王晶:拍攝《功夫》時周星馳趁洪金寶睇醫生即換人,聽聞當時周回覆「你唔使返嚟喇」

286 回覆
14 Like 123 Dislike
周星馳被指嫌洪金寶拍得慢而換人,王晶說:「佢敢蝦寰宇,佢唔敢蝦哥倫比亞。」在武指圈子內,臨時換人是一件大事,接手的人也需要上手的人同意。洪金寶在香港看完醫生後通知周星馳,他可回劇組工作,但王晶透露聽聞當時周星馳的回覆是「你唔使返嚟喇」。

王晶表示:「洪大哥幾時受過啲咁嘅氣?」最後洪金寶沒有再回劇組,將工作交給袁和平完成。

王晶透露,周星馳拍攝《功夫》時,本來計劃用吳孟達演元華的角色,但最終改變主意,「佢忽然覺得達哥唔啱,達哥留晒期畀佢。咁佢係啱嘅,佢用咗元華,元華做得好好。」不過王晶都認為周星馳應該處理得更好。

周星馳趁洪金寶睇醫生即換人

而類似情況亦發生在周星馳與洪金寶身上,曾與洪金寶合作的王晶表示,洪金寶為人極好,做導演亦好出色,但由於太認真和仔細,因此經常需要更多拍攝時間。王晶說:「佢(洪金寶)慣咗慢工出細貨。」王晶透露《功夫》開場時有幾場武打戲都是由洪金寶指導、設計下完成拍攝,不過由於《功夫》投資方哥倫比亞影業多番催促周星馳須盡快完成拍攝,周星馳被指嫌洪金寶拍得慢而換人,王晶說:「佢敢蝦寰宇,佢唔敢蝦哥倫比亞。哥倫比亞畀壓力佢,要佢快啲拍完,因為個預算唔啱。佢覺得洪大哥拍得慢,當時個豬籠城寨就好多蚊,直頭洪大哥畀啲蚊咬到成個人腫晒,要返香港睇醫生,佢就趁人哋走咗,就即刻開大會,最後決定咗一樣嘢就係換人。」
王晶,無論你點講,我地都係鍾意周星馳
你係中意既係佢戲入面果個扮傻仔又抵死既形象
佢講緊係做同事既形象
毫無衝突
呢單應該真
有其它人都講過
一直覺得周星馳閪但好多人都盲撐佢,唔知咩事

佢既性格我就真係撐唔落
每日一消費
咁唔怪得換袁和平
仲要有一段係同周星馳分開拍
原來係趕時間
吳孟達嗰度以前聽本人受訪個版本好似係話
佢俾晒檔期周星馳
但周星馳唔可以如期開拍
過咗預出嚟個檔期後
吳孟達諗住唔可以再拖
咁會令佢損失更多時間/片酬
有其他戲搵佢於是佢就接咗其他戲

但到功夫開拍
周嗰面就反而唔妥吳孟達唔嚟埋班
所以又係鬧翻收場
一開波洪金寶做武指果段真係好好睇(彈腳、棍、環拳),打落去真係feel到個力道

之後袁和平果d 變咗 matrix/動漫式浮誇 action sequence
無曬朋友唔係無原因既
殺手個段都ok嘅
精哥做乜日日jer星爺
仲消費緊周星馳
連登囝開口埋口「我已經好耐冇睇」旣糸近代TVB

我講旣糸「連登囝因細翡長™ 而迷戀」旣回憶TVB

亳旡衝突
但真心元華+元秋感覺正好多
咁大眾都係睇戲,又唔係做佢同事

就算做佢同事都好,從來都覺得要起一個創新度高,難度高嘅領域內成功,西係最直接嘅做法,無人會明你
佢黃金時間就係同星爺淑晶拍戲
洪金寶一早講過啦,使撚你講咩王晶
抽夠星爺水未呀你條垃圾
吳孟達 + 元秋 vs 梁小龍
(想像唔到🙄)

洪金寶自己講架喎
咁講又好似係,唔怪得個感覺唔同
我印象中, 當年聽到既版本係動作設計上大哥大同星爺有爭執
大哥大覺得星爺唔尊重佢, 所以就劈炮唔做
之後星爺就搵袁和平接手

王晶唔講, 都唔知內幕係咁
有無蚊咬呀大哥大都係腫架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞