人越大開始鍾意Suv

604 回覆
445 Like 102 Dislike
邊年?
最近幾年嗰啲好闊落喎
唔reliable 冇可以係北美做到咁多年best selling
人地真係拎嚟開工買餸出遊用,仲可以off-road
歐洲sedan market都一樣萎縮緊,新Passat得wagon、Mondeo同Avensis都停產,Accord歐洲都冇好耐
全世界都冇market
個個都品味劣化單一鍾情SUV Crossover
係香港真係冇乜競爭力,4字頭,已經買到C class/ 3系,分分鐘貨尾5系/ e仔都買到
整體唔會長左
只係比sedan個cargo trunk 上面個體積長左
外國去買傢俬 收埋第2排 好放好多
而且揭尾裝野 大部分時間易過sedan ge

雖則same size SUV都做到
但就無咁低重心 無咁好揸
咁都解釋到 兩個唔同extreme的會揀sedan 同suv
station wagon夾係中間 會無乜市場
2023 top 10, 有4部係sedan
計top 20, 有8部係sedan
Carnival 唔夠腳位, 頂頭??
5米幾長, 成2米高喎
香港好多7人車老細車
10架Alphard隨時10架都係請司機揸
香港買得7人車 多數都係買黎睇住長老
邊似外國係生3-4個咁 而買7人車
咁的話 一定係七人車易上落 好坐d
咁有呢個需要 好多都疊埋心水放棄駕駛嫁喇
唔會買station wagon
尋日同個仔去學校面試,我個仔坐前面,長官示意落窗,佢望一下我個仔第一口就話,師傅幫幫手行個圈
識啲嘢
所以講中意果D係小眾, 就算口講好但其實冇人買因為D優點係吸引唔到人
呢架先係男人嘅浪漫

無咁仔細研究唔係好識細分
但睇緊IX 同IX3
鐘情寶鹿 明知座位都係偏窄賣個樣
唔洗理班酒店泊車仔啦 有次揸七人腳車去酒店 落車冇人理 要自己行去counter擺低車匙 對住其他十年歐洲車就追上去
第二次揸另一架單門車去同一間酒店 即刻行過嚟招呼

睇人揸咩車決定服務態度
Oi Oi Oi
澳洲Honda maintenance 真心最抵屌
訂車又唔使俾Toyota 當狗咁撚
反而我鍾意wagon type

就算而家有小朋友都一樣
IX 同 IX3 差好遠喎, 點解你會比較呢兩部
狗坐都暈車浪 嘔到你一車都係
雖然係電車,但新個架smart #5真係好鬼死型
Sportage
有啲似kia soul
揸完SUV就知點解有人鍾意旅行車
以前覺得個樣真係好柒,但要有駕駛感又坐得舒服又大,只有佢做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞