今年fg,出唔起25k既offer 唔好接

353 回覆
1529 Like 252 Dislike
咁個post講緊香港呀麻
叫緊班fg無25k唔好做
想樓主清醒下
Thanks樓主,企硬26k啱啱有offer
係咪玩緊心理戰叫其他人叫高啲
自己mark低啲搶offer
樓主唔敢覆
講呢句果個fg可能都係18K
讀乞食科就收皮啦,根本一個中學畢業都做到嘅點解要用高價請你班垃圾

唔好成日俾cctoy洗腦,你估fg畢業月入五萬係標準呀 周綺萍都話現實你地值萬頭咋
等下先 當交下智商稅
宜家肯生 出世既都有啲家底

離地既 信都唔出奇
咁做兒子/女兒囉,番咩工
再唔係自己開公司接job,打咩工
有料既一係唔止25k 起薪

無料既一係畢業仲尻尻下

擔心佢轉唔轉工仲好啦
咪撚害人啦
支持啦
社會主人翁(未來) 其實唔應該止呢個價
大家睇long term 香港發展要go go go
而家就要搶定人才 要捱要OT都唔做
25k + 放工唔洗覆msg係低線
多謝巴打 剛剛開24k有offer了
我屌柒你,我開13K!
拿開個好頭係岩,但都要睇自己有幾多斤兩

普通科黎講,當marketing second low或以下既,你想個頭有25k? 諗太多了吧

每個行業都有自己average人工,普通文職/Marketing/Design/Biochem,呢幾種fg人工同成條career path人工都係偏低

難道你marketing fg想拎到software eng fg人工?咪玩
15k請唔到local 咪請專材囉
公司又有借口可以請外勞
Hd都25k
U grad邊可能冇25k
software eng fg唔係得12k? ching 打錯?
software eng fg average 20k up啦,你邊到睇到12k
轉頭個個SH
實有人肯take 12k offer
學野呀麻
屌你啦 出面講緊50k 你叫佢地25k 做爛市 得一半不如唔好做
市場競爭對手點會得fg
就算唔神科 都輕鬆50-60k 如果我知道自己做果行咁易搵 一畢業我即刻做

利申:出黎做野6年 非保險金融L 一星期返2日工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞