今年fg,出唔起25k既offer 唔好接

353 回覆
1529 Like 252 Dislike
真 我番5日9碼保安都45k一個月
連登班FG青頭比人水到以為自己天選之人咁
無25K記撚住唔撚好做
毅進仔畢業做狗都30k
話晒大學生畢業 25k已經好侮辱
加油fresh grad! 提高職場整體薪金,大家有責!
佢地真係差d
好心啦香港人
真係唔係想踩底自己人
但點解永遠都覺得自己香港總係高人一等
時代變晒啦
大學排名有ranking睇 大陸唔係冇好既大學好既人才,但有既,排得前過香港既你唔會用二萬五請到返黎,佢地唔係剩得香港可以㨂。香港唔係高人一等,咁點解佢地要揀香港?
仲有大學生覺得大學畢業人工至少xxxxx$
你9up中左個市價出黎
小妹grad個陣都23k up
過左幾年而家fg 起碼要27k先正路
等掃地 996 都60k 一個月
你上面講清華大學
我唔敢講清華大學畢業既平均人工有幾多
但呢到有個新聞
https://tw.news.yahoo.com/月薪近九萬稱-踐踏學歷-清華碩士畢業生嫌錢少-名校迷思-挨批-081724426.html
呢到9萬係講緊台幣

如果佢地黎到香港,2萬蚊請到個清華大學既
你係老細仲會唔會用25k請個3大畢業?
仲 25K,連登仔唔係fg 50k既咩
一直都話全民大學生係無意思
學歷膨脹只會令學位越黎越唔值錢
食過
你篇新聞係講緊清華畢業生唔接受份人工得咁低呀
你睇埋內容先啦
中國某間機構給出了「2022 年高校畢業生薪酬排行榜」顯示,清華大學畢業生平均薪資為全國第一,高達 12,225 元人民幣,而上海交通大學畢業生為第二,平均薪資達 12,180 元人民幣,與眾人認為的百萬年薪相差甚遠。

如果你話數據造假就無得討論了

佢地去得第2到打工一定會高過國內
我帶出嘅意思係當佢地喺大陸個人工咁低
假設黎到香港只要多個大陸就一定會做
俾你係佢你2萬蚊都做啦
從而再引伸到僱主請人個到
個世界唔係剩得中國同香港
香港唔係高人一等佢點解要揀香港?
對佢地黎香港係離鄉別井要重新適應,去英美加澳又係要適應?點解唔去過人工高啲間屋大啲既地方?佢地讀得清華會唔適英文?外國搵工會冇人請????
囚徒困境
25k 咁少
最少50k 啦一唔係點對得著班child登仔
一開頭以為佢假膠
依家有少少分唔清真定假
因為香港低稅 競爭冇外國咁大 對大陸人黎講係好吸引
香港話搶人才唔係搶你FG
你FG當自己人才?
移民走個班大部分中層人士,佢地缺既係呢班Manager位既人幾時話缺FG
睇到自己咁高ON99
巴打唔好玩膠啦 啲小朋友真係信架
我中三畢業返倉做都45k啦
好正, 成個post 癲撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞