[毒撚出城] 第一次踏足內心毫無波蘭

137 回覆
49 Like 5 Dislike
支持!2018年去過波蘭,真係好正,歐洲台灣
呢支同架木車仔炮無論規模火力射程都唔同級別
大航海時代d船砲同大和支46砲既分別
波蘭有呢支應該無咁快俾人直入華沙

德國都有好地方想去行下
Prinz Eugen個尾舵講左十年要去睇都未成行
師兄份工成日要周圍去,幾羨慕你
推薦去gdansk, malbork, zakopane
譯得真係好
友善就談不上 當時成個歐洲都有種反猶潮流
不過呢兩國反猶程度較低

但去到1939/40瓜分嘅時候 蘇佔波蘭反猶嚴重咗
有個咁嘅聯想 猶太人=布爾什維克(咁啱黨員又真係唔少猶太人 但唔應該劃等號)=蘇聯高壓統治=走狗
而蘇聯作出一啲清洗暴行 到德國全吞佔波蘭後就將呢啲嫁禍畀猶太人 (不停作出煽動)
後來部份波蘭人就對猶太人「報仇」變咗做德國嘅走狗

去到睇呢段歷史就好少提及 其實都好正常
係ChatGPT既力量
抱歉我表達得唔好
我指友善係相對其他歐洲國家唔會咁「有系統性」地逼害猶太人
係西歐既博物館好少會有機會由出埃及記開始講猶太歷史
亦好少有博物館會提「點解猶太人咁多人憎」
Which is 關於宗教同生活習慣問題
我會係猶太歷史博物館果到講多少少
好困身,星期六日even AL都有人會搵
以前覺得係機場著西裝拎台laptop做野好有型
而家做左呢d人先覺得「唉屌」
食過幾間餃子都差唔多價錢 (或再貴少少)
「有系統性」地逼害猶太人
呢樣應該係德國獨有

柏林嗰個猶太博物館 反而會講多啲歷史 宗教同生活
師兄你而家仲係唔係波蘭呀 如果有機會嘅話可以去下 gdansk , krokow 同埋zakopane三個地方風景真係超正, 我好推薦你去呀
zakopane真係值?
skip warsaw好唔好
lm
睇你鍾意咩
博物館就華沙
自然風景就zakopane
zakopane個景真係值?
見隔離奧地利大把依d
Day 3 托倫(Toruń)

買左火車飛去托倫,
托倫(Toruń)係波蘭既一個古老城市,位於國家嘅北部,
處於維斯瓦河(Vistula River)河畔,
即係早幾日飲啤酒果條河一直揸船向北既話係會去到。

托倫係個歷史悠久既地方,
佢嘅舊城區已經被聯合國教科文組織列為世界文化遺產,
但好多都係戰爭果陣被摧毀,靠照片同圖則重建返去原本樣貌。

呢度最出名嘅要數到天文學家哥白尼,
哥白尼提出咗「日心說」,地球同其他行星都係圍住太陽轉唔係圍住地球,
佢既故鄉就係托倫。

托倫同條頓騎士團有相當深厚嘅歷史淵源。
條頓騎士團係一個中世紀既軍事修道會,係1190年左右成立,
最初係為咗保護去聖地嘅朝聖者。

就係AOC果個行得好慢但好高攻好高防果個條頓武士。

13世紀初,條頓騎士團到左波蘭同周邊地區,
目標係要擴展基督教勢力同埋建立自己嘅領地。
1230年左右,條頓騎士團係維斯瓦河畔建立左托倫城,
呢個城市其實係佢地擴展勢力嘅其中一部分。

托倫喺條頓騎士團統治時期成為咗一個重要嘅貿易同文化中樞。
條頓騎士團喺度修建咗城堡同防禦工事,以保護佢哋嘅領地同居民。

係華沙中央出發,食個早餐先。

城際列車既華沙中央車站都係無閘機,行左上車先查飛,

同成個中央車站都有好多保安,休息區有人訓低係即刻有人埋去「關心」佢,
個站係幾乾淨同無遊民果d攤係到,樓上直頭有間supermarket仲幾好行。

車站d information display 好多好足,大部份都有英文對照,
08:21 IC28100就係我一陣坐果班車。
右邊數過黎第二行係列車既種類,KM係市內IC係城際,
而IC再有分EIP / EIC / IC,三種都係特急同全車指定席,
EIP / EIC既停站少d,架車新d同快d,有d車有埋免費野飲,
IC就停站多d同車舊d,EIP / EIC可以比IC貴一倍價錢。

我買左IC既Class 2試下,PLN61 = HKD120跑235km都幾抵坐,
08:21係華沙出發,10:46到托倫。

波蘭既城際火車好多都會有個「愛稱」,
同早期日本火車一樣係每一班車都唔同名,IC28100既名係Staszic。
08:31既長途車係跨國由德國柏林揸過黎既寢台,好在只係去華沙唔係去克拉科夫。

波蘭國鐵技藝,用貨物公司既機拖旅客列車。

d車太多唔同組合同長度,所以唔會好似日本咁係地下寫呢到係幾多號車,
要去搵呢個編成既指示牌睇。
佢一個月台分開左4個sector,月台上有指示講而家呢個位置係sector幾,
咁你等車果陣就去返相應既sector。

綠色既係二等車,黃色既係一等車,
半黃半綠就係半卡車一等半卡車二等,紅色既係餐車,
同留意有時係11 / 21開頭,成抽車無1號車都有機會。

波蘭d雀好多都肥到飛唔起咁。

上車,容許我咁講其實上車果陣有少許混亂,
未落哂車就逼上去果d程況都有,同岩先提過佢停站位置有機會有出入,
一埋站果下d人就開始跑,明明停車有成十分鐘,都唔知做咩野咁急。

係車門會有information display,有齊幾號車、行先、列車編號同中途站,
但有時係有d混亂,岩先咪一直講我班車係IC28100既,
架車既display係TLK28100,另一個class(慢d,快速果級),
奇奇怪怪咁但我見有停托倫就無再深究。

可能因為weekend架車全full之餘仲有企位,
出左市區後跑140km/h同幾穩定,標準軌係有佢既好處。

Hea下睇下風景就到,落左火車要轉一程巴士去市區,
因為舊城區同車站係隔左條維斯瓦河。

托倫既巴士係PLN 3.8 60分鐘,售票機同華沙果部99%相似,
係車站就有售票機買到。

華沙市區既建築無咩「歐洲」感覺,黎到托倫先有,
同圍都係教堂同石造建築。

我成日形住呢間Kebab King係抄Burger King個名但係賣Kebab。

行出河邊hea下,天氣好好,同早幾日hea果到係同一條河黎,
對面就係火車站。

個trip係五月去
我計劃會一年去一次,好鍾意呢個地方
今次剩係華沙既博物館都未睇得哂,下次可能去南部克拉科夫果d行下
見Lublin有火車一程到Torun
Torun有火車一程到Lodz
睇嚟夠時間嘅話 可以考慮去一去呢度

留待巴打繼續介紹
我覺得冬天有雪個陣去就值
秋季值唔值
秋天個陣,zakopane嗰度週圍都係小麥田, 再加埋啲木結構嗰啲建築 都幾靚呀,風景好好. 對面山脈就已經係斯洛伐克 如果喺冬季嘅話呢呢個地方係一個滑雪場嚟嘅
lodz 有一間超級出名嘅電影學院,有幾個導演都喺呢度畢業嘅。係歐洲都係一個間好出名嘅電影學院嚟㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞