明年更值得買!iPhone 17傳將升級12GB記憶體

176 回覆
12 Like 194 Dislike
有咩衝突呢
以前夠用唔代表而家夠用
以前有無on device AI先? 以前無所以唔需要,而家有咪要多ram囉,好合理
IOS 好勁, 好少 RAM 都好順 黑科技
iPhone用家:我開app個動畫好smooth喎
如果屬實,普羅大眾可以不用急著買iphone 17,留待下年才買iphone 18。
XR 用到依加 真係代代都覺得iphone 好冇誠意
特別我唔影相 見到代代配置都落後其他廠咁多真係唔想換
ram不嬲future proof,用家本位睇嘢點解會有人話「夠用」?

舊年iOS冇on device ai,所以iPhone 15/15 Plus 6gb ram夠用,而一年後新iOS就用唔到新功能好合理?

完全冇預future proof本身就係唔合理

同類事件唔係第一次發生,6plus因為細ram好快就lag機
終於用vc散熱
但又只限pro max...
換句說話16應該繼續有過熱問題
首先15 pro係會有AI
14 pro都有6GB ram,但無AI
呢個係Apple賤格,唔關夠唔夠ram事
(亦都可能14pro GPU岩岩好唔夠快行)

老實講, 1,2GB既年代係真係唔夠,夠一隻app用,但唔夠multitask
但係當年Android 4GB ram都係一樣lag下lag下

6plus係一個平衡得差既產品,個mon大左,就實會用多左ram
但係唔加ram比佢,結果咪衰
7 plus即刻比3GB ram,當年基本上唔使諗,一定知係一部好機

流動裝置永遠都係取捨, 效能, 功能, 電池
Apple既取向就係只比足夠既ram, 電你,但係佢既CPU, ram, SSD performance全部都係一流,唔鼓勵developer亂咁用ram,亂咁行background job,而App行緊既時候,基本上可以佔有哂部機既資源,呢點同Android好唔同

唔講其他,只係結果論,iOS上面既app效能同體驗,都好過Android好多

Apple就永遠唔會好似賣砌機咁,市場做到最大幾多就比幾多你,佢係要用得著,會影響用戶體驗先會加落去,有時係會錯,但大部份時間都岩,用戶滿意度就反映左。如果呢個同你理念唔同,好正常,就唔好用佢就得
根據蘋果作風
可以預測
升級12 GB ram
但要俾36 GB ram 錢
蘋果計數如果唔用ai,普通用家實會用好耐
所以就住就住
apple fans:九成用家都唔覺得 60 hz 有咩問題
iPhone 6用家:可以再戰一年
我頂唔順要換
我部機得64GB捱唔住
如果當年冇俾人水我冇買到128
我應該可以繼續用

來自iPhone 15 pro max
iPhone 多隱性操作,反而好唔方便(個人意見,勿屌)
點解要撚狗
升級free?
iPhone 17升級硬件之後價錢咪又係反映一切,又有理由加價
我仲等緊iPhone終極版
即係iPhone 5出嗰時所講嘅S S版
Samurai sword
12咁零丁咁
完全認同
根本就想加快啲人換機速度先至限制啲記憶體
上面大篇文章坊間咁有錢嘅公司擦鞋
講到好似設計好叻 好有效率咁
睇見都覺得尷尬
2024仲有人同IOS比較RAM
你睇下用落有冇分別先啦On9仔
年年都係咁
冇撚有錯
iPhone 真係俾弱智用
60hz真係用唔落 用過120hz返唔到轉頭

無論打機定平時操作上網 120hz好明顯順好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞