三維度,咪接觸唔到第四五維度既人與事。

我信考古同歷史,蘇美爾文明先係真正古典,有事實back up….所以聖經好大機會係其中一個延續佢哋嘅神話故事,同山海經個的一樣。雖然要你地清醒好難,但可以試下唔同角度思考下,歴史有分先後。
你望下上面我所講, 有無講聖經是真的?
我重覆一次, 用真與假 (或者唔係真就是假) 去描述聖經內容是沒有意思
因為你又唔可以用你有限知識, 去 prove bible all content is true or false.
你只可以用部分的已知的東西, 去推斷有無發生... 但係推斷唔等個件事係事實或虛構
所以我為何說, 用真假是沒有意思
你只可信它是真或信它是假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞