[多圖遊記] 那年盛夏,我登上了富士山頂

202 回覆
73 Like 9 Dislike
lm
行程總結

Day 1

0645 新宿坐巴士去吉田線五合目
1030 到五合目 (當日好塞車)
1200 出發
1230 六合目
1315 七合目 (花小屋) 2700m
1500 本七合目 (鳥居莊) 2900m
1545 八合目 (太子館) 3100m
1645 八合目 (白雲莊) 3200m
1800 本八合目(tomoekan) 3400m

住tomoekan,2000山屋會熄燈

Day 2

0105 起身
0135 出發
0150 本八合目 (御來光館)
0220 九合目 (迎久須志神社)
0255 十合目 (久須志神社)
0510 日出
0530 開始巡鉢
0555 頂上浅間大社
0645 劍峰 (大約排咗15分鐘隊先上到去影相)
0745 開始落山(中途返咗去御來光館燒埋剩低嘅印+tomoekan攞返啲行李)
0930 下山吉田須走路線分岔口
1045 七合目廁所
1145 五合目
1430 河口湖站
事前準備:

1. 山屋

最熱門嘅吉田線喺今年開始禁止咗彈丸登山,4pm之後唔俾冇山屋預約嘅人上山,同埋要收¥2000登山費用,不過錢相信唔係大家最大嘅問題

吉田線沿路有大約10間山屋,由海拔2700米去到3450米,有得揀當然住得越高越好咁你凌晨摸黑行山嘅路途就可以短好多,先苦後甜。好似我咁住得高,凌晨上山頂只係需要90分鐘

每年嘅五月唔同嘅山屋都會開放網上預約,每年定時定候就會有巴打開post討論今年好好彩,tomoekan比原定預訂時間早咗大約一個鐘偷跑,有巴打報料之後我都成功預約咗住宿日之前嘅10日俾錢,收信用卡

2024 富士山登山討論區
https://lih.kg/3635849

自己預約唔到山屋咁點?坊間仲有唔少機構搞tour,例如最多人參加嘅sunshine tour、比較貴嘅willer等等,通常都係包一晚住宿再加一個導遊,只要你準時喺五合目出現就冇問題,有啲仲會安排埋來回新宿嘅交通、落山之後浸個日歸溫泉等等嘅額外服務詳情可以喺各自嘅網站睇

山屋基本上會包一餐晚餐,通常都係咖喱飯或者漢堡扒飯,個人覺得幾好食晚餐時間會俾埋早餐你,通常都係麵包之類,自己帶上山頂食。

床位方面,有啲山屋會有獨立房,俾2-6人入住,有啲就好似停屍間咁大家並排咁瞓但相信大家用咗咁多體力上到去都好快瞓得着
今年7月31日登頂
呢個的確係一個人生check list
巴打嗰日天氣點
2. 吉田線五合目交通

新宿有巴士直達,0645 有兩班車一齊開,0755 都有兩班車,官方寫車程大約150分鐘,但係我一律建議大家坐頭班車我自己嗰日就塞車,搞到遲咗一個鐘先到五合目,車費¥3800單程,開車之前嘅一個月喺highwaybus.com預訂

如果坐鐵都係求其搵架特急去到大月之後坐富士急行線去富士山站/河口湖站,再轉巴士上五合目,表列班次一個鐘一班,但相信行山季節都係有加班車的,車費¥1780 單程,河口湖站上去五合目車程大約40-45分鐘

自駕係上唔到去五合目,你只可以泊喺一個停車場,然後有接駁巴士去五合目
lm
日頭行多啲,好過夜晚行
新post留名

A
不過前一日晏晝有C
落咗一陣雨,行七合目都幾辛苦

唔講咁多開始post相,巴士總站喺新宿南口4樓,即係Newoman嗰度,有清晰指示同你講邊度上車的

準時0645開車,求其買咗兩個飯團同一支嘢飲做早餐,食完就開始補眠
我哋都係好運嘅人
本身已經好多浮沙碎石唔敢想像落雨會幾難行
上還好,七合目上八合目嗰啲大石問題不大,最多係濕晒辛苦啲啫。
如果落山先嚟落雨就大鑊。
落山先落雨同瀡滑梯有咩分別
lm

當日中央道係非常塞車,三鷹塞到去八王子,delay到大約1020 先到五合目
lm
好彩你個黑氣石冇阻住我飛
屌你

我樓豬終粉都要比你咁話
你record唔好

裝備方面,我喺yamarent租咗一set七件裝備,包括防水風褸防水褲、羽絨、行山鞋行山杖、頭燈護膝同埋大背囊,咁就唔使特登喺香港拎裝備過去

11點呢個時間係最多人準備出發,同埋啱啱行完返落嚟,所以五合目亦都係超級熱鬧,空地等緊集合/休息緊嘅人周圍都係
非常同意,可能今年既幸運值用曬係呢次登山到

實在前期要準備既野太多

上到山頂見到呢個景,就覺得值了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞