如果我遇到既事都係神既考驗

119 回覆
32 Like 3 Dislike
草必枯乾,花必凋殘,惟有我們神的話必永遠立定。
神係點,聖經講左。你覺得係點,其實冇關係。
心病還須心藥醫
睇黎你唔太明抑鬱症係咩黎。

我舉個例,你感冒,但係你流唔流鼻水發唔發燒係你自己選擇,食完藥攰,你可以選擇唔攰
因為神差遣獨一愛子耶穌成為左贖罪祭,為到人可以同神同人復和付出左極之大既代價。因為耶穌示範左,人就知道有得揀唔得罪神,揀得著生命。
我曾經有焦慮症 亦係所謂既耶撚

唔好怪人,怪自己或怪上帝。

遇到情緒病要從三方面落手,

第一改善壓力既來源(工作?學業?或係家庭),加上藥物同運動幫助,樂觀面對都好重要。

係考驗又好,係唔好彩又好,人在世 唔會咁如意,遇到困難就諗法子克服。
想要克服,已經中伏

放下,放鬆,放手

There is no spoon
耶穌會唔會好無辜
咁神對你來講係咩意義?
As said, God gives us clues.

In other words, God is our guidance
耶穌自己揀左遵行神既旨意,明知受苦受到唔人道對待,都願意順服。
佢深知道亦都示範左,與神同在比起過舒服生活更好得無與倫比。痛苦同死亡都唔勝過神。

馬太福音26:39
//39 耶穌稍往前走,臉伏於地禱告說:“我的父啊,可能的話,讓這杯離開我吧!然而不要照我的意願,而要照你的旨意。”//
Actually, God wants us to double him, because any belief without thorough thinking is superficial and meaningless

If your belief is based on benefit (going to heaven) and/or fear (going to hell), your belief is not a genuine belief
*doubt

假設性上癮係神畀你嘅考驗,你最後克服唔到性上癮,去強姦人,都係上唔到天堂一樣
可唔可以舉例
Such as our encounter and conservation in this thread
I would recommend one powerful solution to most, if not all, temptations

That’s strengthening your spirituality. It implies reducing your material desires because materialism is opposite to spirituality.

I am not advising you to give up on all material pursuits, though.

Once your spirituality suffices, temptations become easier to handle
Forrest Gump: I am stupid, but I know what love is. Fuck you!
Whoever downvoted the post above didn’t think in Mo’s shoes
嘩,你講呢啲咁深奧嘅問題,真係好有思考能力。我哋好多時都會諗呢啲人生嘅大哲學。每個人對信仰同生命都有唔同嘅理解同體會。你講到神同考驗呢啲話題,睇得出你對生命好有感受。我哋大家都好想知道多啲你點解會有呢啲諗法。可以同我哋分享下你嘅經歷同感受嗎?你覺得生命中有咩係最珍貴同重要?

Open噏 | 24小時網上情緒支援平台
WhatsApp 熱線:(852) 9101-2012 💬
https://wa.me/85291012012

「情緒通」 18111 熱線 ☎️ 全港「18」區「1」有需要「1」條熱線「1」站式支援
我有諗過我患病其實係神比左啲clue我, 想我學識啲改變,但我好迷惘唔知下一步點行先正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞