[多圖遊記] 那年盛夏,我登上了富士山頂

202 回覆
73 Like 9 Dislike
算啦 我行富士山個陣見到個白卡佬係到唱富士山下
咁iconic咁白卡遮日期都認到係樓豬
原來台長又偷偷地去日本
見到樓豬成個金鐘仔樣,仲同我講之後去大久保 問我一唔一齊
我使乜去太久保

七合目最後一間山屋:東洋館
一齊啦喂
好想試但無做開運動身體麻麻
想問下係咪都難行
同香港行邊座山比較?(大帽山同元荃古道係極限)
其實好難答你, 始終富士山都屬於高山, 會有高山反應, 但有d人好勁高山反應.
我覺得易過香港個4條所謂嘅考牌路線, 而且時間長, 多山屋補給, 休息時間多, 難就唔算難, 最難係遇到好天, 一落雨就收皮, 多雲又睇唔到日出
香港最高去到嘅地方都係鳳凰山934m,講緊海拔只係大約高河口湖少少,但係富士山起點已經係2305m,山頂係3776m,所以高原反應係要提防。但我覺得只要出發之前食海拔適其實都唔需要過分擔心,同埋有咩事唔好死頂

攀升幅度嚟講,假設你住八合目,第一日大概會上750m 至1000m不等,唔知你有冇試過喺塘福沙灘行上鳳凰山,但我覺得難度係接近的而且佢比鳳凰山好嘅地方就係中途有大量補給
體力上呢
係咪勁過大帽山好多不停行斜路?
我行大帽山都好辛苦,但好想試

過咗東洋館之後再上八合目嘅呢段路並唔容易,都幾考驗意志,但每次停低,回望返下面一片雲海都係一種鼓勵
我自己平時伯公坳 (325m)上到鳳凰山頂 (934m)通常用70-75分鐘,都有行開山,所以你問我其實上山過程我一啲唔覺得辛苦

你行大帽山係喺荃錦公路蓮姐嗰邊上定係梧桐寨?

如果荃錦公路嗰邊淨係行斜路都覺得辛苦嘅話,富士山對你係會有啲難度,不過冇人天生識行山,肯踏出第一步開始train就得

八合目!第一間山屋太子館,3100m
KURURU亂入

下一間蓬萊館,嚟到呢度已經過咗四點,開始收太陽,我都攞返件風褸出嚟着
佢返家鄉特別醒神

再攀升多50m 就會到白雲莊,望出去就會明點解有呢個名

再上到嚟元祖室,開始feel到體力下降同埋攰
早左入
之前睇樓主去西藏幾想去
但下年plan想去蒙古試下先
蒙古同內蒙古都有少少想去,但唔上埋俄羅斯好似爭咁啲

最後一次整頓裝備,下個目標就係今晚過夜嘅山屋:tomoekan 8合目!過咗元祖室之後呢150米嘅攀升真係幾考意志,尤其係後段啲石級都幾高,大髀開始積聚咗乳酸嘅情況下每一級都要用好多力

但係望到呢個夕陽時分嘅天色,又點會想放棄終於喺六點之前到達
我係純粹想影大景影銀河
所以跟人去蒙古一車包曬就OK
希望見到樓主開PO去
暫時冇計劃2025 未有預留時間俾佢
其實唔洗驚 要上一定上到 驚就早d出發去行
當你10點起行 妹下妹下6點一定行得完 d老人家都行到
沿途又多補給 廁所 好舒服
同埋第一日體力好d 可以簡高d山屋住 凌晨就唔洗行咁耐同訓耐d

想試下自己耐力 可以試下行8仙嶺 我自己行8仙同我行上御來光館時間一樣 但我覺得8仙重攰d
8仙嶺就13km左右
吉田5合上御來光大約 5km
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞