[毒撚出城] 第一次踏足內心毫無波蘭

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2024-09-04 19:56:23
有各種武器收藏,但有d應該係戰利品黎例如阿拉伯式彎刀。









仲有一把點睇都係中式菜刀 ->



呢條長走廊,係去「廁所」既路,急果陣都幾係野。



出面突然落大雨。



總共行左差唔多三個鐘,係非常值得黎既景點,
有d部份我掛住聽案內無咩影相就唔詳述。
2024-09-04 19:57:19
係手機篤左車飛之後仲有d時間,係車站前面既cafe坐下飲杯麥芽汁,
非常有趣既舖頭,個妹幾可愛之餘有好多唔同既手工啤酒,試左兩款IPA都唔錯。







由於又係好夜先返到華沙既關係,我又去左radio cafe食晚飯,
絕~對~唔係~~因為果到d妹幾可愛既關係。

今晚係食波蘭炸豬扒,算係傳統波蘭菜,
配薯仔同酸菜解膩,加杯麥芽發酵飲品,正。

2024-09-04 21:17:21
啲肉類包括豬扒咁牛扒都好好食佢因為全部都係草飼,好味道
2024-09-04 21:51:12
巴打介紹真係幾吸引

睇睇原來有架火車連接Gdansk-Malbork-Warsaw
又可以諗諗行程了
2024-09-04 22:39:56
好多流石大草原
2024-09-05 03:59:25
Malbork 城堡之前去過,但已經唔記得晒展品描述,巴打介紹得好詳細,好似自己去多次咁
同埋你講既家庭餐廳係咪bar mleczny?即係裝修似茶餐廳,叫野食就類似宜家傢俬,拎個盤去到櫃檯講要咩食,再畀錢,其實幾好食
個人覺得波蘭既博物館來講,講現代史既解說豐富好多
2024-09-05 09:09:14
lm
2024-09-05 09:14:12
2024-09-05 09:45:49
牛奶吧我都有去,好有趣既體驗,係華沙呢幾日我直頭係特登去搵黎食
2024-09-05 13:54:30
Day 5 波蘭猶太人歷史博物館

出左遠門兩日,黎緊兩日都係華沙市內行程,
之前睇左遊記呢到係其中一個我幾期待既景點。
博物館位於猶太區,係華沙中央車站既北邊,
終於20分鐘飛唔夠用,要買75分鐘飛,盛惠PLN4.4 = HKD8.9。



早左到博物館未開,先去cafe食個早餐,
個老細係咖啡人黎又aeropress又虹吸壺又盛。
食食下野有急事拎左電腦出黎覆,
坐我隔離既竟然係香港人,應該係呢幾日少數見到既亞裔面孔,
我一路做野一路偷聽佢地講野 : )

塊朱古力餅勁邪惡,幸福感(i.e. 脂肪量)夠我一日所需。

2024-09-05 13:55:39
講猶太人之前,要補充少少基督宗教既背景

唔知大家細個係咪讀教會學校或者有無俾人罰抄聖經新約加舊約,
分「舊約」同「新約」既界線就係「新約」係由耶蘇出世開始,
而「舊約」係由創世記既摩西五經開始。

新教聖經舊約39卷新約27卷,
你係書店係唔會見到單本「舊約」聖經但有「新約」或者「新約加舊約」,
而「舊約」係同猶太教既聖經係一樣,
猶太教聖經得24卷既原因係舊約先知書12卷佢合訂成一卷,內容都係一樣。

基督教,用「新教」黎描述會比較正確,
天主教東正教猶太教新教都係拜緊同一個「神」用緊同一本聖經,
但因為對宗教既理解唔同而分開獨立,
當時既歐洲,主流既係羅馬教會,即係而家係天主教。

有一點要留意,猶太人/猶太教係唔信新約同耶蘇基督,
天主教由使徒彼得成立,耶蘇俾人拉左果陣三次不認主果個,
即係唔信「耶蘇基督已經作出犧牲替世人贖罪」呢個天主教成立既基石,
所以即使同樣係基督宗教,猶太教徒即係猶太人係被羅馬教會視為異教徒。

咁點解係迦南地,流奶與蜜之地生活得好地地(?)既猶太人會走左去歐洲,
原因就一世紀羅馬入侵打輸仗,聖殿被毀,羅馬帝國統治以色列全地,
猶太人亦被驅散到各地生活或者作為奴隸出售,慢慢去到東歐遷徙到歐洲定居。



猶太人係歐洲既生活

係遊記一開始都有提到,猶太人係波蘭既歷史係好悠久,
大約十世紀開始已經有猶太人係波蘭生活既紀錄。
而因為猶太人係外地人既關係,佢地係唔俾買地做農夫,
亦因為猶太人係異教徙既關係,佢地係唔俾加入行業協會做工匠,
當然亦無機會做官,
為左謀生士農工商之中猶太人揀左做商人同d教會唔容許教徒做既生意,
例如放貴利同買賣天主教徒奴隸,
呢個係直到現代講起猶太人都係銀行家同商人印象既原因。

「放貴利」是中世紀教會神學辯論既主題,
當時認為從事放高利貸既基督徒放貸者,
對貸款收取利息會被威脅將受永恆的懲罰。
認為放高利貸是一種罪惡的觀念影響了天主教神職人員及其教區居民對猶太人放貸的態度。

教會反對奴隸貿易,尤其係將基督教奴隸賣給非信徒。
聖阿達爾伯特,波蘭王國的主保聖人,
辭去布拉格主教的職務,因為他的教區居民不肯停止將基督徒奴隸賣給猶太人和異教徒。
這一遏制奴隸貿易的努力使教會與奴隸貿易是主要收入來源的公爵產生了衝突。

其中一幅油畫死亡之舞 (Taniec śmierci) 既一段,
留意圖入面既人物服飾。

"卑鄙的土耳其人 醜陋的猶太人 死亡對你們不反感
對猶太人的骯髒無動於衷 野蠻國家在附近跳動"





仲有一個原因猶太人唔係教徒,所以唔洗交十一奉獻俾教會,
不受法規監管亦唔需要納稅,相對佢地無選舉同被選舉權。

生活習慣亦同天主教徒有好大分別,當時最大城市克拉科夫,
猶太人係有一個獨立既居住區同自已既水井/其他生活設施,下圖藍色部份。

2024-09-05 13:57:35
甚至於當時係有hate crime,

猶太人被無端指控投毒井水、謀殺基督教兒童和褻瀆聖體。
儘管如此,波蘭對猶太人的暴力行為比阿什肯納茲猶太人散居地的其他地方少。
波蘭統治者保護猶太人免受攻擊。

猶太人係商人為主既關係,成日會俾人打劫,
咁當然另一個「猶太人傳統技藝」就係出賣其他人。

「那個出賣耶蘇既猶大」

"Shlomo,一名波茲南的猶太人,與幾名基督徒一起被控組織襲擊猶太商人。
該團伙成員還包括弗熱斯尼亞的薩洛蒙和皮茲德雷的丹尼爾之子。
被告之一,一名名為Jan Suski的基督徒,在法庭上對Shlomo說:
“ 邪惡且不敬虔的猶太人...你用虛假的承諾將我帶上了這條死亡之路。
你承諾我們會得到那些猶太人的一切——銀錠、弗羅林和其他東西。”



另一個原因係因為急劇增加既人口,在14世紀,波蘭有14個猶太社區。
到1500年代初期,有超過5,000名猶太人住在100個城鎮裡。
他們因為受迫害和驅逐而從德國土地逃到波蘭。
當魯塞尼亞在14世紀被併入波蘭時,猶太社區也隨之併入。
在15世紀期間,最大的一些社區裡有多達500至800名猶太人。
更多的是一些由一兩個猶太家庭組成的小型定居點。
到中世紀末期,大約有5,000名猶太人住在波蘭。



博物館入面有一個原整復刻既猶太人會堂,
係按出埃及記耶和華叫以色列人起聖殿個設計去起。





博物館既前半係中世紀既部份,後半係近代史,
行到一半岩岩好點幾鐘,個audio guide會同你講
「我地已經行左一半,你想繼續行就轉右想去食野就轉左
都幾識做生意,不愧為猶太人。

幾有趣既係博物館餐廳係食猶太菜,應該係我第一次食呢個菜系,
upload埋個Menu俾大家參考,少少貴但未去到真係劏客價。





我揀左橙鴨同湯,隻鴨胸炸左再配酸酸地既汁係唔錯,
主食係薯仔配酸菜,薯仔皮有d厚但係唔會有渣果種口感。

2024-09-05 14:40:18
當時係猶太餐廳求其食咗件蛋糕 飲杯咖啡就算
因為已經唔夠時間睇記得嗰陣已經下午兩點幾三點

(已經一開門就仆到去睇)
有睇過餐單 如有時間真係要試試猶太餐唔係咁多地方有 而且食材屠宰方式同煮法都有規定
2024-09-05 15:46:09
見親麥芽汁都想笑
2024-09-05 16:10:17
咁事實係
飲用水唔乾淨,所以啤酒係日常飲品
2024-09-05 16:39:28
食完晏休息左陣繼續行,
一入個展區就聽到個案內講,
「地下有個紅色點,麻煩你企係果到,面向前方再抬頭向上望」

第一二三次瓜分波蘭既推手,奧地利,普魯士,俄國,
順帶一提第四次瓜分波蘭都係俄國同德國。



第三次瓜分波蘭後,地圖上係毫無波蘭,
而且統治者仲有意識地移除有關「波蘭」既記錄。
波蘭既知識分子去哂巴黎同維也納發展,
居禮夫人同蕭邦都係係法國讀書同成名。



有個區域係重現返當時猶太區既街道,
佢個導賞做得好好同d光影有配合埋去present件事。



二戰勃發,納粹德國同蘇聯簽署條約,
同意開戰後吞併波蘭,
波蘭軍隊剩係有能力零星抵抗,納粹軍隊入城。



2024-09-05 16:40:41
當時係德國本土既猶太人已經俾隔離同歧視,
其中一個措施係要求猶太人配帶大衛之星。



德文 | 波蘭文:

命令

所有猶太人,不分男女,不論信仰,從10歲起,
在普沃克市範圍內,必須在穿著的所有明顯可見的衣物上佩戴以下標誌:

在背後佩戴一個黃色布製的三角形,底邊15厘米,高5厘米;
在右上胸佩戴一個底邊5厘米,高2厘米的三角形。

本命令自11月24日起生效。猶太人在公共場合未佩戴上述標誌者,將被逮捕並處罰。

普沃克,1939年11月20日。



公告

關於猶太商店的標識。

克拉科夫市的民政局局長於1939年9月13日命令如下:
所有猶太商店以及餐館、咖啡館等,必須立即標明為猶太商店。
標記方式為在櫥窗上顯著位置張貼大衛星標誌,若是露天攤位則懸掛相應的告示牌。
所有猶太商店指的是那些由猶太人擁有或超過50%猶太資金運營的商店。

任何違規行為將嚴懲。

塔爾努夫地區克拉科夫市政專員
上尉 恩斯特·昆德

塔爾努夫印刷



公告。

每家商店必須安裝一個標牌,上面寫著:

「商店營業時間:8點至12點及15點至18點。」

每家亞利安人和猶太人的商店必須在商店上張貼一個標牌標明:
「亞利安商店」或「猶太商店」。

此外,每家商店必須張貼商品銷售條件的公告。

卡片可以在市政廳以每張10格羅申的價格購買。

所有猶太商店將由市政廳任命的亞利安管理員接管,
管理費由非猶太店主支付。

呼籲所有即將退休的員工和離職的官員到市政廳報告,
擔任猶太商店的管理員。

離開城市的非亞利安店主的商店將移交給亞利安管理員進行管理,
所售商品的款項將記入商店所有者的帳戶,並上繳給市政廳財政部。

熱舒夫,1939年9月13日。

市政指揮

洛倫茲

2024-09-05 16:42:14
糧食配給用既食劵,有麵粉,麵包,糖,果醬,肉同「百搭(我估)」,
最估唔到既係,幾十年後係蘇聯統治下,食物都係要配給。





根據德軍既計劃,將整個華沙猶太人區既住民送去集中營,
挖掘出黎既文件指出當時既計劃書係有齊哂
交通路線,人手安排,資源調配,甚至毒氣室同火化爐既設計都包埋係入面,
我做PM咁多年都好少見有去到咁詳細既planning,
加上德國人係執行力方面係數一數二,身兼兩職果陣仲大鑊。

"In Heaven, the Germans are the engineers, the French are the cooks and the English are the policemen.
In Hell, the Germans are the policemen, the French are the engineers, and the English are the cooks."

在天堂,德國人是工程師,法國人是廚師,英國人是警察。
在地獄,德國人是警察,法國人是工程師,英國人是廚師。



睇到差唔多收館,腳都痺埋,認真睇既可能真係要分兩日逐塊展版睇,
最衰佢無果d「museum in detail」可以買返去睇。
2024-09-05 16:44:25
係附近搵左間手工麥芽發酵飲品餐廳休息下,
選擇幾多同個哥仔幾熱情,推介左幾隻去試,
試左兩隻IPA都唔錯,口感同啤酒花既香氣都好釋放到出黎,
苦味亦岩岩好唔會苦到中一去茶記扮野飲凍齋啡咁眼耳口鼻縮埋一舊。





夜晚係Airbnb附近搵左間格魯吉亞餐廳,
日本松屋呢兩三年好興搞d special menu係整東歐中亞既菜式,
再搵埋佢地既駐日大使去試食。

第一次食格魯吉亞菜,一個湯一個炸魚,唔錯試下新野。





返到Airbnb樓下,見到有個士多啤梨檔,
望落又幾新鮮,拎左張20蚊出黎諗住say買10蚊咁,
個老細勁快手一野秤左一大袋仲俾我睇個磅岩岩好20蚊,
勁大袋食左我幾晚。





唔係粒粒都揀過,有d奇行種。



2024-09-06 00:25:49
https://www.cup.com.hk/2020/04/27/poland-milk-bars/ 唔好意思插咀 可以睇下cup雜誌嘅介紹
2024-09-06 08:35:31
好詳細要睇兩日
一日睇20世紀前 (去餐廳食嘢之前) 另一日睇近代

下次去都要返兜 有啲都太約略咁睇
2024-09-06 10:17:34
完全同意,真係要咁先夠時間認真睇哂
2024-09-06 10:32:16
心內波蘭現
2024-09-07 00:43:30
2024-09-07 12:26:27
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