英國超市防竊怪招!Tesco購物籃和薯仔都「上鎖」,CCTV 嚴密監控引發顧客熱議!

241 回覆
114 Like 14 Dislike
你講中左
咁班回係咩事?
係到嗎?
外國仲狗線肯回未?
香港人唔好咁垃圾,要偷野就番香港啦
所以我覺得有人嘈留港定移英好無謂,
每個地方都有惡哽嘅一面

呢度都有巴打講咗英國政府其實都好多問題,
老老實實連英國本地人都覺得自己生活得唔到保障
吹捧移英嘅九成九連英國有乜政黨,
當下英國本土有乜矛盾爭議都一知半解甚至完全唔知
其實同留喺香港做所謂嘅港豬冇分別

香港地只要有份夠食夠洗嘅工,揸住小小錢,
乜都唔理都一樣覺得生活得好好,
生活仲方便過住喺英國好多添
根本唔存在誰比誰高尚,誰比誰低賤

利申:返咗香港,唔諗住有一下代,對我嚟講留喺屋企人身邊係無價
唔係迫唔迫針嘅問題 係執行時間 對象 問題

人哋好多西方國家搞掂晒 準備撤消所有防疫措施
港府先走嚟搞疫苗通行證
之後變本加厲要5-11歲都要打針
英國NHS 都講到明12歲以下唔適合接種疫苗

啲專家前言不對後語 市民本來又諗住打咗針會早啲開返關
人哋澳洲、加拿大、日本係打兩針就OK
港府係講緊迫人打第三針
結果第五波爆發 一發不可收拾 有打咗兩針 照感染 照傳染俾人
之後迫針都係為做而做
普羅大眾市民又唔敢再出聲 泛民主派又坐晒監流亡緊
就算而家已過咗去 你敢擔保有生之年唔會再有類似疫情 唔會再有呢啲荒謬事發生?
因為迫針而帶細路走 更加唔會因此回流香港

特別再提下
點解疫苗通行證最後會取消?
主要原因係上面白紙運動
搞到好多省市及澳門都取消晒要健康碼先入到公共場所呢啲規定
如此大環境下,香港再冇理由繼續要人掃安心出行
結果一個月內,本來話收緊防疫變到成個風向都放寬
香港人完全冇say,政府亦都係跟大陸完全唔敢自己下決定
英國講緊都係啲大多市民自願打

同埋NHS 有晒指引,唔會迫12歲以下細路打針

香港講緊科興,佢啲測試數據透明度都幾低

NHS係有追蹤app 但唔係好多人用 公共場所亦都唔係嚴格執行
我知比利時一早做咗
香港迫啲唔想死嘅人死
嗰段時間 香港人真係有冤無路訴
最辛苦最慘都係2022年呢一年
黃店又成日俾人裝彈弓 借啲意停14日晚市

政策轉變全部都係睇權貴 上面大陸面色做人
我親戚早兩三年講起移民就話唔想移咗民去外地要睇鬼佬面色做人
香港而家連互助委員會都取消埋 香港人喺香港完全冇say tim
有閪用咩?
個職員連屌鳩個賊嘅權力都冇
你困住個賊,就係非法禁錮
你捉住個賊,就襲擊導致他人受傷
你屌鳩佢,分分鐘佢報警話你有反社會行為
公司就會話你行為不檢炒鳩埋你

對住個賊終於用customer Service approach
黃子華嗰句:等錢使,點解唔去申請綜援呢?
喺英國呢度係真係要咁撚樣講

我喺職員都由鳩你偷

美國人手一支槍
夠膽你就偷
呢啲先至係王道
好撚同意

利申:職員
留意到你睇唔到我嘅回覆,我貼多一次

紐約市率先宣布所有民營企業員工須強制接踵疫苗。加拿大規定政府部門員工須完全接種才能到職工作。

法國要求前往餐廳等公共場所,須出示完全接種的健康通行證方可入內。

新加坡對符合資格未接種者,如果感染COVID-19入院必須全額自付醫療費用。
講清楚 係執行時間 對象問題

你都識講‘’符合資格‘’呢四個字
講緊18-60歲嘅人 接種疫苗係OK
但港府當時想12歲以下 甚至去到immunocompromised 例如係癌症 都接種埋疫苗
結果搞到好多醫生因為指引唔清晰 唔敢開免針紙俾呢啲人
另一方面利用學校 安老院舍壓力去迫呢啲人打針
甚至之後利用幼童感染COVID後死亡嘅個案
想幼稚園學生或6個月大幼童打針

大陸因為烏魯木齊場大火燒死人
爆發白紙運動
成班專家口風急轉變
本來之前話要再收緊防疫
嗰時香港已經實施緊0+0政策
如果好似香港咁唔鎖住
就會咁

https://www.nhs.uk/conditions/covid-19/covid-19-vaccination/about-covid-19-vaccination/

Children under 12 years old will be given smaller doses than older children and adults.

你講多次
仲有歐盟,美加都想 under 12 打

* The European Union-wide rollout of Pfizer (PFE.N), opens new tab and BioNTech's (22UAy.DE), opens new tab vaccine for five- to 11-year-olds should begin Dec. 13, one week earlier than planned. read more

* U.S. children aged 5 to 11 were recommended for COVID-19 vaccines on Nov. 2, and as of mid-month nearly 10% of those eligible received their first dose. read more

* Canada authorized Pfizer's shot for children aged five to 11 on Nov. 19, days after Mexico said it would start vaccinating 15-year-olds. read more

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/countries-vaccinating-children-against-covid-19-2021-06-29/
nhs邊度講明?
支疫苗出咗甘耐
有晒數據
講緊已經更新咗幾代
而家全世界都俾6個月以上嘅細路打針,有乜出奇

甘我問你
喺2021-2022嗰時
有冇國家會要求5-11歲細路打針先可以入公共場所?
講緊迫針數一數二嚴嘅加拿大
BC 省同Ontario都只係要求12歲以上嘅人接種

Ontario's vaccine passport: What you need to know
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/covid-19-ontario-vaccine-passport-proof-vaccination-1.6182533

British Columbia Introduces COVID-19 Vaccine Cards
https://www.fasken.com/en/knowledge/2021/08/24-british-columbia-introduces-covid19-vaccine-cards

香港係
人哋復常晒
你先嚟搞呢啲嘢
然之後世界只係得返中國,日本,台灣,澳門仲係嚴格防疫時
為求再提高接種率
將vaccine pass 嘅年齡降低到5-11歲
人哋澳洲都講到明12歲以下當fully vaccinated
同意,每個地方都有處理當地問題,學童成長嘅方法,我完全見唔到唔守法,俾人拉左,對佢地有乜影響,最少…唔會驚。

前幾日四個𡃁仔打個八十歲放狗嘅呀伯,係香港先唔好講呢四隻蛋散最後下場,廿三十年前夠多童黨,都唔會搞呀伯啦。呢個就係另一頭自由到極至嘅體驗。

另一個問題,差佬唔會好快出現,俾人老爆或搶野更加唔洗諗會拎得返。所以有一班人屋企似香港d垃圾屋,係council house見過,執野返屋企。無邊樣就搶邊樣,無得住就訓街,過一班就有人幫你搵地方落腳有救濟。
黃人話自己係中產就係中產
唔到你計數
果時黃人都未去
英國係天堂水渠都要讚
我兩公婆交近六位數,點止六十億,但一定有人補返呢d職位,而且香港政府少左錢,唔少係因為樓宇及賣地問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞