今年fg,出唔起25k既offer 唔好接

339 回覆
1499 Like 247 Dislike
首先,係講緊普通文職。
其他專科(ie. Acct, IT…)既人,讀得專業既planning都會好d,就自己諗個底線40k up or 50k up。

讀水泡科既人,我相信都係得過且過,未來工作既planning應該比較少。所以就想集合連登前輩既意見,等大家唔好俾班狗資本家欺騙。

而家成個香港都講緊搶人才,缺人手,就算係水泡科都好,唔好俾老闆大到壓你價,因為佢地都請唔到人,要搶人才就要付出金錢。
再者,譚仔都19k,巴士司機都23k,大學生花左咁多光陰讀書,點會唔值25k。

最重要係,一開左就壞頭,之後加人工既幅度一定唔及同學朋友。因為再轉工時,班老闆會睇住你last salary再出價俾你。

所以25k,係低線。
為新一代加油
最少30k 啦
千萬唔好開壞左個頭
樓主真係良心
我會乞著食等有offer架喇
按自己能力
首先,係講緊普通文職。

讀水泡科既人,我相信都係得過且過,未來工作既planning應該比較少。所以就想集合連登前輩既意見,等大家唔好俾班狗資本家欺騙。

而家成個香港都講緊搶人才,缺人手,就算係水泡科都好,唔好俾老闆大到壓你價,因為佢地都請唔到人,要搶人才就要付出金錢。
再者,譚仔都19k,巴士司機都23k,大學生花左咁多光陰讀書,點會唔值50k。

最重要係,一開左就壞頭,之後加人工既幅度一定唔及同學朋友。因為再轉工時,班老闆會睇住你last salary再出價俾你。

所以50k,係低線。
所以其實連登仔fg 50k唔係吹水

起個好頭係好重要 決定你未來命運

太低不如繼續讀書學野 好過打d低增值低人工癈工
唔好驚呢一兩個月冇工返就開壞左個頭
有邊個水泡fg唔係搵兩三個月先搵到?專科另計

開壞個頭,之後轉工加薪,要追就要花好大氣力
50k都已經請唔到人
各位連燈仔起碼要100k啦依家
水泡科不能求50k吧
同意,開壞左個頭好難追
28k都好常見,25k係底線,不能再低
03後水泡科大學生連譚仔阿姐都不如,只值16k,生活唔到就去少啲日本
https://lih.kg/mdCQAS
😂thread條友自己冇大學畢業,眼紅人哋
下?仲講梗25K?我上年grad班fd個個都30kup啦
唔通我out左?最新數字係點?
不嬲都講fg 50k... 你依家半價係咪想做爛市?
譚仔最新個價開緊30k喇
為新一代 加油
出post請人連 salary range 都唔敢寫出嚟 ,九成垃圾公司
it唔係專科
咪係,少過25k既offer一律叫佢等通知
起碼唔水泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞