[多圖遊記] 那年盛夏,我登上了富士山頂

202 回覆
73 Like 9 Dislike
8仙淨係鶴藪爆上去黃嶺已經攰,之後仲要上落8次再喺仙姑峰落返大美督

唔識點形容呢隻顏色,但真係好夢幻

之後就check-in,其實都係一個cabin,夠瞓兩個人,反正都係瞓幾個鐘再起步
LM
我2次都係大尾督開始行 可能易少少 嵐山果邊出發一開波全部梯級 應該攰d 同埋梯級好悶
唔係join your?
自己搞得掂?
我冇join tour,自己行自己pace 唔使就人哋
唔驚行錯路或者搵唔到間屋過夜?
基本上冇可能發生,得一條路
唔會行錯路 大路得一條 同埋身邊咁多人行
同埋屋你一直上唔會搵唔到 每格一個高度就有屋

Check-in嘅時候,仲會俾個木牌仔你,等叫號碼出去食飯大約半個鐘就到我哋,係一個咖喱漢堡扒飯,估唔到幾好食

食完飯望一望天空見到唔少星星,但覺得呢度同西藏唔同嘅係,西藏只有天,而喺呢度我見到天地

Btw tomoekan 其實同須走線上江戶屋同一個位置,大家book山屋嘅時候可以留意埋呢間
入夜後
最凍幾多度?
我諗應該大約10度,但係因為冇乜風所以其實幾舒服
要睇你乜野時間, 乜野天氣去
我當時係8月去, 之前幾日打完風, 上山前仲落雨
我睇網頁夜晚係5-8度左右
但你行得越上, 風越大, 體感溫度係無限接近零下3-4度

食完飯睇咗陣星星就返入房瞓,可能今日真係太撚攰,所以我基本上好快就瞓着

再醒嗰下已經係0105鬧鐘響完全聽唔到咩鼻鼾或者奇怪聲。之後執好要帶上山頂嘅嘢就出發,多餘嘅嘢可以寄存喺tomoekan

出發之前已經見到樓下一連串頭燈組成嘅人龍,所以話住得高真係好重要大約行15分鐘就到吉田線最高嘅山屋:御來光館,不過凌晨就冇得燒仗

上去九合目嘅路都係唔少之字型嘅浮沙碎石路,向上向下望都係一望無際嘅燈海接近九合目嘅時候會經過第一個鳥居,之後就會見到呢個迎須久志神社,最後一段路啦!!

咁啱我又有呢張相

同一角度

我嗰時住呢啲咋
真係停屍間你跟團?
算有良心, 唔係上下格大通鋪
我嗰晚九合目好大風
八號風球咁
無分男女?
難行, 如果要同香港比, 用你嘅情況
你一次過行哂大帽山同元荃古道就有機會
我覺得能夠連坐鳳凰大東(鳳凰徑1-3段)會比較理想

唔覺得慢慢妹下妹下都上到就代表可以試
一黎山屋唔期望你太晏上 (住客同職員都需要休息)
第二比你妹到上去, 咁你咪要騎馬落山? (你都要頂到落六合目先可以)

其次係高度同溫度
高度: 高山反應每人情況唔同 按自己擔心情況做準備, 需要留意身體, 落山係最好解藥
溫度: 能夠有信心應付體溫下降 (包括落雨同大風) , 呢啲係富士山需要考慮
我點會跟團呀

緊係自己行啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞