如果我遇到既事都係神既考驗

119 回覆
32 Like 3 Dislike
假設抑鬱症係神比既考驗,我最後克服唔到抑鬱症,自殺死左,係咪上唔到天堂?
神製造抑鬱症嚟考驗人?
乜神唔係愛世人咩
自殺可能上唔到掛
我都想知,但一定冇人係故意患上情緒病,就等同冇人會故意患上流感一樣
身不由己地disqualified
你一定冇讀過耶經 耶佬成撚日殺人全家咁考驗人的
真的嗎
睇醫生 唔好拖
如果一個有人格分裂既人,得其中一個人格信神,咁係咪都上唔到天堂?
睇緊啦
最撚癲一定係約伯 以前小學上耶撚堂勁撚有印象
殺人全家黎證明比魔鬼睇 佢信徒對佢係點都忠誠
之後只要耶佬再比返更多祝福佢就當和數 痴撚線
猶大明明世界仔
都要被道德綁架

如果佢喺今時今日香港搵食
肯定唔係CEO副手,就係黑幫頭馬
咁就唔係自殺
經過呢3個月既考驗 3個月前果啲只係皮毛
聖經冇話樣樣都係神既考驗,聖經都唔係教人「上天堂」,甚至提都冇提過。

要小心假既教導,就係冇聖經根據果D。唔係有人講就啱的。聖經係古代猶太文獻,上天堂係民間信仰,如果隨便溝就實解錯。
聖經咪又係人寫出嚟嘅,邊有咁多神呀
我神你老母啦
真主偉大
冇人自願患上情緒病然後自願受情緒病影響去自殺既
猶大好似係必須成為背叛者
好多考驗
「神製造抑鬱症」,聖經冇咁講。
至於「神愛世人」,係有上文下理好清楚咁解釋,唔到讀者將自己認為既愛放落去。

約翰福音3:16-17
//16 要知道,神愛世人,甚至把他的獨一愛子賜給他們,為要使一切信他的人不至滅亡,反得永生。
17 因為神差遣他的兒子到世上來,不是要定世人的罪,而是要世人藉著他得救。//

約翰一書4:9-10
//9 神差遣他獨一愛子到世上來,好使我們藉著他得生命;神的愛就這樣在我們當中顯明了。
10 不是我們愛神,而是神愛我們,差遣他兒子為我們的罪作了贖罪祭,這就是愛了。//

呢個係「贖罪祭」,利未記4章 有解釋。
呢個你講既版本,唔係聖經既內容。
我勸你唔好誤導人,否則好似假先知咁後果嚴重。
聖經講左既事係必須發生,但係猶大係自己揀出賣佢既主佢既神。佢放棄左一次又一次既悔改機會。

馬太福音26:20
//20 到了黃昏,耶穌和十二使徒一同坐席。
21 他們吃的時候,耶穌說:“我確實地告訴你們,你們中間有一個人要出賣我。”
22 他們就極其難過,一個一個問他:“主啊,該不是我吧?”
23 他回答:“那和我一起用手在盤子裡蘸餅的人,這人要出賣我。
24 人子的確要離去,正如經上指著他所記,但經手出賣人子的那人有禍了!對那人來說,他如果沒有出生最好!”
25 那出賣耶穌的猶大應聲說:“拉比,該不是我吧?”耶穌對他說:“你自己已經說了。”//

竟然唔話「係我」,而仲問得出「唔通係我?」
It’s about if you can tame your dark side
God created both joy and pain

It’s usually up to us to choose which one to embrace
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞