明年更值得買!iPhone 17傳將升級12GB記憶體

176 回覆
12 Like 194 Dislike
過多兩年再upgrade,然後機主又有機會換機
首先,我上面係講「iPhone 15/15 Plus」而唔係15pro,我知15pro係有

跟住你提
14 pro「都」有6GB ram,「但」無AI

你係咪以為15pro得6gb ram?
15pro係有8gb ram

14pro我依家就用緊,佢冇on device ai就係因為唔夠8gb ram
我唔提14pro都算俾面Apple,你仲搬返出嚟講
分析屍指出,iPhone 216 pro max 有1T 記憶體,大家可以唔駛咁急買16,留定比曾曾….曾孫
等兩年想upgrade果時
就會傳再下一代加到16GB ram
on9 我部腦幾千蚊都32gb ram啦 仲12gb
Ifan: 記憶體唔係愈高愈巴閉
iPhone都12GB RAM
佢老味MacBook仲賣緊8GB RAM
連Pro model都係咁 仲要講到MacBook Pro 8GB RAM好夠用
有錢就年年換
出返指紋未
佢哋會話 60hz 好過android 機嘅 120 hz
唔係,佢應該係另外有8GB ram 留咗俾個AI model 用。

AI 用果d RAM 其他App 用唔到。
其實唔關事 係Apple要你死就死
7plus 8plus iPhone X 3GB ram咪又係一齊死

iPad都係
iPad Pro 10.5 A10X 4GB ram >冇得上18
iPad 7 A10 3GB ram > 嚟緊有18上 (同U嘅iPhone 7 iOS 15就停咗冇得up)

都未講仲有好多軟件上lock嘅嘢
iPhone 14有Action Mode
但係13 Pro冇

iPhone 15有得live photo+人像mode+24MP同時開
但14 Pro冇
就算部機唔壞,你都要焗換

如果只係用嚟打下機上下網,咁用 andriod性價比好好多
又一個教apple整電話嘅柒頭
你諗到嘅野Apple會唔知?人地出得8gb ram就係對自己系統optimization有信心,唔同你啲an機出到32gb都係lag

而且非pro model嘅對象就係一般用家,用嚟WhatsApp、ig,要120hz托柒?

6千蚊一部iPhone有世界級ios同品牌價值,係抵到爛,就算佢出45hz 4gb ram都冇問題,因為我信Apple
年年都叫人唔好買 下年值d
香港用到個 ai 咩?
4090萬幾蚊得24gb
ifan 已經呃自己呃到咁嘅地步
ram 用嚟仲乜鳩? 而家我 ip12 一樣咁用
啦啦啦 iPhone 15唔係㗎 13-15 都悶㗎
佢MacBook最低都仲有8GB RAM,iPhone再上MacBook就要跟住上
Whatsapp, IG 經常要scroll down就已經要120Hz
喺度教人需要啲咩?柒頭你邊位啊
Android lag你都係番返去石器時代罷啦
https://youtu.be/2zeOXX5-lsA?si=LikOWy6Xl7qrlvi_
60hz 唔係問題,問題係iPhone 最基本入門機價格已經等於其他120hz 嘅機
其實點解android 唔smooth iphone 咁smooth

碌app 都係 咁多年都係咁

但打機嗰陣有時android 又更好

真係唔撚明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞