何太為追450萬堅拒為何伯加名:你有本事就嚟收

441 回覆
299 Like 9 Dislike
應該係結咗婚先申請公屋就一定要加,但佢宜家係有咗間公屋先結婚,咁就唔知係咪一家要加
可能要鬧到等大公文匯出聲先會強硬趕佢走
真 唔一齊住就唔加名
咁河伯出面成億身家又當冇野咩
封信好似上星期有2個房署既人親手交咗封信比佢
好似又係同個香港男人結婚,落到嚟香港拎到樓就離婚之類
佢開就無錢搵
但其他追擊佢既就搵撚到笑
隻傻閪諗住學人咁樣搵到錢點知未收到錢就比人封
加名同追400萬關咩事
唔知佢呢一刻唔加名係驚富戶定驚甩唔到身啦
起碼依家呢刻唔加名件事已經即刻完
加左名都仲有大把後續野慢慢同佢審

450萬佢冇可能搶得返,跟住又lung住個阿伯
原本氹下阿伯屌幾獲 又撈又龍鳳鈪咪幾好
貪得無厭真係自己攞黎
堅決支持香港特區政府依法治港 勿讓一少撮人反中亂港
就算唔加名你都可以話唔記得,太忙,
但每年做入息審查時,冇得唔加掛。
其實結咗婚唔係要強制加名咩?
經過今次件事,LAN嫂應該想修倒強制規定公屋戶主結婚後加配偶名
不過依家結婚後唔一齊住好普遍,強制加名好難實行到
唔加名,何伯唔可以過夜,一過夜就收返間屋
加名,申報埋有450萬,超標即走
唔申報450萬,一係虛假陳述,一係第日何伯死左或離婚都無得分身家
3人好似係248萬
呢個大陸婆真係以為邊個大聲邊個就啱

自己唔跟規矩仲要日撚日直播,靠到單嘢連大陸人都知,而家房處想唔理都唔得,根本所有嘢都係佢搞出嚟,仲屌人哋迫害佢
嗱一係何伯辛苦少少,改變下你既生活習慣
以後日頭去河馬屋企訓覺,夜晚就躝街
咁就避開左公屋唔加名唔可以居住呢個死局
加名,放棄攞翻450萬,無錢阿伯又食又拎又有河馬照顧,信佢係真愛
上年新聞,01唔post link

部份過來人分享經歷,指戶主如果因結婚遷出戶籍,其他仍居住公屋的家庭成員轉為戶主,戶主要轉名只能是結婚遷出,不可能保留公屋戶籍,「坊間講嗰啲結婚唔加名係唔得,因為夫妻共同資產,唔加只係未捉到,到將來申報一樣要報」,提醒如果婚後不上報是「偷雞」,「有事就結果自負」。

有網民分享另一半是外國人,婚後一直未同住,直至申請某些東西時,因為她已婚要交結婚證書,房署主任即質疑她為何不申報,稱有權追究。另一個案,網民指女兒結婚後房署有聯絡,指發現其女兒已婚,不接受夫婦婚後不同住,只能是「一係間屋加埋女婿名,二就係除咗個女名」,由於女婿有物業,他後來除了女兒名,結果變成了優先處理寬敞戶。
Ian嫂 河馬咁串唔好忍啦
唔撚識玩就收爹當幫忙啦
又係度搞矛盾
呢啲叫中港合作,繁榮安定,由治及興
唔合作點查啲賤畜低端人口大陸有無物業阿?
全力支持中港合作
今時今日房署要夾硬黎有幾難
過一段時間 直接出信講有理由相信夫妻兩人長時間在港並有同住 但無加名 派執達直接清屋 完 話之你而家想話偷雞住酒店
如果戶主有兩個/多過仔女,
只可以加一個仔女既配偶名
加名都係要重新申請個d

每2年報一次, 好多人等到戶主/有老人家到65歲先黎除名

如果要拎公務員宿舍/醫管局房屋津貼一定唔接受係有公屋戶籍, 必須除名

有d例子:
如果新結婚,
老婆住緊公屋, 結左婚想加名去老公間公屋度, 老婆一定要除名先加到老公間房
同埋唔接受日後離婚再次加名去外家(本身老婆間公屋)
串緊羅小姐無本事
即係其實一結婚就算唔同住就要申報
話唔一定要加果D只係房署無執正黎做
唔要間公屋咪可以唔加囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞