[多圖遊記] 那年盛夏,我登上了富士山頂

202 回覆
73 Like 9 Dislike
出發之前嗰日去咗氣象神社真係有用
lm
我覺得自己補多一套heat tech底衫同打底褲會好啲,我三點到咗山頂等成兩粒鐘都有少少凍

不過日出就可以着短袖有個鬼佬背心短褲
lm

之後當然要打個卡,記錄咁重要嘅moment食埋個飯補充啲熱量就出發!

正式出發之前要去俾¥2000入山費,會俾條手帶你,不過啲人多數都係扣背囊,額外比多¥1000 就會有個小木牌,隔離可以用印仔扱登山日期

上山嘅人接近一半都係鬼佬,三成係日本人,剩低兩成就係台灣/香港/大陸,更加見到有由巴西遠道而來嘅人
好似多人到旺角咁
咁係因為啲人集中晒喺同一笪空地

過咗大閘之後嘅一段路其實好輕鬆,係微微咁樣落斜 (24個鐘頭之後你就知道仆街),仲可以望到山中湖同埋河口湖

之後去到一個分叉口靠右上斜行一段路就會到六合目,全長大約2公里,樓主用咗唔夠30分鐘

題外話:落山去到六合目可以俾錢騎馬返起點,每位¥15000
lm

見到呢條隧道就代表即將到達六合目,出隧道就會見到警署同埋一列公廁。嚟到呢度距離山頂仲有5.2km,海拔大約2450m。
留名,得自己一個但又想去
下年請早今年登山季節已完結
有人騎馬
都唔少人騎幾好搵

六合目去七合目嘅路大部份都係浮沙碎石之字型斜路上山,每行一小段路就會有路牌烈日當空之下,其實着短袖都唔覺得凍,不過要注意防曬同埋補水
暫時睇落又幾易玩
上山真係唔難一定容易過蚺蛇尖 / 一樹洞,辛苦嘅係睇晒所有嘢之後要落山
上山唯一嘅難點係佢有機會高山反應
落山唯一嘅難點係佢好鬼長,行到腳痛
去過西藏表示唔驚
真 隻錶計上山到山屋得5km 行杯靈同3牙重攰d
同埋見到第一間山屋之後行吓停吓行吓燒吓仗根本唔覺好辛苦就去到tomoekan

反而凌晨摸黑行山真係少啲

行到懷疑人生嘅時候見到第一間山屋!花小屋,海拔2700m,呢度都算係一個幾重要嘅大休checkpoint食返啲energy gel 補充體力。樓主喺六合目上嚟用咗45分鐘,亦都正式打開我每間山屋都要跌錢燒仗嘅序幕

去旅行點少得Kururu?向上望仲有長路漫漫

下一間山屋,日の出館,2720m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞