王晶:拍攝《功夫》時周星馳趁洪金寶睇醫生即換人,聽聞當時周回覆「你唔使返嚟喇」

286 回覆
14 Like 123 Dislike
有時覺得啲大陸演員又係想扮周星馳咁做戲

但當佢地想模仿周星馳咁做戲,其實已經輸9成

90年代啲戲夠搞笑係因為創新,而唔係模仿

講當年點樣唔比邱淑貞露點自私食?
話佢笑片又唔係真係咁好笑

話佢功夫片,啲功夫戲又好似半桶水咁

為咗捧條女,又夾硬攝幾段戲落去唔知做乜鳩

每個角色人物塑造又唔深入

有啲scene係有驚喜,但拼埋成套戲都係半天吊咁到喉唔到肺

根本功夫呢套戲係畀周星馳過功夫戲癮
周星馳個格閪其實戲裡都睇得出
睇making of 周星馳逐個逐個教佢地做
咁出嚟個效果周星馳同周星馳做對手戲
但以前好睇地方係有其他出色配角撈埋效果吳猛達,羅家英,苑瓊丹
大把明星唔撐佢,唔撐佢嘅人多過撐佢。咁同佢合作嘅人識佢啦掛
做乜將大哥大講過嘅嘢覆述一次?,下次洗唔洗講多次梁思浩?
星爺個隱樣本身都係攪笑樣,第二個人做效果就差
真係
我要睇動作睇CG唔會係睇周星馳啦
根本冇哂嗰種味道
一個仆街講衰另一個仆街
元華 90年始都開始拍喜劇
摩登如來神掌 , 龍的傳人 , 情聖 , 漫畫威龍 ,呆佬拜壽
都做得幾鳩幾搞笑
周星馳眾所周知係閪

睇佢同其他人點交流就知

但係咁聽佢講翻套戲嘅細節

錯有錯著咁換人

反而成就到另一套經典

https://youtu.be/eQJenZmwUXY?si=xk_lBlsolF1u3MpO
王晶講乜都好,都係咁無人會尊重你呢件撚人
娛樂圈個個都係扮個格出黎 你睇性格先撐
佢成世人最叻食呢啲水
我鍾意佢啲戲咋
就算計全盛期

王晶有份既
古惑仔系列,賭俠,超級學校霸王,黃飛鴻,天水圍的夜與霧,天若有情,金錢帝國

唔差得過周星馳
好撚正
佢見無間道大收
又走去搵余文樂拍精追女仔2004
洪金寶自己都講過

佢版本係

個到d蚊太撚毒 咬到隻腳爛晒
拍完個場城寨3高手打斧頭幫
拍完個場已經嘈左交

佢就嬲嬲地 冇通知直接返香港醫

同埋周星馳 有打來問重拍唔拍到 拍唔到就換人

洪金寶話拍唔到 換人啦
元華似怕老婆
吳孟達唔似
咁動作演員份工係有可能隨時受傷
公道講句,拍商業片嚟講,王精直頭係典範

只係好多戲都係低俗咁解,但市場又buy,佢又賺到錢,又真係冇佢符
其實配角多老戲骨都係重點
諗下羅家英咩quali
吳孟達喺周星馳啲戲入面不嬲都係個格鹹濕加些少仆街

除咗開頭嗰段之外,冇乜scene係啱佢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞