如果我遇到既事都係神既考驗

119 回覆
32 Like 3 Dislike
Mercy killing is not a sin
You can see God as a set of natural rules that are absolutely superior to humanity in both values and power

In other words, God is always right and more powerful than you, no matter how intelligent and resourceful you are and will be

In case of any doubt, probably attributed to the unfairness and misfortune in life, we should try to review ourselves and adjust our perspective of thinking, instead of pointing our finger at God

If you try hard and thorough enough, you shall find some clues
得啦係咁啦 我都唔信驚閪咩
Btw我小學都係神父教 印象中係satan串鳩神話佢信徒冇物質就唔會信佢
於是神奪走哂佢財富家人乜乜柒柒 約伯都仲有好撚有信仰
神就回報佢 令佢獲得更多財富 新既家人更好 仲活到百幾歲
你知唔知呢個故仔對非信徒黎講幾噁心 冇啦啦就死全家 痴撚線
其實多數現代人都罪大惡極,每日虐待殘殺萬物,摧毀自然,心靈腐敗,只不過人人如是,你咪唔覺

所以有報應,唔好扮無辜
乜原來耶都講報應架
冇呀你現代要人信有報應 除非真係細細個開始教/大個左受咩刺激搵信仰
你要說服一般人信任何信仰其實都好難
你唔信係完全冇問題,但係如果特登扭曲聖經就係問題,希望你唔係。

神係天地既神,唔係淨係信佢既人既神。去茶餐廳都唔會未叫野食就鬧爆個侍應啦。
其實唔係特登扭曲 我順粹非信徒角度黎睇呢個故事
你覺得非信徒會覺得神呢個賞罰唔奇怪咩
according to 耶撚
自殺上唔倒天堂
聖經每一卷書都有要講既訊息,如果用左讀者既喜好做setting,取代左原本既背景,咁得一個結果,就係睇唔明。

撒但係邊個,撒神同神係咩關係?

你攞左卷書既頭同尾重新編過,咁中間既內容呢?唔通有同冇都一樣?

成卷書好有結構,個重點夾左係中間既核心,如果想理解卷書講咩,你可以睇下第28章先。
咁點解叫個仔落來就係愛世人既表現呢?
Recommend you this movie

See how Keanu goes to heaven in the end and that’s your answer

耶撚你唔好同我拉到咁開喇 咁樣說服人係仲高難度
即使佢係有主題有道理 對冇興趣人黎講
唔係咩惡意誤導乜乜柒柒 斷章取義之類
呢一part係現代道德黎講就係完全唔合理
你唔洗同我布道喇 返去搵其他信徒取暖啦
咁就好了,我就放心了。

唔好話非信徒,我自己睇落都覺得有好多奇怪既位。但係呢個正正係智慧書卷既寫作手法,就係寫到唔清唔楚奇奇怪怪,引發人思考,以致達到更加認識神既效果。
中文譯本咪有「祝福」同「咒詛」既。原文係同一個字
冇計 聖經咁耐歷史 對現代人黎講只係愈黎愈難理解
佢仲要咁多修訂/版本 仲有你個翻譯問題
你地有信仰自己活得開心就ok了 大家各行各路
聖經既作者唔係現代人,係古代猶太人。
聖經既讀者唔係現代人,係古代猶太人。

佢地既諗既野完全冇「現代道德觀」,佢地有野講你唔理,然後用你中意既方法解佢地既文學,好咩?
咁冇辦法 我地就係接受左現代既教育去睇聖經故事自然會覺得唔合理
得閒曬下太陽
唔係好難

經歷逆境就得
記得帶太陽眼鏡,保護眼睛
其實唔係點都要初步信左耶之後先覺得耶有比力量佢架咩
我諗唔係現唔現代,而係有冇心去理解。
有心既,神就會比佢學得識。
冇心既,唔好扮識就好了。
歷史係過左好耐,但同一個神仍然住係人中間。
現代既教育唔係教閱讀理解既咩?冇教到進入作者既世界去理解?
今日既人咁寫野,同以前既人咁寫野,個理解係完全唔同。

再者,所謂道德(先唔講耶穌基督既解經對現代道德觀既影響),其實係個人意見,你覺得好既,第二個唔一定覺得好。個標準只有創造主先有資格決定。
如果你依世人曾經故意殺害一隻昆蟲 包括螞蟻 而死前唔同佢地道歉懺悔 神係唔會原諒你
信仰係真善美既一個想像;
而抑鬱係因為你覺得人生/世界無意義。
你覺得你既環境係去緊善/惡?
你相唔相信世界最終會走向美善,而你係其中一個創造美善既人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞