最近發現 原來外國人可以日日見到自己國家 經濟差嘅消息 已經係一種福氣 係一種自由

184 回覆
1178 Like 66 Dislike
全球經濟差左係事實
見到5毛最近起勢笑 英國對應經濟差嘅政策
例如UK打算加稅 同減福利呢D對應政策
令我諗起以前美好嘅香港 如果社會真係有困境 經濟環境真係差
政府真係會如實 同大眾講出事實 會認係艱難時期
同時會做好多政策去對應 做錯野都會被問責比人鬧
而傳媒都可以如實報導
經濟就算再差 市民都會清楚了解到自己個城市個現況

依家其實香港咩環境 大家心照 睇睇客觀數字
香港樓價指數 兩年間已經跌左14%-20%
另一邊廂 英國經濟就算咁差 樓價其實仲一直每年平均2.4%平穩升緊上去
香港恆指由38000跌到之前14000 依家就算上返17000 其實都已經跌左一半
而uk富時指數由傾脫歐時4800點. keep住一直慢慢穩定向上升
依家9000點 差唔多已經升左一倍
鐵一般數字係唔呃人 唔係你三言兩語話 UK生活慘淡 路有凍死骨
香港繁榮穩定 機遇處處 就可以扭曲到
唔係話UK經濟好 而係事實香港情況係仲比UK差

仲要香港 年年財赤 赤字左好多年 千千億咁超支
就連偉大嘅祖國 以前嘅大靠山
內地d銀行 ,房產,就業同出口情況係點, 心照
香港依家唔單只係自己出緊事. 分分鐘仲要幫手救國
明明樓市情況 股市情況 進出口都仲差過UK 成街吉鋪執完一間又一間

但樓市股市經濟情況 明明仲比UK更差
但最可怕係政府日日都同你講依家社會環境大好 機遇處處
同時係完完全全咩都冇做過 呢個先係最可怕嘅事
人地最差嘅情況 傳媒都會一五一十報晒最差果面出黎
就好似以前香港咁.
但依家我地係連知嘅權力都冇.
做多幾年依家班官就可以去外國退休 拍拍蘿友走人

依家就好似以前見到大陸人
日日食住黑心食物 住豆腐渣樓 平均月入2000蚊 冇錢連白車都上唔到
但佢地依然日日係到笑外國d雞毛算皮野一樣
然後話自己活係中國好幸福

變得無知 就冇比較 香港慢慢變緊
又係喎
D 新聞專題全部都係只報差架真係
有請反駁隊入黎講幾句
標題唔記得加入英國兩字
要等反駁隊慢慢用人手禁入黎個post
日日9up東升西降
連自己都呃埋
試問同樣受加息影響 打杖影響 全球地緣政治影響嘅兩個地區
英國樓市升緊 股市升緊 經濟都已經咁差
試問一個樓市大跌 股市大跌嘅香港 點解可以咩都唔做
但同時仲有心機報導英國經濟幾差
其實係得 藍絲/小粉紅 相信

中共高官/港共高官 個個都係送自己仔女去歐美國家留學
就知道佢地根本只係叫口號, 實際無信過
樓主,提提你恆指歷史最高都係得3幻3
係香港講真話得唔得架?
淨係識大噏「由治入興」
反駁隊 同我 響朵!
冇啦
sorry 講錯我更正33000
我柒左我on9
我又唔係咁睇 外國新聞講親都係個地方點樣唔好 永冇好嘢

好似英國咁 記憶中英國對上一次有好新聞都係1966年

所以英國咁多年都冇好過
所以唔好係香港講
英國新聞就不嬲有差報差
大家多數想知危機
開心嘅野唔洗睇新聞去知
睇下笑片仲好
你搞到#2唔同左人
sorry囉
口號治港係咁gah lah
是旦搵個中學畢業就做得
連公屋港豬都可以月月飛日本
請問有幾差?
的愛國商人同明星咪又係咁

睇一個人放啲仔女去邊度生活

就知佢心中諗法
長官你呢個唔係point
個個公屋豬都可以個個月飛日本?
定你識人係公屋豬可以月月飛日本
然後UK就冇公屋豬可以月月飛去西班牙?

上面兩個咁實在嘅數字你唔反駁
股市 樓市
去講識人去日本?
總知經濟好
舖頭執10間開返16間
信政府就冇有怕
有d 政黨以大話立国
習慣每日都講大話,連雞毛蒜皮都講大話
從來唔會認錯,即係從來唔會反省
只會推卸責任

最後睇下點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞