何太為追450萬堅拒為何伯加名:你有本事就嚟收

441 回覆
299 Like 9 Dislike
加唔到就自己入老人演。
咁樣罵政府高官,重要無理由。

都可以無事。近年佢真係第一個。
典型大陸人性格
好多人誤會左夫妻共同財產既意思
係指結婚後既收入會係共同
結婚前個啲唔計架
母講啦啲嘢啦~
婚前唔計,岩呀
但係450萬係佢2個註冊後都仲有
河馬當初就係拎唔到錢,以為註冊左就可以去銀行拎到錢
點知註冊後都係無得
轉錢時間,你點知道係註冊前定後
假設係前既,咁無錯,咁就變左無錢 但問題係加你名就要開始查你資產架啦
你年齡無收入,但可以有積蓄 咁咪查返你前後既積蓄囉
你同個女共同開既定期戶口,都係有你名架 咁要睇房署計法點計

假設係註冊後,個女先轉走D錢既 咁你都係有個名係到,都係計你架啦

所以佢點都係死架
佢仲要講果450萬,係佢自己擁有既,唔係D女放落去既
咁點會唔爆呀
無做過野但係聲大夾惡話自己有做野,唔準加大自己工作量個種
會贏喔
大陸就分開婚前婚後,香港係無呢條界線架,一結婚就合併,所以想分你身家一定係香港註冊,美國就玩婚前協議,講好數先結婚,Trump 都仲過招所以同第三任老婆簽左。
香港採用分別財產制,即夫妻的財產不因結婚而發生變化。

原來香港冇共同財產呢樣時
離婚時先有
香港採用分別財產制,即夫妻的財產不因結婚而發生變化。
你拎緊政府資源人地係要查你資產會唔會超過喎

無既話,咁拎生果金洗乜睇埋老婆戶口會唔會爆姐
依家係房署要求以家庭為單位去統計資產,你住得公屋就要接受呢個要求,一係你還返間公屋,一係你離婚清算返資產。
串超哥無本事收樓?
係我就唔忍啦
係申請個陣先要同配偶一齊申請公屋
房署要求以“家庭”為單位計算資產,岩呀
住係公屋入面先計,唔同住係唔需要計

例子:兩公婆同一個仔住一間公屋,兩公婆有收入但個仔冇工作冇收入,但個仔都申請唔到綜援,因為以家庭計佢冇資格申請

但如果個仔唔係住埋一齊咪唔會計落個“家庭”到囉
咁簡單
咁依家河馬同何伯結左婚,咁係唔係一個家庭啊,河馬仔就可以除名甩出去。
況且呢個定義權係政府到,唔係我同你定義,依家房署出得信要加名,你唔同意就提出司法覆核,擺明就迫河馬倉,俾你過得骨以後仲駛做?
咁就成功掉走個呀伯
又撈又龍鳳鈪都只係一年唔到 仲係好貴隻河馬
你閱讀理解0分定點?
房署要佢加名係因為以為何伯有係入面住
但其實冇,所以唔需要加名

佢地間公屋如果真係唔合資格,一早比房署收左
洗你係到咁多嗲?你自己都識講規矩係房署定
依家房署未出信,一係申請加名,一係收屋囉,你質疑政府?
一個家庭係同住先計,其實有咁難明?
結左婚又冇法律一定要一齊住
而家大把人結左婚都係各自住係原生家庭公屋

如果好似你咁講要一齊計,咁個啲全部係富戶啦,三個人住無啦啦計四人入息同資產
區議員關愛隊仲未出現既
房屋署回覆《星島頭條》網表示,房委會與租戶的租約訂明公屋單位只能作為承租人及在租約登記名單所列之家屬居住之用。現行政策下,戶主可申請將配偶加入戶籍內,申請人須填妥增加戶籍申請書和入息及資產申報表,連同租約、證明文件(例如身份證、結婚證書等)及所需資料,交回所屬屋邨辦事處辦理。如承租人持續讓非認可人士在公屋單位居住,違反有關租約條款規定,房委會會考慮向承租人發出「遷出通知書」終止租約

你重睇呢段先,一齊住先要加名

如承租人持續讓非認可人士在公屋單位居住,違反有關租約條款規定,房委會會考慮向承租人發出「遷出通知書」終止租約。
而家冇非認可人士係佢到住,咪唔洗收屋

戶主可申請將配偶加入戶籍內
唔一齊住冇人逼你加名,可以唔係必須
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞