人越大開始鍾意Suv

604 回覆
445 Like 102 Dislike
呢架笑撚死
睇住美國成班kam友
揸咗幾百k就甩膠邊甩鐵皮
然後擺兩日車都壞埋要拖走
唔喺香港,我唔知
f-150 呢隻美國國民 pick up 其實襟唔襟揸?

講緊係易唔易壞?多唔多野要 recall 整?
自皮

美國最多揾食車就係用F-150
點會唔㯲
你都識講美國國民pick up
同你問corolla 襟唔襟揸一樣
人地年年best selling truck top 3
Honda 個網quote 出黎like it or not

Type-R stands for 'racing'. Honda's engineers set out to develop a racing car for the road, one that would give drivers raw thrills and an immersive experience. They succeeded. The first Type-R impressed even one of the world's greatest racing drivers - Ayrton Senna.
咁 best selling 同 reliable 係兩樣野嚟嘅
G05 X5幾好渣
best selling好難唔reliable 如果唔係無人買
不過 reliable都同個市有幾多掛勾
愈多的話 件愈多 愈易整
一來審美會變,二來你真係有需求,唔到你唔變
Sedan 依家變左四不像
要空間要舒服就SUV,要快要輕我買架coupe 好過
好多廠依家個設計重心都放晒係SUV度,我諗得幾間歐洲廠仲肯做Sedan,56E/ 34C/ 78S,好明顯除左歐洲,成個sedan market 萎縮緊
美國不嬲都SUV,連亞洲依家都係賣SUV多
carnival 地台太高,車大籠細
無計 個market好niche
全世界買車 都偏向實用性
同想 大件夾扺食咁
SUV點都贏到仆街

個尾長左 預比family use
去下ikea買傢俬 其實好實用 (尤其外國)

不過啦
後生要飛車的唔會買 買跑啦直接
有屋企 想方便上落唔會買
(SUV老人家同baby car seat方便d)
3人屋企的 又未必要到咁長架車
咁仲有幾多人係station wagon呢個market?
依個講法真係最on9
咁不如買架貨van 揸
呢架正正就係得個樣既代表作
香港就算啦
station wagon唔會有market
架車長 又唔易泊 街同車場又窄到飛起
咁你要睇吓同邊架比
但係靚仔過MPV太多
係北美先有機會渣到
法拉型啲
笑死,冇乜車可以挑戰到911
證明人越大越鍾意大屎忽
底特律三大車廠啲Pickup真係幾可靠,襟屌爛砌,除咗大食冇乜問題
雖然咁講,但七人車有哂你講嗰三點但香港通街都係
坐過幾次真係不了,望落大架,坐入去不知所謂
腳位又唔夠,仲要有少少頂頭
大把SUV 好過佢,佢根本就係將架MPV 拉長個頭變SUV,又一架crossover 怪物
station wagon 係唔會長左,只要向上發展,加大左個尾箱
係長都係尾門位突出左1-2cm 頂盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞