最近發現 原來外國人可以日日見到自己國家 經濟差嘅消息 已經係一種福氣 係一種自由

184 回覆
1178 Like 66 Dislike
香港只會知道各行各業前景仍然亮麗
咁新聞本質係報壞消息
做得好未必報
做得差係100%報
係好多人真係唔知係咁運作嫁

要睇正面野有一個版面叫趣聞
唔係冇做嘢,係超哥做嘢唔駛你教
2000年已經有偽造訪問啦
傳媒仲有幾多假嘢根本無人知
因為完全冇後果
呢啲咪由治及興
而家嘅香港落個廣告叫下口號就會變好

你啲移民撚識條鐵咩
大陸就係咁嘅啦 信政府都on9
旨意特府死得
一則無能
二則專權,冇透明度
MPF無硬都其實已經無懸念
講來講去都係,冇錢咪亂洗,有錢更咪亂洗
由得班傻人個個星期北上消費
依家有一個仙就儲一個仙
因為遲d一個仙都未必有
冇所謂架
控制唔到咪食花生
我同意你講法
喜歡實事求事的國家
不喜歡自欺欺人。不願面對現實。愛面子。的國家
全球經濟差左係事實
見到5毛最近起勢笑 英國對應經濟差嘅政策
例如UK打算加稅 同減福利呢D對應政策
令我諗起以前美好嘅香港 如果社會真係有困境 經濟環境真係差
政府真係會如實 同大眾講出事實 會認係艱難時期
同時會做好多政策去對應 做錯野都會被問責比人鬧
而傳媒都可以如實報導
經濟就算再差 市民都會清楚了解到自己個城市個現況

依家其實香港咩環境 大家心照 睇睇客觀數字
香港樓價指數 兩年間已經跌左14%-20%
另一邊廂 英國經濟就算咁差 樓價其實仲一直每年平均2.4%平穩升緊上去
香港恆指由38000跌到之前14000 依家就算上返17000 其實都已經跌左一半
而uk富時指數由傾脫歐時4800點. keep住一直慢慢穩定向上升
依家9000點 差唔多已經升左一倍
鐵一般數字係唔呃人 唔係你三言兩語話 UK生活慘淡 路有凍死骨
香港繁榮穩定 機遇處處 就可以扭曲到
唔係話UK經濟好 而係事實香港情況係仲比UK差

仲要香港 年年財赤 赤字左好多年 千千億咁超支
就連偉大嘅祖國 以前嘅大靠山
內地d銀行 ,房產,就業同出口情況係點, 心照
香港依家唔單只係自己出緊事. 分分鐘仲要幫手救國
明明樓市情況 股市情況 進出口都仲差過UK 成街吉鋪執完一間又一間

但樓市股市經濟情況 明明仲比UK更差
但最可怕係政府日日都同你講依家社會環境大好 機遇處處
同時係完完全全咩都冇做過 呢個先係最可怕嘅事
人地最差嘅情況 傳媒都會一五一十報晒最差果面出黎
就好似以前香港咁.
但依家我地係連知嘅權力都冇.
做多幾年依家班官就可以去外國退休 拍拍蘿友走人

依家就好似以前見到大陸人
日日食住黑心食物 住豆腐渣樓 平均月入2000蚊 冇錢連白車都上唔到
但佢地依然日日係到笑外國d雞毛算皮野一樣
然後話自己活係中國好幸福

變得無知 就冇比較 香港慢慢變緊

乜嘢大靠山,靠左啲咩,試舉例說明之。
其他嘢同意。
放下諫言情結,尊重國家命運。
加強身體質素,見證歷史規律。
2018年年初,恒指衝破32,000和33,000點關口,更於1月26日以33,154.12點收市,創下歷史上最高收市點。 數天後在1月29日,達到歷史新高33,484.08點
講唔出
又造謠生事?
超哥咪安排左9月尾咪有大紅貓救國救港救經濟
一連串措施一定會由治及興
你睇唔到李長官做特手既好處姐
我見到啵
簡單講只係用“雖然係壞消息但有得報導出街”去打J
放自由行,放大陸磚才比你咯
維持中共的統治壓倒一切。哪怕是經濟建設,也必須在這個基礎上進行。
咁係你未識睇中式新聞啫
例子:之前係講「香港已經由治及興」
而家就講「香港邁向由治及興」
其實好明顯咁講咗啦
轉口咪靠大陸囉
屌你老母又黎起跑蛇咁得閑咩
明眼人一睇就知經濟係點啦家陣, 但有人要唱好, 真係無佢辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞