明年更值得買!iPhone 17傳將升級12GB記憶體

176 回覆
12 Like 194 Dislike
蘋果即將在美國時間9月9日上午10點(台灣時間9月10日凌晨1點)發表iPhone 16新機,為了讓Apple Intelligence的功能可以順暢運作,傳出iPhone 16全系列都將配置8GB記憶體,不過近日有分析師爆料,明年iPhone 17的記憶體將進一步升級至12GB。

天風國際分析師郭明錤發文指出,明年的iPhone 17 Pro Max將會配置12GB記憶體,其餘機型則仍舊維持8GB,這意味著12GB記憶體將成為iPhone 17 Pro Max的主打賣點,也代表僅有該機型會具備更加強大的AI功能。

除了記憶體升級之外,郭明錤透露iPhone 17 Pro Max也會改用全新的散熱設計,預計將結合熱導板(Vapor Chamber)技術與石墨片,至於其它機型則仍會繼續使用石墨片。

郭明錤表示,目前iPhone 15系列中以iPhone 15 Pro Max最受歡迎,出貨量佔所有機型的40%,對蘋果營收及利潤的貢獻最大,因此蘋果將會持續實施差異化政策,讓Pro Max機型擁有最強規格以吸引用戶購買。

如果屬實,普羅大眾可以不用急著買iphone 16,留待下年才買iphone 17。
我買iPhone 18
下一代總更加抵買
iphone 20更買得過啦
8gb真係撚狗
隔離pixel上咗16gb
16未出 就叫人等 17
iPhone 21更抵買
舊年有無叫你哋買16
Apple 低ram嘅缺點
響ai面前表露無遺
一係你就唔好搞on device ai咁咪無事囉
繼續8gb ram夠洗
反正60hz都係咁用
知喇!睇唔到分別呀嘛
Iphone 今代升到8gb 根本都唔夠, google 已經話俾人知16gb 係最基本
iPhone 22 好d
第一代iphone已經係完美
之後個D已經睇唔到分別
iphone 65535
冇人話free比你 +USD100 咪又係食夠本
年年都叫未好買住,已經好多年冇得換
iPhone 50 升級128GB 記憶體,更抵買
講得出「RAM夠用」,根本同講「錢夠用」一樣弱智
一個on device ai,全部6GB RAM收皮

iOS由「1GB ram夠用」進化到「2GB夠用」,今年變「4GB夠用」「12pro 6GB係昆錢」
https://lih.kg/2248888
緊係一直唔買到四十年後或記憶體更大
永續等等黨
等25先買最好
apple覺得自己個iOS唔食ram 死都唔加你班傻鳩繼續屌,全世界加到12gb 我就係唔加吹呀
idog不知幾撚自豪apple高利潤
俾多幾gb ram買家apple咪賺少十幾個億
一個專業嘅idog係會要求apple俾少啲賺多啲
要多啲硬件即係OS寫得愈來愈衰
ram咁撚平,都要縮到盡,當用家係狗
idog仲要講ram多無用,ram多仲哂電
係AI要用ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞