英國超市防竊怪招!Tesco購物籃和薯仔都「上鎖」,CCTV 嚴密監控引發顧客熱議!

241 回覆
114 Like 14 Dislike
上面我引用嘅文章係2021年12月出嘅

Countries vaccinating children against COVID-19
By Reuters
December 2, 20218:14 PM GMT+8Updated 3 years ago
坐地鐵

交得幾多
荷蘭都有D係咁
其實幾好
唔明香港點解唔咁做
多偷少偷都係冇分別
講真香港真係好落後係呢方面慢外國咁多年
見啲鬼佬話連咖啡都安全過border
移左英咪乜都認為英國好囉
明明打針係全球都做既事
你可以話香港開關慢過人,呢點係事實

但全球都打針呢點就根本一直都係
但好多移英既人唔知係唔記得咩叫FC
定點

全部人地講就信,結果唔去求證
香港真係偷野既比例其實好低
兩個地方都有佢難頂既地方
根本移英係唔會解決到問題

如果香港搵返萬零兩萬,住屋一定係英國比香港好
夠大已經好正
但其他問題亦會出現

治安問題,移英班友先好笑,唔好個到唔會有
英國超市防竊怪招!Tesco購物籃和薯仔都「上鎖」,CCTV 嚴密監控引發顧客熱議!
https://lih.kg/CNnGqjX
#218 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
睇左個pdf幾時出未呀
我都係坐地鐵,咪又係咁過,收入底都可以日日Uber
呀價兩村
你既然甘想我出嚟
我講幾句

不如你羅列一啲國家會強制5-11歲嘅人打針?
就算中國大陸 澳門
都唔會明文要求呢個group啲市民打針
適合打針同強制打針 係兩回事

當時人哋大多數國家 搞掂晒12歲以上人口疫苗接種之後就開返關復常
英國從來都冇迫過任何age groups 打針
我有朋友最早期LOTR去咗英國年幾兩年 講緊係做醫療行業
一直都冇打過疫苗
甚至可能感染過都冇特登去驗
係去到最後為咗去日本旅行先至決定打兩針
就算你話香港入境要求 都係要12歲以上旅客已打咗兩針
英國有冇迫過市民打針?

好多老人家,醫護,市民都係自願去做

有幾多國家會迫5-11歲細路打針?

大部分國家當時入境要求 都係要12歲以上旅客打咗兩針

香港當時嘅社會環境係,唔打針就鄙視你唾棄你,人哋打唔打係個人決定

港府一開始個疫苗通行證政策都仲叫正常 12歲以上打兩針,係去到最後又要開關又要收緊疫苗通行證要求已經變得走火入魔

人哋上面大陸 10月中已經有人出嚟嘈 各地留學生已經忍唔住口貼晒街招打卡

香港呢?完全係睇商界面色,一般市民完全唔敢出聲,打唔打針已經變咗禁忌話題,有單叫人唔好打針俾人打咗煽動
仲有 Waitrose 分店
要偷嘅擺落自己嗰袋
仲用超市嗰籃/手推車咩
購物籃增設防盜裝置同掩耳盜鈴有咩分別
純粹方便話你知邊個區好邊個差
以前得兩級,1鎊手推車同免費手推車,而家加埋第三級,你有呢個 list 你就知應該住邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞