[毒撚出城] 第一次踏足內心毫無波蘭

137 回覆
49 Like 5 Dislike
去赫爾辛基係Embraer 190,
無記錯應該好多年前坐華信去台中坐過,
2-2 位都唔錯幾舒服。

入座率唔高,架機夠細可以望到入cockpit。

好~大舊黑雲

爬升過左雲層就平安

次次到最尾嗰一兩日 就諗「咁快就要返去」
兩個鐘機恰下就到,行李係直寄到香港,係赫爾辛基要出歐盟境同過多一次保安檢查。
HEL non-EU呢邊有間奇怪既亞洲菜餐廳,咩都大兜亂咁。

去AY Lounge 休息下,仲有幾個鐘先上機,
個lounge比EU果邊大好多,入面既客大部份面孔都係亞裔人樣。
野食中規中矩,照舊係有麥芽汁放題。

offtopic關於航空公司Lounge,我個人認為沖涼房係一個幾重要既設施,
可以俾個客係機場合法地全裸,釋放左d欲望個社會少好多變態,
長途機上機前沖個涼換套衫輕鬆d既衫都係唔錯。

香港機場因航Lounge The Pier Business係最常去,
沖涼房數量多,除左peak hour之外基本可以都有房。

The Deck次選因為房數少,設施都係一樣。
The Wing Business 係無沖涼房,得The Wing First 先有,
DM朋友帶過我去一次,設施服務都中上。

尤其係新加坡/日本呢d地方,
去東京唔飛CX548 549既其中一個原因係NRT lounge都幾舒服,
開完會食個晏入去做埋果半日野沖個涼搭CX505走。

講開,新加坡T4既因航Lounge係無沖涼房,我都諗唔明咩設計黎,
CX714星期五同同事食個飯入機場沖涼上機訓係最岩,
但偏偏佢係無沖涼房,我係去CX Lounge 食野擺低個袋,
再拎牙刷袋去對面plaza premium 沖完再返CX lounge,麻煩到癲。

曼谷機場CX Lounge無沖涼房都無咩所謂,通~常~~都沖個涼先入機場(意味深)

吉隆坡機場MH Lounge個沖涼房設施一般,五月去果陣佢翻新緊,
睇下會唔會有咩新野。

再offtopic講下牙刷袋,
雖然Lounge/酒店大部份都有牙刷但而家都陸續開始有係無洗漱用品供應酒店,

我自己係有兩個牙刷袋,

一個係大袋三層果d,通常係放喼寄倉,
有電動牙刷、水牙線、漱口水(買支100mL然後係大支轉落去)、
鼻毛剪、眼鏡用濕紙巾、潤唇膏同潤手霜、各式藥物同餐具。

一個係細個同筆袋大細長期係袋入面,入面要有膠面否則會滲水,
有牙刷牙膏,剃鬚刀、梳同膠囊漱口水。
我係好多年前有次坐JL26 Business,係廁所見有牙刷漱口水,
刷完牙洗個面再返去位訓係極舒服,
自始之後我都係用呢個標準去執袋。
牙刷漱口水呢d係日航,新航,泰航既Business 廁所都係標準配置,
因航係呢方面就真係落後好多。

我個細牙刷袋係有次坐長途PEY去AKL果陣用到而家,可能都有6年有多,
一直好使好用,某程度上仲好過而家因航Business既過夜包(綠色果個),
我拎黎裝USB線條拉鏈已經爛爛地。

回歸正題,食完野去沖下涼全裸一下,
位置唔算十分大,我17X高瘦身材係沖涼房入面都少少逼,
唔知六呎歐洲佬點沖。

上機,回程買左PEY,試下佢個新PEY setup。

PEY個legroom係多但唔夠平訓,岩岩好係一個好奇怪既角度,
我自問都算睡姿幾差既人都就唔岩個角度黎訓。
同側邊係一班台仔家庭定旅行團,吱吱喳喳嘈到頭都痛鳩埋。

派餐都無咩期望,個主餐係難以名狀既混合物,
我連平時因航派狗飯果陣打開黎聞一下了一舊試味都做唔到,
打開影相冚返就算。反而d小食同蛋糕係唔錯。

反而早餐係唔錯,除左主食外有食哂咁滯。

全卷完感謝大家俾呢個機會我分享
你睇埋回程果餐,都係慘不忍睹
我自問都經常俾因航狗飯挑戰底線但Finnair 呢轉真係差過因航
要知道係機內食既業界「差過因航」係一個非常侮辱性既評語
巴打有冇去Poznan
有個博物館係講佢哋點樣破解初期Enigma
bookmark 左,時間唔夠,但一定會再訪波蘭

公共安全警報

預計會有炎熱的天氣。建議避免在白天進行戶外活動和工作,多喝水和休息,以防中暑和其他熱相關疾病。
[首爾特別市政府]

公共安全警報
為了預防新冠肺炎 (COVID-19) 感染,請遵守以下事項:
- 勤洗手
- 咳嗽禮節
- 佩戴口罩(出現呼吸道症狀時,醫療機構、療養設施出入時,在密集密閉的室內)
- 每2小時通風10分鐘【疾病管理廳】

琴日既,我收到第三個連譯都廢事

日本一出呢d緊急速報係真出事
即刻要搵shelter果d級數黎
睇すずめの戸締まり果d
韓國佬用到好似push廣告咁

今年能登地震果陣係新潟附近,當時成架車都收到
全車手機響 -> 十秒後開始震 -> 開始成架車搖同有野跌落黎 -> 十幾秒後震完
呢個畫面我有時訓覺都仲係會夢見然後責醒
我早排手多係飛機睇左次すずめの戸締まり
畫面一出緊急速報果下我胃痛頭痛一齊黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞